Prefectul Rodica Paraschiv: ”Situaţia în teren se schimbă de la zi la zi. Cea mai gravă este cea de la Gornet”

Publicat in Interviul saptamanii 13 Mai 2014 4116 ori
Google+ WhatsApp
Prefectul Rodica Paraschiv: ”Situaţia în teren se schimbă de la zi la zi. Cea mai gravă este cea de la Gornet”
Prefectul Rodica Paraschiv: ”Situaţia în teren se schimbă de la zi la zi. Cea mai gravă este cea de la Gornet”

Judeţul Prahova a ieşit destul de ”şifonat” din lupta cu fenomenele meteo din ultimele săptămâni. Despre problemele apărute şi despre următoarea ”confruntare” ne vorbeşte prefectul Rodica Paraschiv în interviul de mai jos:

Prahova a fost, în ultimele săptămâni, sub conduri hidrologice succesive. Cum arată judeţul după ultimele evenimente?

 

Rodica Paraschiv: Acum nici nu pot să spun pentru că se schimbă situaţia de la zi la zi. Am avut şedinţă de Comitet Judeţean de Situaţii de Urgenţă şi s-a emis o hotărâre a CJSU şi s-a întocmit şi un proiect de hotărâre de Guvern în care s-au cerut fonduri pentru remedierea situaţiilor, iar suma pe care am solicitat-o noi se apropie de 27 de milioane de lei. Ulterior, au mai apărut şi alte probleme în alte localităţi şi încă suntem în evaluări şi tot facem modificări de centralizatoare cu notificări primite după şedinţa de CJSU. Cea mai rea în acest moment este situaţia de la Gornet, unde sunt puse în pericol mai multe locuinţe. Am avut întâlniri succesive cu reprezentanţi ai autorităţilor competente, între care şi specialistul geo, care a efectuat studii geotehnice în zona Gornet. În afară de zona care a fost expertizată la momentul respectiv- trei gospodării care cuprind cinci locuinţe, vineri s-a stabilit să se facă o vizualizare în teren pentru terenul pe care primăria îl are în domeniul public, 2,5 ha care nu sunt în intravilan, ci la 800 metri distanţă de trupul compact de intravilan. La identificare au participat şi specialiştii geo, dar şi un reprezentant de la filiala de distribuţie a energiei electrice, pentru că zona trebuie racordată la utilităţi. Terenul e viabil, lucrarea de alimentare cu energie electrică se poate executa, la fel şi cea de alimentare cu apă.

Specialistul care a efectuat lucrările de cartografiere şi studiile geo a stabilit un anume areal care e supus alunecării şi au fost în teren reprezentanţii primăriei şi cei ai ISU pentru a identifica exact imobilele care intră în perimetru afectat, urmând ca primarul să ne transmită situaţia cu toţi proprietarii, caracteristicile imobilelor, ale construcţiei şi ale terenului şi dacă respectivii sunt dispuşi să facă un schimb de teren, în sensul că terenul lor să rămân primăriei care să le dea la schimb un alt teren, dar de data aceasta stabil.

Ce alte puncte critice în afară de Gornet mai sunt în acest moment?

 

R. P.: A apărut o situaţie la Surani, pe DC 131. Este un zid de sprijin care asigura stabilitatea drumului şi care a fost afuiat şi există pericolul ca, prin alunecare, să fie puse în pericol şi nişte locuinţe şi să nu se mai poată asigura accesul. Situaţiile cele mai deosebite sunt cele de la Gornet, Surani, Proviţa, cu drumul care a fost erodat, Ştefeşti, unde este o problemă la un pod, la Telega, unde sunt probleme mari pe drumuri, la Breaza, unde sunt probleme chiar şi în interiorul oraşului. Aici, însă, unele lucrări nu au fost încă recepţionate, deci ar mai putea să se ia unele măsuri, iar altele sunt deja cuprinse pe unele programe.

Toate situaţiile sunt atent monitorizate, atât la Gornet, cât şi la Telega unde o casă este afectată, primăria putând să pună la dispoziţia familiei respective teren pentru construirea unei noi locuinţe.

 

În această perioadă, barajul de la Paltinu a ajuns la un grad de umplere, de aproape 100%, astfel că a fost nevoie ca apa să fie evacuată controlat. De când nu a mai ajuns barajul la un astfel de grad de umplere?

 

R. P.: Am înţeles că din perioada anilor `96. Trebuie să avem grijă, pentru că că intrăm iar în cod şi trebuie să ne prindă la nişte cote acceptabile ca să nu fie probleme. Barajele sunt oricum făcute să funcţioneze pe plin. Noi ne-am obişnuit ca ele să funcţioneze mai mult pe gol din cauza perioadei de secetă prelungită şi pentru că se şi uzinează.

Aţi primit vreun răspuns de la Guvern în legătură cu sumele pe care le-aţi solicitat prin acel proiect?

 

R. P.: Deoarece suma pe care noi am solicitat-o la Guvern este destul de mare, există posibilitatea să primim bani pe Ordonanţa 28, care se ocupă de infrastructură şi are şi program pentru modernizarea satului românesc şi infrastructură la nivel judeţean. Având în vedere notele de constatare şi valorile deja stabilit, am făcut o suplimentare de program care urmează să fie înaintată la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea unor fonduri suplimentare. Au fost cuprinse lucrări atât pentru CJ, cât şi pentru mai multe localităţi, unde sunt probleme. Deja de la nivel de CJ pentru lucrări de punere în siguranţă s-au atribuit sume şi sperăm ca, dacă se obţin aceste sume pe  Ordonanţa 28, să punem cât de cât în siguranţă infrastructura afectată.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.