Mihai Terecoasă (DSV): ”Cumpăraţi produse alimentare numai din unităţile autorizate!”

Publicat in Interviul saptamanii 24 Martie 2014 Actualizat: 24 Martie 2014 749 ori
Google+ WhatsApp
Mihai Terecoasă (DSV): ”Cumpăraţi produse alimentare numai din unităţile autorizate!”
Mihai Terecoasă (DSV): ”Cumpăraţi produse alimentare numai din unităţile autorizate!”

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, ne explică, în interviul de mai jos, paşii care trebuie urmaţi pentru a nu cădea pradă ”bombelor” alimentare.

 

 

 

 

Este un întreg scandal la nivel naţional privind carnea alterată care a ajuns în anumite magazine. Ce semne trebuie să urmărim pentru a ne feri de ”bombele” alimentare?

 

Mihai Terecoasă: Din punct de vedere sanitar-veterinar, am verificat şi nu au fost depistate probleme deosebite nici în unităţile de procesare a cărnii, a peştelui, deci tot ce înseamnă produse animale, şi nici în unităţile de desfacere. Prahovenii se pot feri de probleme cumpărând produse alimentare numai din unităţi care sunt autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar, ele fiind supuse permanent controlului de specialitate. Din acest punct de vedere, putem să spunem că nu sunt probleme privind calitatea acestor produse către consumatorul final.

 

Consumatorii trebuie, în primul rând, să se uite la etichetă. Pe aceasta trebuie obligatoriu să apară elementele de identificare, respectiv sortimentul, ingredientele din compoziţie, termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare a produsului respectiv.

 

În situaţia în care aceste elemente de identificare obligatorii sunt corespunzătoare, atunci şi produsul trebuie să fie unul bun pentru consumul public. Mai departe, luăm în calcul şi starea produsului, respectiv congelat sau refrigerat. La produsul refrigerat este foarte simplu de depistat dacă este alterat, prin culoare, gust, miros, deci prin aspectul general al produsului. La cele congelate, trebuie făcută decongelarea pentru a vedea dacă sunt caracteristicile corespunzătoare. Este foarte greu de stabilit în acest caz. Trebuie să fie semne evidente de alterare ca să îţi dai seama că un produs congelat este alterat.

 

Deci, în momentul acesta nu sunt probleme în judeţ.

 

M. T.: Din acest punct de vedere, nu sunt probleme în unităţile de procesare şi depozitare până la acest moment.

 

Se apropie Paştele şi va începe sacrificarea mieilor. Câte unităţi de sacrificare specializate avem în judeţ?

 

M. T.: În acest an, faţă de cei anteriori, ANSVSA nu a mai acordat nicio derogare privind sacrificarea mieilor. Până în acest erau unităţi de abatorizare care nu aveau în obiectul de activitate sacrificare ovine, dar pe perioada sărbătorilor pascale aveau acea derogare care, în acest an, nu se mai acordă. În judeţul Prahova sunt autorizate sanitar-veterinar şi pentru sacrificare ovine şase abatoare. În acestea sacrificăm miei pentru sărbătorile pascale. De asemenea, în situaţia în care vom avea la nivelul consiliilor locale situaţii deosebite în sensul că putem aranja un punct de sacrificare pentru perioada respectivă, dacă sunt asigurate condiţiile minime de igienă, bineînţeles că vom aproba funcţionarea unui astfel de punct care va fi permanent sub supraveghere sanitar-veterinară.

 

Important este ca tot ce este în magazin, vorbim acum de carne de miel, să aibă o marcă de sănătate, care dă siguranţa că animalul a fost sacrificat într-un abator şi că a fost supus controlului sanitar-veterinar atât ante, cât şi post mortem.

 

Avem cazuri noi de rabie în judeţ?

 

M. T.: Avem un focar de rabie acum chiar în Ploieşti. În urmă cu aproximativ două săptămâni o vulpe a intrat într-o curte din zona Ghighiu, a fost omorâtă de unul dintre proprietarii din curtea în care a intrat, am adus-o la laborator, iar rezultatul a ieşit pozitiv. Avem un program de măsuri stabilit, au fost vaccinaţi câinii şi pisicile din zona respectivă. În curtea respectivă mai sunt doi căţei care au fost puşi sub supraveghere 14 zile şi până acum nu au avut semne clinice care pot fi atribuite rabiei şi sunt sub supraveghere toate animalele din zona respectivă în perioada de 30 de zile până se închide focarul de rabie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.