Aurelian Gogulescu: ”Prahova a arătat că se poate face performanţă economică şi pe timp de criză”

Publicat in Interviul saptamanii 04 Martie 2014 3300 ori
Google+ WhatsApp
Aurelian Gogulescu: ”Prahova a arătat că se poate face performanţă economică şi pe timp de criză”
Aurelian Gogulescu: ”Prahova a arătat că se poate face performanţă economică şi pe timp de criză”

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, susţine că judeţul nostru a dovedit că, inclusiv pe timp de criză, se poate face performanţă economică. În ce fel? Aflaţi din interviul de mai jos.

 

Se tot vorbeşte, la nivel naţional, despre faptul că România este pe drumul bun din punct de vedere economic. Se simte cu adevărat lucrul acesta la nivel de investiţii sau sunt doar vorbe din registre cu cifre?

 

Aurelian Gogulescu: Investiţiile străine în momentul actual pentru România sunt extrem de necesare pentru a depăşi o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic. În Prahova, în această perioadă destul de dificilă se fac investiţii străine şi acest lucru se poate vedea prin creşterea numărului de firme din parcurile industriale chiar într-o situaţie în care în alte zone ale României nu a apărut nicio investiţie străină. În Prahova numărul investiţiilor străine continuă să crească. Aşteptăm cu mare bucurie şi o investiţie mai mare din China care se va finaliza în următoarele două-trei luni şi va fi în Ploieşti, în domeniul producţiei. Este o investiţie destul de mare. Investiţiile chinezeşti în Prahova sunt în firme mici. Avem doar două investiţii majore chinezeşti. Judeţul Prahova are o relaţie specială cu China de ani de zile. În Parcul Industrial Ploieşti este o investiţie din sudul Chinei pentru producţia de cilindri pentru industria de tipografie şi un început pentru construcţia unui parc industrial chinezesc.

 

Spuneţi că s-a investit în Prahova şi pe perioadă de criză spre deosebire de alte judeţe la care făceaţi referire ceva mai devreme. Ce elemente îi atrag pe investitori aici?

 

A. G.: Sunt mai multe argumente care fac din Prahova un punct de atractivitate pentru investitori. Noi avem foarte multe avantaje. Aş pleca în primul rând de la o forţă de muncă specializată care a caracterizat întotdeauna Prahova, pe fundalul unei industrii tradiţionale, cea petrolieră. Probabil că disciplina, cunoştinţele şi talentul oamenilor din Prahova au făcut ca toate modificările structural economice care au avut loc în Prahova să fie foarte uşor adaptabile pentru reconfigurarea forţei de muncă. Rata şomajului este destul de mică, atât comparativ cu alte judeţe, cât şi cu alte ţări. Există încă posibilitatea să se găsească forţă de muncă aici. De asemenea, poziţia geografică, distanţa mică faţă de Bucureşti şi mai ales de aeroportul Henri Coandă sunt poate numai câteva din avantajele pe care le oferă Prahova.

 

Ce îi sperie pe investitorii care pun ochii pe România?

 

A. G.: Problemele cu care se confruntă judeţul Prahova în atragerea de investiţii străine sunt problemele specifice şi generale la nivel naţional. Poate birocraţia este excesivă, un nivel al taxelor într-adevăr extrem de ridicat şi aici aş face o comparaţie cu Albania. Se pare că Albania a devenit, în ultima perioadă, extrem de atractivă pentru investitorii străini pentru că nivelul taxelor este foarte scăzut. Taxa unică, despre care la noi se vorbeşte foarte mult şi care cred că a fost un lucru extraordinar pentru a menţine un nivel economic ridicat, la noi este de 16%, în Albania este de numai 10%, TVA-ul la noi este de 24%, la ei este de 10%. Deci, toate cifrele acestea sunt mult mai mici decât în România. Sunt numai câteva din ideile care ar contribui, zic eu, la o stimulare economică.

 

Se vorbeşte despre Prahova ca fiind ”noul pol industrial al României”. Cât de meritat este acest titlu?

 

A. G.: Este o realitate pentru judeţul Prahova care are o mare tradiţie industrială prin industria petrolieră şi care cred că a arătat de multe ori că, în ciuda unei crize economice profunde şi prelungite, totuşi se poate face performanţă economică în România.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.