Laura Bănulescu, dermatolog: ”Vacanţa la mare se pregăteşte cu expuneri progresive la soare”

Publicat in Interviul saptamanii 10 Iunie 2013 Actualizat: 10 Iunie 2013 12167 ori
Google+ WhatsApp
Laura Bănulescu, dermatolog: ”Vacanţa la mare se pregăteşte cu expuneri progresive la soare”
Laura Bănulescu, dermatolog: ”Vacanţa la mare se pregăteşte cu expuneri progresive la soare”

Medicul dermatolog Laura Bănulescu vă spune, într-un interviu acordat PH-online, tot ce trebuie să ştiţi pentru ca vara aceasta să vă puteţi bucura în voie de atingerea razelor de soare.

 

Reporter: A venit vara şi toate femeile vor să aibă pielea frumoasă, colorată, atinsă de razele soarelui. În acest caz, care este prima dvs recomandare ca şi medic dermatolog?


Laura Bănulescu: Prudenţă şi moderaţie. Vacanţa la mare se pregăteşte din vreme, cu expuneri progresive la soare, sub protecţia cremelor ecran cu spectru larg, îndreptate împotriva radiaţiilor UVA şi UVB. Respectaţi regulile cunoscute, dar, din păcate, prea des ignorate! Nu vă expuneţi la soare între orele 11.00 şi 16.00, nu expuneţi copiii mai mici de un an şi nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător.

R: Ce produse recomandaţi pentru protecţia solară şi în funcţie de ce criterii trebuie ele alese?

L. B.: Cremele fotoprotectoare se împart în două categorii, respectiv creme minerale ce conţin substanţe care reflectă toate tipurile de radiaţii solare şi creme organice care absorb radiaţiile ultraviolete. Alegerea lor se face în funcţie de vârstă- de exemplu, la copii se preferă produsele minerale-, de eventualele alergii preexistente, de tipul de piele (uscat, normal, acneic) sau de efectul cosmetic dorit (creme colorate sau necolorate).  Persoanele care au pielea deschisă la culoare şi care au avut în trecut arsuri solare sau cei care prezintă multe aluniţe trebuie să aleagă produse de fotoprotecţie cu indici cât mai mari, de până la 50.

R:  Dacă tot am ajuns la capitolul arsuri solare, spuneţi-ne ce trebuie să facă cei aflaţi într-o astfel de situaţie. Unii pun iaurt şi tot felul de astfel de produse pe pielea afectată. Este sau nu este indicat un asemenea demers?

L. B.: Există pe piaţă produse dermato-cosmetice de tip ”after-sun” care refac şi hidratează pielea şi neutralizează radicalii liberi induşi de expunerea la soare. De ce să nu le folosim?…

R: Cât de des trebuie să se aplice cremele de protecţie solară? 

L. B.: Aplicarea cremelor fotoprotectoare se repetă din două în două ore sau după fiecare baie.

R:  Foarte multe femei folosesc uleiul de plajă, pentru un bronz mai intens. Din câte ştiu, este un produs destul de controversat, unii spunând că predispune la arsuri solare. Care este adevărul?

L. B.: Recomandarea medicală este unanimă: să nu se folosească alte produse cosmetice, în afara cremelor ecran solar, pe durata expunerii la soare. În caz contrar, există riscul de reacţii fototoxice.

R: Cu ce fel de probleme, în afară de arsura solară, ne putem trezi după ce am stat la plajă prea mult sau fără să ne protejăm suficient?

L. B.: Expunerea intempestivă la soare are şi consecinţe pe termen lung, două dintre ele fiind cele mai mediatizare, respectiv fotoîmbătrânirea şi creşterea frecvenţei cancerului de piele. Îmbătrânirea cutanată constă în modificări ale texturii, culorii şi elasticităţii pielii şi este mai evidentă pe zonele cele mai expuse la soare, cum ar fi faţa, gâtul, decolteul, dosul mâinilor şi al antebraţelor. Pe de altă parte, cancerul de piele, atât melanomul-tumoare de o agresivitate extremă, cât şi celelalte tipuri- non-melanom- este mai frecvent la persoanele cu expunere importantă la soare în cadrul activităţilor profesionale (agricultori, marinari, constructori) sau al celor de relaxare (hobby-uri cum ar fi pescuitul sau grădinăritul).

R: Din experienţa dvs, aţi constatat în ultimii ani o creştere a numărului de persoane care apelează la dermatolog cu probleme cauzate de expunerea la soare?

L. B.: Numărul persoanelor care solicită consult dermatologic înaintea sezonului estival din dorinţa de a primi informaţii şi recomandări privind fotoprotecţia este în creştere şi acesta este un lucru bun, datorat, în mare parte, campaniilor de mediatizare a riscului privind expunerea la soare. Ne dorim, evident, ca numărul celor care se prezintă la consultaţie având deja afecţiuni acute sau cronice cauzate de soare să fie cât mai mic.

R: La final, un sfat pentru cititori.

L. B.: Sfatul meu se adresează în principal părinţilor: protejaţi-vă copiii cu maximă atenţie, pentru că efectele expunerii la soare sunt cumulative, arsurile solare din copilărie putând cauza probleme grave la vârsta adultă!

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.