Senatorul PSD Radu Oprea: ”România a revenit în atenţia investitorilor”

Publicat in Interviul saptamanii 23 Aprilie 2013 Actualizat: 23 Aprilie 2013 3568 ori
Google+ WhatsApp
Senatorul PSD Radu Oprea: ”România a revenit în atenţia investitorilor”
Senatorul PSD Radu Oprea: ”România a revenit în atenţia investitorilor”

Senatorul USL de Prahova Radu Oprea dezvăluie, într-un interviu acordat PH-online, că şi-a propus să ofere, în cadrul biroului senatorial, sprijin pentru cetăţenii care sunt interesaţi de atragerea de fonduri europene pe programe legate de agricultură. De asemenea, acesta vă spune ce l-a determinat să se înscrie la Colegiul Naţional de Apărare, pentru ce militează în Parlament, la iniţierea cărei legi a contribuit şi care va fi viitorul său politic.

 

Reporter: Sunteţi om de afaceri, aţi fost şi prefect. Cum este acum, din postura de senator?

Radu Oprea: Este o completare firească, aş spune eu, trecerea prin mediul de afaceri, administraţie şi acum legislativ pentru a avea o experienţă întreagă de om implicat în politică. Îmi aduce avantajul de a înţelege diversele mecanisme pentru a putea încerca să le îmbunătăţesc acolo unde simt că este necesar sau unde cetăţenii din colegiu, colegii din administraţie sau cei din mediul de afaceri vin cu idei.

R: Există o percepţie în popor potrivit căreia în Parlament se doarme. Care este realitatea?

R. O.: Aşa credeam şi eu privind des la televizor, realitatea este însă alta. Se lucrează în Senat şi în plen şi în comisii. Dacă într-adevăr vrei să faci treabă, ai foarte mult de studiat şi de discutat cu diverşii factori interesaţi pentru că orice lucru este perfectibil şi nimeni nu deţine singur supremul adevăr.

R: Sunteţi membru în Comisia economică. În această calitate, pentru ce proiecte militaţi, care este activitatea dvs în comisia respectivă?

R. O.: Am declarat mereu că obiectivul meu este sprijinul mediului de afaceri pentru a fi unul corect, transparent şi funcţional. Toate proiectele care dau sprijin întreprinzătorilor, adică acei oameni care produc plusvaloarea în această ţară şi fără de care n-am reuşi să avem suficienţi bani la bugetul de stat pentru plata salariilor, pensiilor, învăţământ, sănătate etc, sunt cele pentru care militez cu prioritate. Sunt în legătură cu diverse forme asociative ale întreprinzătorilor pentru a promova cadrul legislativ pentru dezvoltarea IMM-urilor. IMM-urile sunt cele ce au rămas în ţările europene în timpul crizei şi fac adevărată protecţie socială pentru că deciziile privind reducerile de personal se iau întotdeauna mai greu într-o companie unde se cunosc toţi lucrătorii între ei, decât în marile companii unde decizia e impersonală.

R: În timpul campaniei electorale aţi spus că cea mai gravă problemă a locuitorilor din colegiul dvs este lipsa locurilor de muncă. Aţi identificat, până acum, soluţii pentru această problemă? Care este ”planul de bătaie”? Ce proiecte legislative v-aţi conturat?

R. O.: Da, aceasta a fost tema principală a campaniei mele şi tot atunci am spus că, pentru a putea gândi că vom reuşi împreună cu primarii şi consilierii locali să promovăm proiectele fiecărei localităţi de atragere a investitorilor români şi străini şi, de ce nu, să sprijinim iniţiativa locală- mai ales în agricultură- trebuie să avem dezvoltată infrastructura necesară: gaze, apă, energie electrică, drumuri şi canalizare. Proiectele Consiliului Judeţean Prahova referitoare la infrastructură sunt prioritare în acest moment şi eu sunt unul dintre factorii activi care sprijină realizarea lor. Este una din primele condiţii pentru a crea locuri de muncă stabile în localităţile Colegiului 4 Senat, deşi aceste lucrări generează şi ele acum locuri de muncă sau le conservă pe cele existente în construcţii. Continuarea firească este dezvoltarea unor zone de tip ”parc industrial” pentru o localitate sau asocierea mai multora pentru atragerea investitorilor. Mă număr printre iniţiatorii noii legi a parcurilor industriale care doreşte să reglementeze constituirea şi funcţionarea acestora pe baza bunului exemplu pe care îl dă Prahova în acest domeniu. Există, de asemenea, la nivelul Ministerului Agriculturii numeroase programe pentru sprijinirea fermelor mici, a tinerilor fermieri care nu sunt atât de bine cunoscute în comunele colegiului. Mi-am propus să aduc un nou coleg în cadrul biroului senatorial, specialist în domeniul consultanţei pentru accesarea fondurilor europene, pentru a putea îndruma şi sprijini mai uşor tinerii interesaţi de astfel de proiecte.

R: Dacă un alegător v-ar întreba ce aţi făcut în Parlament de când aţi fost ales, ce i-aţi răspunde?

R. O.: Într-o perioadă de început este nevoie să înţelegi mecanismele interne de funcţionare pentru a putea promova interesele cetăţenilor din colegiul pe care îl reprezinţi, cunoaşterea persoanelor care pot determina succesul propunerilor tale este, de asemenea, foarte importantă şi, pentru că pregătirea personală este o constantă a activităţii mele, m-am înscris şi la cursurile Colegiul Naţional de Apărare.

R: Ca om de afaceri, simţiţi că lucrurile se mişcă spre bine în ultima perioadă? Ce semnale primiţi de la mediul de afaceri?

R. O.: Începutul acestui an a fost deosebit de greu,  lipsa banilor din circuitul economic a fost principala plângere a mediului de afaceri. Este o problemă ce ţine de mai mulţi factori precum lipsa bugetului la primării în primele trei luni, creditarea mult mai restrictivă de către bănci, lipsa încrederii consumatorilor, decapitalizarea firmelor etc, dar, privind în jurul nostru, vedem că politica guvernului de a avea stabilitate economică şi politică în ţară este singura potrivită şi primele semne au început să apară, România fiind din nou în atenţia investitorilor. Ceea ce cred însă, este că într-o astfel de perioadă ar trebui să ne concentrăm asupra muncii şi mai ales asupra productivităţii ei.

R: Cine credeţi că va fi principalul contracandidat al lui Crin Antonescu la prezidenţiale?

R. O.: Crin Antonescu însuşi.

R: Aţi participat la Congresul PSD a cărui ”vedetă”, să spunem, a fost fostul premier Adrian Năstase. Ce este Adrian Năstase pentru PSD?

R. O.: Un Simbol transformat în aceasta mai ales de Traian Băsescu. Altfel, putea fi cel mai bun prim ministru al României de până acum sau unul dintre cei mai buni preşedinţi ai PSD.

R: Sunteţi un om tânăr cu un parcurs relativ rapid pe scena politică. Ce vă vedeţi făcând, din punct de vedere politic, după terminarea mandatului de senator?

R. O.: Sunt abia la început de mandat şi, deşi se spune că în politică trebuie să ai viziune cu cel puţin patru ani înainte, cred că rezultatele sunt cele care îmi vor determina drumul viitor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.