Graţiela Gavrilescu (deputat PNL): Totul despre coplată şi alte modificări în sistemul sanitar, plus comentarii politice

Publicat in Interviul saptamanii 25 Martie 2013 Actualizat: 26 Martie 2013 8304 ori
Google+ WhatsApp
Graţiela Gavrilescu (deputat PNL): Totul despre coplată şi alte modificări în sistemul sanitar, plus comentarii politice
Graţiela Gavrilescu (deputat PNL): Totul despre coplată şi alte modificări în sistemul sanitar, plus comentarii politice

Deputatul PNL Graţiela Gavrilescu, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, lămureşte, într-un interviu acordat PH-online, problema coplăţii şi a celorlalte modificări din contractul cadru care au impact direct asupra cetăţeanului. De asemenea, aceasta vorbeşte despre planurile PNL, dar şi despre Convenţia PDL.

 

Reporter: Recent a fost aprobat contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014. Ce modificări majore aduce acest contract şi, mai ales, care sunt acele modificări cu impact direct asupra cetăţeanului?

 

Graţiela Gavrilescu: Dacă vorbim de impact direct asupra cetăţeanului, este vorba, în primul rând, despre asistenţa medicală primară care pentru anul 2013 a crescut cu 50%, precum şi de asistenţa ambulatorie de specialitate, care a crescut tot cu 50%. În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, banii cheltuiţi până la spital vor fi mai puţini dacă ne aplecăm foarte bine spre prevenţie şi pe ce înseamnă relaţia între medicul de familie şi bolnav. Un nou contract cadru este în dezbatere pentru 30 de zile. Săptămâna trecută, ministerul Eugen Nicolăescu, împreună cu ministrul secretar de stat Adrian Pană şi împreună cu producători de medicamente, cu Patronatul medicilor de familie, cu Asociaţia pacienţilor au participat la o dezbatere la Parlament. În fiecare zi din săptămâna aceasta, inclusiv până la sfârşitul celor 30 de zile, ministrul Nicolăescu va purta discuţii cu persoanele implicate, astfel încât să nu avem niciun fel de problemă pentru că este vorba despre un contract cadru pe un an. În felul acesta, şi Casa de sănătate se va implica şi sperăm că, în urma negocierilor purtate, nu vor mai fi probleme pentru semnarea contractului cadru care să intre în vigoare de la 1 mai.

 

R: În ultimii ani, medicii de familie au tot contestat contractele cadru. Credeţi că anul acest vor fi probleme în acest sens sau există deja un consens?

 

G. G.: Au fost purtate discuţii cu medicii de familie, aşa cum era şi firesc. Pentru medicii de familie din mediul urban a şi scăzut numărul minim de persoane de pe listă, de la o mie la 800. Se vor adresa foarte mult şi spre mediul rural pentru că ştiţi foarte bine că şi în mediul rural problema medicilor de familie este încă acută. Deci, eu cred că de data aceasta, ţinând cont şi de o mai bună comunicare cu medicii de familie, nu vor mai fi probleme pentru semnarea acestui contract cadru.

 

R: Ştiu că mergeţi foarte mult în colegiu. Care sunt reacţiile oamenilor privind noile măsuri din sănătate? Mă refer aici, de exemplu, la introducerea coplatei de la 1 aprilie.

 

G. G.: Părerile sunt împărţite vizavi de coplată. Unii spun că, într-adevăr, iniţial nu s-a înţeles că această coplată trebuie să fie plătită o singură dată, adică numai atunci când se face externarea. Deci, nu plăteşti fiecare zi de spitalizare, nu plăteşti în funcţie de câte zile stai. Cuantumul ei este între 5 şi 10 lei. Fiecare spital va hotărî, în Consiliul de Administraţie, care va fi tariful. Vor fi scutite de la plata acestei sume gravidele, persoanele care au venituri sub pensie sub 740 de lei, nu se va plăti coplată pentru urgenţe... Suma care este plătită este, din punctul meu de vedere, nu foarte mare şi, ţinând cont că se plăteşte o singură dată, numai la externare, eu cred că putem să ne aliniem încet, încet şi să ne învăţăm să mergem la spital numai atunci când trebuie, iar astfel să împământenim o bună relaţie între medicii de familie şi pacienţi, astfel încât medicul de familie care va cunoaşte foarte bine pacientul va şti când trebuie trimis la spital să se interneze, pentru ce afecţiuni şi aşa mai departe. Interesul nostru este să prevenim şi pe urmă să cheltuim mai mulţi bani pentru spitalizare, dacă este cazul. Rolul nostru este ca, în câţiva ani, să putem să ne debarasăm de ideea că, dacă mergem la spital şi stăm internaţi, ne va fi mai bine. Nu! Mai bine să prevenim, să avem grijă de sănătatea noastră şi atunci cu siguranţă nu vom ajunge să fim internaţi în spital.

 

R: Ce se întâmplă cu banii din coplată? Unde merg ei?

 

G. G.: Banii respectivi se întorc la unităţile spitaliceşti, rămân în fondurile spitalelor. Tariful se stabileşte cu avizul Consiliului de Administraţie al unităţilor sanitare cu paturi, iar banii vin tot la ei.

 

R: Cu toate că suma este modică, ar putea apărea cazuri în care un pacient refuză să o plătească. Ce se întâmplă într-o astfel de situaţie?

 

G. G.: Nu cred că vor fi cazuri de genul acesta sau vor fi destul de rare pentru că suma nu este prea mare şi nici nu este aplicată celor care nu au posibilitate să o plătească. Este clar că, totuşi, dacă te duci la spital şi trebuie să plăteşti 5-10 lei, îi vei da, mai ales dacă eşti şi mulţumit de cum ţi se acordă serviciile în unitatea spitalicească.

 

R: De peste 20 de ani, sistemul românesc de sănătate este într-o continuă reformă. Vor reuşi aceste noi măsuri din sănătate să stabilizeze cât de cât sistemul?

 

G. G.: Ministrul şi primul ministru au spus că direcţiile de sănătate publică şi casele de sănătate se vor afla într-o reorganizare, coroborat cu viitoarea regionalizare pentru diminuarea birocraţiei în acest sistem de sănătate pentru că strategia Ministerului Sănătăţii este ca pacientul să fie cel mulţumit, cel rezolvat. Dacă urmărim scopul, să reaşezăm sistemul de sănătate şi să ne gândim la perspectiva de dezvoltare a sistemului de sănătate şi la sănătatea acestei populaţii, cu siguranţă că lucrurile încet se vor aşeza. Orice început este greu. Problema este ca implementarea oricărei proceduri să fie foarte bine argumentată, să existe sprijin şi o bună comunicare, astfel încât toţi factorii implicaţi să înţeleagă care va fi rezultatul scontat de noi.

 

R: Trecând la politică, spuneţi-mi cum vedeţi realegerea lui Vasile Blaga în fruntea PDL. Este o surpriză sau era de aşteptat?

 

G. G.: Din punctul meu de vedere, nu este o surpriză, cu toate că, uitându-mă la ce s-a întâmplat în ultimele două zile, cealaltă moţiune era faorte sigură că va câştiga. Câştigarea alegerilor de către Vasile Blaga înseamnă, de fapt, nu că a câştigat Vasile Blaga sau că a fost învinsă Elena Udrea, ci că a fost efectiv Convenţia ”Traian Băsescu”. PNL-ul, la ora actuală, are un angajament în care este implicat şi pe care trebuie să îl ducă până în anul 2016. Suntem implicaţi într-o guvernare care să poată să aducă România pe o creştere economică, care să aducă un trai decent românilor şi care să apere interesele naţionale, nu invers, cum au făcut cei de la PDL.

 

R: Au apărut deja anunţuri privind unele plecări din PDL. Vă aşteptaţi ca unii democrat-liberali să se îndrepte spre PNL? Îi va primi PNL cu braţele deschise?

 

G. G.: Nu este vorba nici de braţe larg deschise, nici de reticenţe. Este vorba că fiecare partid sau fiecare membru al unui partid sau persoană care doreşte să îşi facă un partid este liber să o facă pentru că trăim în democraţie. PNL demonstrează, de 130 de ani încoace, că este unicul partid care a şi putut să supravieţuiască tuturor epocilor, inclusiv cele socialiste, comuniste şi celorlalte, inclusiv epoca Traian Băsescu. Rămânem singurul partid de dreapta, partidul care poate să strângă forţele de dreapta în jurul lui. Acum este direct implicat în guvernare, deci PNL are cu totul altă strategie acum, are o altă gândire, se gândeşte la oameni, la cei care l-au votat şi ne-au trimis în Parlament, în consiliile locale şi judeţene.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.