Adrian Voican, preşedintele ANAT Sud Muntenia: ”Statul n-are o idee clară despre ce vrea să facă în turism”

Publicat in Interviul saptamanii 08 Ianuarie 2013 Actualizat: 08 Ianuarie 2013 5316 ori
Google+ WhatsApp
Adrian Voican, preşedintele ANAT Sud Muntenia: ”Statul n-are o idee clară despre ce vrea să facă în turism”
Adrian Voican, preşedintele ANAT Sud Muntenia: ”Statul n-are o idee clară despre ce vrea să facă în turism”

Adrian Voican, preşedintele ANAT Sud Muntenia şi director al Asociaţiei de Promovare a Turismului Prahova, vorbeşte într-un interviu acordat PH-online despre gradul de implicare a statului în dezvoltarea turismului românesc, despre ce îi trebuie turismului din ţara noastră, dar şi despre cum a influenţat criza economică această zonă de activitate.

 

Reporter: Cum este, din punctul dvs de vedere, turismul românesc?

 

Adrian Voican: 85% dintre români îşi fac vacanţele în România. Asta spune mult, nu? Anume că turismul românesc este foarte important pentru noi, dacă ştim să-l gestionăm, să-l creştem, să-l impulsionăm. Sunt multe de făcut ca să fie un succes. Dar prima condiţie e să vrem! Să credem că e o prioritate şi să ne concentrăm pe turism!

 

R: Se implică statul suficient de mult în dezvoltarea turismului din România? Pe ce segment simţiţi că ar fi nevoie de mai multă implicare?

 

A. V. : Statul se mişcă în industrie ca un elefant într-un magazin de porţelanuri! Greoi. Statul n-are - în acest moment - adică de vreo 20 de ani - o idee clară despre ce vrea să facă în turism. Turismul a trecut de la un minister la altul, ca o anexă, uneori a fost o simplă agenţie guvernamentală sau autoritate de stat. Doar vreo doi miniştri au însemnat ceva şi sunt mai cunoscuţi: Agathon şi Udrea. Primul a făcut privatizarea. Bună-proastă, dar a făcut-o. Şi a fost foarte vocal pe televiziuni. Cu imagine. Dar trâmbiţa lui vestea nişte fantasmagorii răsunătoare, rămase baloane de săpun: palmierii, noua staţiune Europa şi Dracula Land.
Udrea, în schimb, a avut un început foarte percutant, a dat legea tichetelor de vacanţă, care din păcate a fost înăbuşită de criză, prin decizia lui Boc de a tăia aceste facilităţi. A promis un milion de euro pentru promovarea turismului românesc, dar aceşti bani nu s-au mai dat. A lansat frunza. Un concept, o viziune, o idee profesionistă. Şi a mai dat bani pe dezvoltări. În toată ţara. Din păcate, a căzut şi ea în războiul politic, cu plajele, cu Mazăre, uitând turismul în mrejele unei birocraţii de stat pe care numai Alexandru Macedon, cu sabia, o mai poate deznoda ! În rest, nici măcar nu au fost nume reţinute de public, s-au şters din memoria publică în câteva zile după plecarea lor...

 

R: De ce anume are nevoie turismul românesc?

 

A. V. : De viziune. De voinţă. De consecvenţă. De know-how. De pasiune. De investiţii. Culmea e că, cel puţin la capitolul investiţii, lucrurile merg în direcţia bună... Mii de pensiuni se nasc în agro-turism, lanţurile internaţionale construiesc şi franchizează hoteluri în oraşele mari, anul acesta avem autostradă de la Ploieşti la Bucureşti şi până la mare, asociaţiile de promovare se dezvoltă, apar evenimente culturale, sportive care au potenţial turistic şi foarte mulţi turişti străini vin de capul lor, de pe Facebook sau bloguri personale, cum se întâmplă la Vama Veche, Sibiu, Braşov, Bran, neorganizaţi, fără să fie "aduşi" cu charterele marilor tour operatori.


R: Cât de mult adevăr este în ideea potrivit căreia Valea Prahovei este mai scumpă decât multe alte staţiuni europene?

 

A. V. : Nu prea e adevăr. Doar dacă forţăm să comparăm mere cu pere. Dacă luăm un sejur de lux la Hotel Internaţional Sinaia, de Revelion, da, s-ar putea să fie mai scump decât la o pensiune de trei stele în Austria, unde cina de Revelion se termină la 11 seara, fără fiţe şi concertele celor mai la modă trupe. Dacă ne uităm cum au scăzut tarifele acum, după Revelion, sub jumătate, lucrurile sunt şi mai clare. Ce nu avem noi încă (sic!) sunt munţii de peste 3.000 de metri cu zăpadă şase luni pe an şi sute de kilometri de pârtii cu un sistem de ski pass universal. Totuşi, am investit şi noi şi în pârtii noi şi în instalaţii pe cablu şi în tunuri de zăpadă... Încet-încet, dar în direcţia bună.

 

R : De ce este mai bine ca turistul să apeleze la o agenţie de turism?

 

A. V. : Dragă, de ce e mai bine să mergem la medic şi să nu ne tratăm singuri? De ce mergem la arhitect şi nu ne facem casa singuri? Agenţia are licenţă, e înregistrată şi controlată. Are o asigurare de insolvenţă. Directorii au brevet de turism şi consultanţii au mers la o facultate, au acces la informaţii noi zilnic, merg în info tripuri- studiază ofertele la faţa locului, au acces la sisteme de rezervări profesioniste, la preţuri mai bune decât un turist oarecare. Aşa cum e românul, mai sunt destui care iau medicamente dupa sfatul vecinei, îşi construiesc casa cu nea Mitică şi merg în vacanţă cu rezervarea făcută de puştiul casei pe internet, pe vreun site-fantomă, care promite nu ştiu ce chilipir!
Dar fiecare pe riscul lui!

 

R : Cât de mult a influenţat criza turismul românesc?

 

A. V. : Foarte mult! După un maxim în 2007-2008, au urmat ani de scădere şi cu 50%! Ca şi la imobiliare, ca şi în alte domenii. Cine zice că nu a simţit criza ori minte, ori nu trăieşte în lumea noastră, a muritorilor de rând. S-au închis, s-au vândut firme mari şi mici, turiştii negociază orice leu şi vânează super-super-oferte... Chiar dacă lumea continuă să călătorească, totuşi marjele s-au redus foarte mult, iar cheltuielile au continuat să crească. Finanţările sunt scumpe şi se obţin greu, impozitele şi birocraţia au crescut foarte mult! Dincolo de toate însă, aşa cum vine iarna după vară, tot aşa urmează şi o primăvară după zăpadă! Economiile urcă şi coboară ciclic! După atâta criză, ar trebui să urmeze şi zile mai optimiste!

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.