Nicolae Bădărău (Direcţia tehnică a CJ): ”Ne străduim ca prahovenii să simtă că trăiesc în anul 2013”

Publicat in Interviul saptamanii 02 Ianuarie 2013 Actualizat: 02 Ianuarie 2013 2584 ori
Google+ WhatsApp
Nicolae Bădărău (Direcţia tehnică a CJ): ”Ne străduim ca prahovenii să simtă că trăiesc în anul 2013”
Nicolae Bădărău (Direcţia tehnică a CJ): ”Ne străduim ca prahovenii să simtă că trăiesc în anul 2013”

Mai multe zone ale judeţului Prahova au fost transformate în adevărate şantiere pentru că aici se desfăşoară ample lucrări în vederea realizării sistemelor de alimentare cu apă şi gaze a localităţilor. În ce stadiu se află judeţul din acest punct de vedere, aflaţi din interviul pe care Nicolae Bădărău, consilier în cadrul Direcţiei tehnice a Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, l-a acordat pentru PH-online:

 

Reporter: Se fac eforturi considerabile pentru alimentarea cu gaze a localităţilor din judeţ. Cum stăm la acest capitol?

 

Nicolae Bădărău: Suntem deja în secolul XXI din punctul de vedere al timpului. Din punctul de vedere al condiţiilor efective, încercăm şi facem paşi din ce în ce mai mari pentru a rezolva această problemă.
Referitor la problema înfiinţării reţelelor de gaze, mai ales în sudul judeţului, se lucrează la ora actuală la un proiect care a pornit iniţial ca o realizare de lungă durată, începând de la Şirna- Tinosu-Poienarii Burchii şi Gorgota, continuând cu Puchenii Mari, Balta Doamnei, Olari, Gherghiţa, Drăgăneşti şi Dumbrava. Este un proiect la care s-a lucrat şi se lucrează şi la ora actuală. Este finalizată prima parte în proporţie de aproape 80% prin conectarea localităţilor Şirna, Poienarii Burchii şi Gorgota. Se lucrează ca etapă a doua pentru proiectarea şi începerea execuţiei în primăvara acestui an pentru conectarea cele de-a patra localităţi, a localităţii Tinosu, după care se merge în continuare cu celelalte şase localităţi. Tot în sudul judeţului, din punctul de vedere al proiectării la care Consiliul Judeţean Prahova poate să contribuie cu fonduri, există şi alte proiecte. Unul dintre ele vizează legarea localităţilor Baba Ana, Boldeşti Grădiştea şi Sălciile la conducta care merge la Parcul Industrial Mizil sau altă posibilitate ar fi legarea la conducta care alimentează Parcul Industrial Ciorani. Din punctul de vedere al realizărilor efective, ne situăm foarte aproape de finalizarea proiectelor iniţiate tot de Consiliul Judeţean referitoare la localităţile Valea Călugărească şi Albeşti Paleologu, la care lucrările sunt în curs de finalizare. Ele vor fi terminate în cursul acestui an. Un alt proiect de mare anvergură se referă la alimentarea- la care am tot sperat începând din 2008- cu gaze a Văii Slănicului. Este un proiect la care domnul preşedinte Mircea Cosma ţine foarte mult şi care sperăm să se realizeze, astfel încât şi oamenii de acolo să beneficieze efectiv de condiţii bune de trai, iar zona- pe lângă potenţialul turistic- să capete şi un potenţial economic, mult peste media existentă la ora actuală. De fapt, prin aceste proiecte, acelea din sudul judeţului, cât şi cel pentru Valea Slănicului, se caută atingerea unor parametri care să asigure investitorilor din străinătate condiţii cât se poate de bune. Toţi care vin se uită dacă ai infrastructură, energie electrică, apă şi gaze. Sudul judeţului- cu aceste lucrări demarate şi finalizate, sperăm, la primăvară- va avea condiţii pentru a atrage investitori care au potenţial economic.

 

R: Sunt zone în care, din cauze diverse, nu se va putea ajunge cu acest sistem de alimentare cu gaze?

 

N. B.: Sunt 49 de localităţi din cele 104 care sunt în judeţul Prahova care nu au la ora actuală, dar se lucrează la această problemă. Sunt localităţi care, cu toate eforturile, nu vor putea beneficia de gaze din cauza aşezării geografice, a faptului că oamenii sunt puţin reticenţi, din cauza crizei, a posibilităţilor financiare. Trebuie să recunoaştem că rezervele de gaze ale unuia dintre principalii furnizori din Prahova sunt pe final. Deci, acesta nu mai are gaze decât pentru perioada 2018 şi va exista o mare problemă. Se fac încercări din toate punctele de vedere- mă refer la proiectare şi execuţie- să se găsească modalităţi de transfer prin conducte al unor consumatori la alţi transportatori şi furnizori de gaze.

 

R: Care este situaţia în ceea ce priveşte alimentarea cu apă?

 

N. B: Din punctul de vedere al proiectelor pentru apă, al parteneriatelor încheiate între Consiliul Judeţean Prahova şi localităţile respective, a existat această criză în vara şi toamna şui 2012 din cauza condiţiilor atmosferice. S-au realizat- tot în sudul judeţului, unde am avut cele mai mari probleme- unele proiecte. Mă refer în primul rând la porţiunea Balta Doamnei-Olari-Gherghiţa, unde s-au realizat foraje de mare adâncime pentru rezolvarea problemei legată de asigurarea apei pentru animale. Datorită condiţiilor, prin forarea respectivă găsindu-se apă de foarte bună calitate- fapt dovedit de analizele efectuate- s-a constatat că apa respectivă poate fi folosită şi pentru alimentarea oamenilor. De asemenea, Consiliul Judeţean a contribuit cu fonduri şi în alte părţi ale judeţului. Mă refer tot la un sistem de alimentare cu apă pe Valea Slănicului. Este în curs de finalizare un sistem de alimentare cu apă pe localităţile Aluni, Vărbilău, Brebu şi Slănic. Oraşul Slănic ar avea condiţii ca să redevină ce a fost înainte. Acum se lucrează foarte intens la alimentarea cu apă, iar în stadiu de proiect este alimentare cu gaze.

 

R: Concluzia?

 

B. N.: Cred că se poate spune despre Prahova că este un judeţ care încearcă să ajungă la un nivel de civilizaţie care să confere oamenilor condiţii bune de trai. Din punct de vedere economic, cu efortul făcut de Consiliul Judeţean şi localităţile respective, se poate ajunge la un nivel care să atragă investiţii în judeţ şi sper ca, exceptând cauzele care nu depind de noi, să reuşim să îi facem pe toţi prahovenii să simtă că trăiesc în anul 2013. Se simte efectiv faptul că tot judeţul se îndreaptă pe o cale bună.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.