Fabioara Ionescu, administratorul public al Prahovei: ”Politicul a putut să influenţeze decizia, întârziind unele proiecte”

Publicat in Interviul saptamanii 21 Decembrie 2012 3041 ori
Google+ WhatsApp
Fabioara Ionescu, administratorul public al Prahovei: ”Politicul a putut să influenţeze decizia, întârziind unele proiecte”
Fabioara Ionescu, administratorul public al Prahovei: ”Politicul a putut să influenţeze decizia, întârziind unele proiecte”

Administratorul public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, dezvăluie, într-un interviu acordat PH-online, la ce trebuie să se aştepte prahovenii în 2013 din partea Consiliului Judeţean Prahova, dar şi care sunt ”plusurile” şi ”minusurile” anului care se încheie peste câteva zile.

 

 

Reporter: Cum a fost 2012 pentru Consiliul Judeţean Prahova?

 

Fabioara Ionescu: Anul 2012 a fost unul cu multe realizări pentru Consiliul Judeţean Prahova pe partea de investiţii, de infrastructură şi de asigurare de utilităţi pentru toate administraţiile publice locale. Aici ne referim la apă, gaz, energie electrică- utilităţi necesare şi absolut indispensabile traiului de zi cu zi pentru toţi locuitorii judeţului Prahova. Pentru segmentul care ţine de alimentarea cu apă, canalizare, staţii de epurare avem un proiect de 160 de milioane de euro care este în plină derulare, în sensul că acum sunt licitaţii pentru desemnarea constructorilor care urmează să efectueze astfel de lucrări în tot judeţul. Cred că anul viitor vor demara aceste investiţii şi vrem să accesăm şi un program POS Mediu pentru staţii de epurare în zonele Slănic şi Urlaţi. O staţie de epurare nu este prea ieftină, ea se duce la un, două, trei milioane de euro în funcţie de mărimea ei şi de localitatea pe care o deserveşte. Avem nevoie de staţii de epurare şi în zona Spitalului Judeţean şi a Blejoiului care va colecta toată apa uzată din partea industrială care s-a creat în imediata apropiere a Ploieştiului şi care aparţine de comuna Blejoi. Aseară am fost la inaugurarea unui magazin de articole sportive destul de mare şi care asigură, de asemenea, un număr de locuri de muncă- aproximativ 300- reprezentând partea directă, cât şi indirectă a celor care lucrează în zonă.

Pe partea de alimentare cu gaze, anul trecut s-a inaugurat şi a început construcţia tronsonului de gaz pe zona de sud, de la Şirna- Gorgota, primul tronson, şi ca program pentru 2013 avem celălalt tronson care merge Balta Doamnei- Drăgăneşti, tot în zona de sud, în aşa fel încât şi aici locuitorii să aibă această facilitate, ca formă de utilizare pentru încălzire. Evident, aşteptăm să se dezvolte şi industria în această zonă. La partea de energie electrică, nu avem probleme, dar şi aici vrem să intervenim în sensul că, din cauza precipitaţiilor atmosferice din ultima perioadă, am avut o situaţie extrem de neplăcută. Linia electrică de la Câmpina-Braşov a picat din cauza faptului că au căzut copaci peste fire şi am avut întreruperi în alimentarea cu energie electrică timp de câteva zile. În acest context, ne-am hotărât ca, printr-un program investiţional, să dotăm primările şi spitalele cu generatoare pentru a nu avea probleme pe viitor.

Pe partea de investiţii, vom continua şi am dat în funcţiune DJ 236 făcut pe fonduri europene. Este drumul care leagă Blejoiul de DN 1, face trecerea peste DN 1 şi asigură o fluenţă mai mare a traficului, mai ales a celui greu, a celor care vin dinspre Văleni şi merg în DN 1 spre Bucureşti sau Braşov. S-au făcut forări de puţuri pentru asigurarea alimentării cu apă pentru că a fost o vară foarte secetoasă şi a fost nevoie să asigurărm apă şi să forăm puţuri la Drăgăneşti, Ciorani, Balta Doamnei, unde este şi o zonă legumicolă foarte extinsă. Acestea ar fi cele mai mari investiţii care s-au întâmplat în anul acesta care se încheie.

 

R: Dacă ar fi să facem o comparaţie cu 2011?

 

F. I.: Eu zic că lucrurile au progresat faţă de 2011 şi natural, în sensul că anul trecut s-au făcut proiectele, s-au realizat intenţiile, iar în 2012 au început licitaţiile, deci mergem pe un trend normal şi eu cred că în 2012, cu toate că a fost şi un an electoral, am reuşit să realizăm proiectele pe care ni le-am propus. Sunt proiecte grandioase. Am obţinut o distincţie ca judeţul cu cel mai mare număr de proiecte europene implementate şi cea mai mare sumă accesată -peste 500 de milioane de euro- care sunt proiectele în curs. Sunt proiecte care, în parte, s-au realizat, altele sunt în plan să se realizeze, avem nevoie de colaborare cu autorităţile locale, orăşeneşti sau comunale pentru a le realiza şi acest lucru sper să se întâmple pentru că, până la jumătatea anului, am avut o întreagă opoziţie din partea autorităţilor locale, în special a conducerii Ploieştiului şi sunt proiecte comune.

 

R: Aţi enumerat o serie de puncte forte, de ”plusuri”. Care au fost punctele slabe? A existat ceva ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit să realizaţi anul acesta?

 

F. I.: Nimic important. Ce a fost important am reuşit să realizăm sau să începem. Punctul slab a fost colaborarea defectuoasă cu primăriile sau cu conducerea Prefecturii şi a municipiului Ploieşti şi în permanenţă s-au căutat diverse motive care să stopeze proiectele care care Consiliul Judeţean şi-a propus să le realizeze. Până la urmă, politicul a putut să influenţeze, la un moment dat, decizia, dar nu în a nu se realiza proiectele, ci în a le întârzia, pentru că, intrând în instanţă cu nişte lucruri pe care prefectul de la acea dată le-a reclamat, am câştigat procesul respectiv şi am continuat investiţia.

 

R: Ce priorităţi v-aţi propus pentru 2013?

 

F. I.: Avem multe lucruri de rezolvat în 2013, dar îl numesc pe cel mai important şi care doresc să se rezolve cât se poate de repede. Este vorba de un depozit de legume-fructe pe care să îl realizăm în zona de sud. E o propunere a noastră mai veche şi cred că în 2013 se va realiza. Urmează să se acceseze fonduri europene pentru acest depozit. În mare parte el va fi realizat fie de noi, de Consiliul Judeţean, fie de o persoană juridică care va lucra cu Consiliul Judeţean, în sensul de a-i acorda sprijin pentru a relaţiona atât cu producătorii din zonă, cât şi cu hypermarketurile unde dorim- cel puţin la cele din Prahova- să fie numai marfă românească pe partea de legume şi fructe. Vrem să convingem oamenii din zonă să nu mai iasă la poartă să îşi vândă produsele, ci firma respectivă să le colecteze şi să le distribuie către hypermarketuri. Al doilea proiect care cred că se va realiza foarte repede este ”Lumina verde” cu care suntem încă în licitaţie. Se întâmpină diverse probleme, nu sunt foarte mari, dar sper ca anul acesta să încheiem licitaţia şi să se înceapă construcţia acestui centru care este în Parcul Industrial Ploieşti şi e singurul centru expoziţional care se realizează în această regiune. Sperăm să realizăm anul viitor în colaborare cu Primăria Ploieşti acel pasaj de trecere spre Strejnic care aglomerează foarte mult zona Billa, zona de vest a oraşului şi sperăm să fluidizăm traficul prin acest pasaj. Ne-am propus să intrăm în discuţii mai aplicate asupra unei căi de acces spre judeţul Braşov, ca o alternativă la DN 1 şi la DN 1A (Săcele) pentru că dorim să intrăm din nou în discuţii- şi în perspectiva regionalizării- pentru realizarea autostrăzii Ploieşti- Comarnic sau Ploieşti-Braşov. Sunt discuţii şi intenţionăm ca acest lucru să fie lăsat la latitudinea regiunii, realizarea autostrăzii să se facă pe regiune, pentru că atunci chiar se va face. Anul viitor, aşa cum Guvernul actual şi-a propus, vor avea loc consultări ale populaţiei privind modificarea Constituţiei în sensul de creare de regiuni. Noi nu am fost împotriva acestui lucru, este normal, este european să ai regiuni. Sunt discuţii asupra mărimii regiunii, cel mai probabil ele vor fi aşa cum funcţionează acum, fără să aibă personalitate juridică şi, în urma unei astfel de consultări se creează regiunea, probabil că vor avea loc nişte alegeri, judeţele nu se desfiinţează. Sunt lucruri absolut normale pe care un judeţ şi le doreşte, sunt lucruri care, în acest context, eu cred că se vor şi realiza destul de repede.

 

R: Ce le transmiteţi prahovenilor acum, înainte de sărbători?

 

F. I.: Le urez tuturor prahovenilor să aibă un an nou mult mai bun decât cel care a trecut, iar de Crăciun să fie blânzi, buni şi să aibă tot ce îşi doresc pe masă. Le doresc sănătate şi mult noroc.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.