Paul Dumbrăvanu, directorul RASP: „Oamenii cred că e mişto să fii eco, dar când ajung acasă, uită de asta”

Publicat in Interviul saptamanii 12 Noiembrie 2012 2976 ori
Google+ WhatsApp
Paul Dumbrăvanu, directorul RASP: „Oamenii cred că e mişto să fii eco, dar când ajung acasă, uită de asta”
Paul Dumbrăvanu, directorul RASP: „Oamenii cred că e mişto să fii eco, dar când ajung acasă, uită de asta”

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Paul Dumbrăvanu, îşi propune să transforme regia al cărei şef este într-o instituţie transparentă care să lucreze cu adevărat în beneficiul cetăţenilor. Acesta vorbeşte, într-un interviu acordat PH-online, despre cum stăm la capitolul "educaţie în spiritul eco", dar şi despre surprizele pentru sărbători.

Reporter: În ce "stare" era regia atunci când aţi preluat-o?

Paul Dumbrăvanu: Pot să vă spun că, odată ajuns la conducerea RASP, o instituţie foarte grea, de altfel, întrucât monitorizează contractele pe care municipalitatea le are cu principalii operatori de servicii publice din oraş, am constatat că existau o serie de disfunctionalităţi care aveau ca şi cauză principală faptul existau proceduri nepuse la punct corespunzător. La RASP sunt oameni cu pregătire solida în domeniul în care activează, sunt profesionişti, problema a plecat de sus în jos, de la modul în care administraţia trecută a gestionat lucrurile (sau mai bine spus nu le-a gestionat) şi din acest motiv au apărut tot felul de probleme constatate, de altfel, şi de reprezentanţii mass-media de-a lungul timpului.

R: Care sunt obiectivele dumneavoastra în acest context?

P. D.: RASP-ul are un rol clar definit ca şi intituţie: trebuie să fie liantul – mediatorul între operatori-municipalitate şi cetăţeni pentru că, în fond, noi trebuie să apărăm interesele locuitorilor din municipiul Ploieşti şi să încercăm să contribuim la rezolvarea problemelor pe care aceştia le au în sfera de servicii publice- şi din păcate am constatat ca sunt destul de multe. În primul rând, vreau ca RASP-ul să devină o instituţie transparentă pentru cetăţean şi în puţinul timp de când sunt la conducere am şi schimbat câteva lucruri în sensul acesta.

R: Veniţi din mediul privat? Care sunt cele diferenţele între mediul privat şi cel de stat?

P. D.: Diferentele sunt destul de mari din păcate şi vorbim aici de lipsa de fonduri cu care uneori instituţiile de stat se confruntă atunci când vor să demareze diverse acţiuni sau atunci când au nevoie de resursă umană sau logistică suplimentară. Avem, de asemenea, probleme cu legislaţia destul de defectuoasă care ne împiedică uneori să rezolvăm diverse probleme ale ploieştenilor.

R: S-a vorbit despre reducerea facturii la gunoi. Cum facem aceasta?

P. D.: Din momentul în care am ajuns director, am solicitat specialiştilor din cadrul serviciului de salubritate întocmirea unui program care să ţină cont de nevoile reale privind stadiul de curăţenie din toate cartierele din Ploieşti. Acesta este realizat pe standarde europene de curăţenie a străzilor adaptate la nivelul municipiului Ploieşti, în funcţie de caracteristicile zonelor şi de intensitatea traficului din zonele respective (trafic intens/mediu/redus). Acest program va duce la asigurarea unui grad de curăţenie optim şi cu cheltuieli mai mici.
Monitorizăm activ pe fiecare stradă. Nu putem face în fiecare lună aceleaşi operaţiuni. Sunt operaţiuni specifice unui anumit anotimp, deci nu avem aceleaşi costuri pentru fiecare stradă în august, ianuarie sau septembrie. Costurile diferă, pentru că deşeurile nu sunt aceleaşi, sunt deşeuri provenite din gospodării, din curţile oamenilor, din construcţii, iar pe acestea le evaluăm în funcţie de ce lucrări se desfăşoară pe fiecare stradă. La orice lucrare, sunt obligaţi ca, odată cu autorizaţia, să încheie un contract cu operatorul de salubritate. Rolul nostru va fi întărit în sensul de a supraveghea mai bine pe cei care construiesc şi depozitează ilegal materialele aferente care reies din diversele lucrări.

R: Cum stăm la capitolul "educaţie în spiritul eco"?

P. D.: Este un subiect foarte important pentru mine şi mă bucur că mi-aţi adresat această întrebare pentru că, pe lângă faptul că avem o serie de cerinţe europene pe zona de protejare a mediului, sunt convins că doar prin acţiuni de conştientizare a cetăţenilor vom reuşi să avem rezultate. De aceea am avut o serie de discuţii cu reprezentanţii operatorului de salubritate cărora le-am recomandat să demareze astfel de campanii. Deja se desfăşoară o campanie pe colectarea selectivă la finalul căreia sperăm că cetăţenii vor fi mai interesaţi de această problemă şi, având la dispoziţie containere de colectare selectivă situate langă cele de colectare menajeră, le va fi mai uşor să arunce deşeurile selectiv. O altă problemă cu care ne confruntăm este cea a punctelor negre din Ploieşti, acele zone neamenajate în care cetăţenii aruncă gunoiul şi astfel se creează munţi de deşeuri. M-am bucurat foarte mult atunci când câţiva ploieşteni dintr-una din zonele oraşului cu astfel de probleme au avut iniţiativa de a curăţa o zonă verde devenită o mică groapă de gunoi. Ne-am alăturat acţiunii lor şi le promit tuturor celor care au astfel de initiaţive că atât timp cât eu voi fi la conducerea RASP vor avea sprijinul nostru în orice acţiune de tip eco.

R: Un sfat eco pentru ploieşteni.

P. D.: E mai ieftin să colectezi selectiv. Sfatul meu este să colectaţi selectiv pentru că în viitor educaţia copiilor noştri se va axa pe acest lucru. Ţine de educaţie, de partea de cum ieşim pe stradă şi ce vedem pe stradă şi cât de "bine" ne simţim când vedem gunoaie aruncate la colţul străzii. Încercăm cu un ONG să începem programe în şcoli pentru informare şi educare. Este de la sine înţeles că acel copil care este foarte bine informat o să spună că nu este bine să se facă aşa, nu este bine să arunci acolo, iar el nu va repeta comportamentul celor care aruncă pe stradă. E foarte greu să educi anumiţi oameni care fac asta de ani de zile. Bazele pentru acest gen de respect faţă de mediu au fost puse în urmă cu doar câţiva ani. Fiind un proces care ţine de educaţie, este de durată. Cred că suntem în urmă cu foarte mult şi ne afectează acest lucru în fiecare zi. Avem mult de lucru. Din păcate, oamenii o iau ca pe o modă, gen e mişto să fii eco sau să fii legat de tema asta. Dar când mă duc acasă, nu mă mai vede nimeni, revin şi fac acelaşi lucru.

R: Se anunţă, din nou, o iarnă cu multă zăpadă. Suntem gata să facem faţă situaţiei?

P. D.: Prin intermediul Comandamentului de deszăpezire constituit la nivelul municipiului Ploieşti pentru iarna 2012-2013, din care fac parte şi eu, s-a făcut vizualizarea utilajelor pe care operatorul de salubritate le va asigura în cadrul intervenţiilor la apariţia poleiului şi a zăpezii. Operatorul are asigurată o cantitate considerabilă de material antiderapant şi pot spune că avem în pregătire un program de eficientizare a activitţtii de deszăpezire. Următoarea întâlnire a Comandamentului de deszăpezire va avea loc în data de 19 noiembrie atunci când vor fi puse la punct ultimele detalii legate de această activitate.

R: Ce surprize pregătiţi pentru sărbători?

P. D.: În acest moment suntem în stadiul de pregătire în vederea asigurării iluminatului festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă. Ne dorim ca în această iarnă toţi ploieştenii să se bucure de ornamentele care vor fi montate în oraş şi pentru aceasta, împreună cu conducerea primăriei şi cu operatorul de iluminat public, vom face toate demersurile pentru a asigura un iluminat festiv la standarde europene şi nişte costuri echilibrate. Anul acesta renunţăm la figurinele cu căruţă, cu reni şi Moş Crăciun pentru că au fost deteriorate anul trecut, s-au întâmplat foarte multe evenimente şi ne costă mai mult să le punem decât să nu le avem. Le înlocuim cu alte elemente de decor care să fie solide.
Nu ne va costa mai mult iluminatul festiv de anul acesta faţă de cel precedent. În principiu, iluminatul de sărbători este cam acelaşi în fiecare an privind lungimea reţelei. Costurile pot fi ridicate dacă folosim mai multe figurine 3 D sau brazi artificiali, cu schelet metalic. Evaluăm costul, pentru că poate ne duce mai ieftin un brad natural pe care îl putem împodobi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.