INTERVIU - Cristi Toader, directorul Poliţiei Locale Ploieşti: ”Trebuie ca prezenţa noastră în stradă să fie mai vizibilă şi mai eficientă”

Publicat in Interviul saptamanii 26 Octombrie 2012 Actualizat: 26 Octombrie 2012 2835 ori
Google+ WhatsApp
INTERVIU - Cristi Toader, directorul Poliţiei Locale Ploieşti: ”Trebuie ca prezenţa noastră în stradă să fie mai vizibilă şi mai eficientă”
INTERVIU - Cristi Toader, directorul Poliţiei Locale Ploieşti: ”Trebuie ca prezenţa noastră în stradă să fie mai vizibilă şi mai eficientă”

Tu ştii exact când te pot ajuta poliţiştii locali? Cristi Toader, şeful Poliţiei Locale Ploieşti, spune, într-un interviu acordat PH-online, în ce situaţii cetăţenii trebuie să apeleze la serviciile acestei instituţii şi vorbeşte, totodată, despre ”patologia” municipiului reşedinţă de judeţ şi despre scandalul privind dotarea poliţiştilor cu telefoane iPhone.

 

 

  1. Sunteţi de câteva luni director al Poliţiei Locale Ploieşti. În tot acest timp, v-aţi făcut o imagine despre activitatea instituţiei? Cum a fost, cum este şi cum trebuie ea să fie?

 

După o primă etapă, în care am luat cunoştinţă de problematica activităţii instituţiei, am considerat că este necesară reorganizarea unor servicii/birouri/compartimente. Această măsură s-a impus pentru ca principalele domenii de activitate să fie acoperite eficient, cu număr de personal satisfăcător, dar în limita posturilor existente. Acest lucru s-a concretizat în şedinţa Consiliului Local al municipiului Ploieşti din data de 28 septembrie, când s-au aprobat noul Regulament de Organizare şi Funcţionare al Poliţiei Locale şi organigrama instituţiei.

Astfel, s-a gândit o reorganizare a Serviciului disciplină în construcţii – afişaj stradal, protecţia mediului şi control comercial în două servicii distincte, aşa cum a funcţionat în cea mai mare parte a timpului. Prin Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, acestui serviciu îi revenea un număr mare de atribuţii, iar personalul era insuficient, de numai 11 persoane. În consecinţă, acum avem Serviciul disciplină în construcţii-afişaj stradal şi protecţa mediului, precum şi Serviciul control comercial, fiecare cu câte 8 persoane în componenţă. De asemenea, Compartimentul intervenţie rapidă şi grupă ecvestră s-a transformat în Serviciul intervenţie rapidă, cu 13 posturi, desfiinţându-se grupa ecvestră. Compartimentul circulaţie pe drumurile publice a devenit Serviciul circulaţie pe drumurile publice, prevăzut cu 18 persoane, măsură care a fost luată deoarece volumul de muncă este mare. Este necesar ca prezenţa poliţiştilor locali pe stradă să devină mai vizibilă şi mai eficientă şi să acţioneze în sprijinul cetăţenilor.

 

  1. Ploieştiul este un municipiu mare cu probleme diverse. Care este ”patologia” acestui oraş?

 

Vă pot spune că poliţiştii locali acţionează, cu preponderenţă pentru soluţionrea aspectelor legate de tulburarea liniştii şi ordinii publice, de modul de desfăşurare a comerţului în pieţele agroalimentare ori pe domeniul public, de comerţul stradal neautorizat, de ocuparea domeniului public cu diferite construcţii ori efectuarea de lucrări fără deţinerea autorizaţiilor legale, de amplasarea materialelor publicitare, depozitarea gunoiului în alte locuri decât cele special amenajate, rezervarea ilegală a locurilor de parcare pe domeniul public, oprirea şi staţionarea autovehiculelor în locuri nepermise, blocarea cu vehicule a accesului sau ieşirii din parcare sau din proprietăţi, de apelare în mod repetat la mila publică şi altele.

 

  1. Ce facem cu veşnicii cerşetori, cu parbrizarii, căruţaşii… Cum scăpăm de ei de pe străzi?

 

În ceea ce priveşte problema parbrizarilor, a cerşetorilor, în general, este aproape finalizat un protocol de colaborare cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Acţiunile întreprinse de Poliţia Locală trebuie să fie coroborate şi cu luarea de măsuri în plan social. Astfel, ambele părţi implicate trebuie să conlucreze în cazurile în care sunt implicaţi minorii, pentru reducerea fenomenului cerşetoriei şi al aşa-numiţilor „parbrizari” din municipiul Ploieşti.

Referitor la căruţaşi, poliţiştii locali acţionează permanent pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de atelaje cu tracţiune animală, care nu respectă traseele stabilite de Consiliul Local Ploieşti. Aceştia sunt sancţionaţi contravenţional sau li se aplică măsura complementară de confiscare a atelajului, în situaţia în care acesta transportă deşeuri de orice natură. Căruţele confiscate sunt ridicate şi depozitate într-un spaţiu aparţinând SC SGU Ploieşti, pe strada Mircea cel Bătrân, de unde pot fi recuperate dacă fac dovada achitării amenzii contravenţionale sau, după caz, valorificate, în condiţiile legii.

 

 

  1. Aveţi suficienţi oameni pentru a acoperi toată zona de activitate? Ce deficit se înregistrează pe acest segment?

 

Organigrama instituţiei cuprinde acelaşi număr total de 240 de posturi, dintre care 176 de poliţişti locali, 23 de funcţii publice cu încadrare generală şi 41 personal contractual. În prezent, avem 21 de posturi vacante, funcţii publice şi contractuale. La momentul acesta sunt în curs de desfăşurare demersurile legale pentru ca aceste posturi să poată fi scoase la concurs.

Nu pot afirma că instituţia are suficient personal, dar trebuie să ne îndeplinim atribuţiile stabilite prin lege.

 

 

  1. Cum stă Poliţia Locală Ploieşti din punctul de vedere al dotărilor?

 

Parcul auto dispune de un număr de 17 autovehicule, dotate corespunzător, care deservesc serviciile din subordinea instituţiei. Echiparea poliţiştilor locali este adecvată şi s-a efectuat potrivit normativului stabilit prin H.G.1332/ 2010, aceştia dispunând şi de mijloacele de intervenţie necesare. La acest moment, în dotarea instituţiei avem un număr de 75 pistoale Glock, 25 letale şi 50 neletale care, pe parcursul celor 5 ani de când au fost achiziţionate, şi-au demonstrat fiabilitatea şi siguranţa în exploatare. Pe lista de investiţii din acest an a fost prevăzută şi achiziţionarea a încă 12 pistoale Glock letale.

 

 

  1. La un moment dat, s-a vorbit despre faptul că unii poliţişti ar fi primit telefoane iPhone. Este adevărat? Dacă da, care ar fi justificarea pentru necesitatea unei astfel de aparaturi?

 

Nu, poliţiştii locali nu au în dotare telefoane Iphone şi nici pe viitor nu se va face o astfel de achiziţie deoarece banii publici trebuie cheltuiţi în mod raţional.

 

 

  1. Care este situaţia financiară a instituţiei? Pe linie de plutire sau pe minus? Ştim că, pentru a reduce costurile, aţi renunţat la patrulele călare. Aveţi în vedere şi alte măsuri pe această linie?

 

Cu cheltuielile trebuie să ne încadrăm în reglementările bugetare, beneficiind şi de o rectificare la sfârşitul lunii septembrie. În calitatea mea de conducător al Poliţiei Locale, am analizat reducerea plăţilor din zone pe care le-am apreciat ca fiind ineficiente. În acest sens, am făcut demersuri pentru desfiinţarea grupei ecvestre şi înapoierea celor şase cai, deţinuţi prin contract de comodat, proprietarului. Banii alocaţi întreţinerii lor vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente şi alte dotări necesare pentru buna funcţionare a instituţiei. Şi pe viitor voi lua atitudine ori de câte ori voi constata că sunt prevăzute cheltuieli inutile.

 

 

  1. Care au fost primele trei măsuri pe care le-aţi luat după instalarea în funcţie?

 

Am luat măsuri pentru punerea în practică a câtorva obiective generale, precum dezvoltarea capacităţii de acţiune şi a calităţii intervenţiei poliţiştilor locali, respectarea standardelor de etică şi deontologie profesională, precum şi îmbunătăţirea imaginii Poliţiei Locale Ploieşti.

 

 

  1. Ce a relevat auditul intern pe care l-aţi cerut?

 

Am considerat că este necesar efectuarea unui bilanţ pentru a putea face o evaluare obiectivă a situaţiei existente. Până la acest moment, reprezentanţii Camerei de Conturi Prahova au verificat modul în care Poliţia Locală Ploieşti a utilizat sumele primite ca transferuri, precum şi datele raportate în situaţiile financiare, în intervalul 01.01.2012 - 30.06.2012. Au fost depistate câteva nereguli referitoare la fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli, plata unor cantităţi de lucrări neefectuate la instalaţia de distribuire a energiei electrice, precum şi nerespectarea prevederilor legale referitoare la atribuirea unor contracte de achiziţie publică, de concesiune de lucrări publice şi de concesiune de servicii. În prezent, la nivelul instituţiei sunt în curs de desfăşurare controalele Serviciului Audit din cadrul Primăriei Ploieşti.

 

 

  1. Ce ar trebui să ştie ploieştenii despre Poliţia Locală?

 

Ploieştenii trebuie să cunoască aria de competenţă a Poliţiei Locale, care este un serviciu public aflat la dispoziţia cetăţeanului şi acţionează pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice. De asemenea, acţionează pentru prevenirea şi descoperirea faptelor contravenţionale în domenii precum circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, activitatea comercială, evidenţa persoanelor, dar şi alte domenii stabilite prin lege. Dispeceratul instituţiei funcţionează permanent, iar sesizările cetăţenilor sunt preluate în mod operativ, aspectele semnalate urmând a fi verificate şi soluţionate rapid şi punctual.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.