Dupa ce a fost amendata pentru emisii de gaze TOXICE, fabrica Dero continua sa functioneze fara AUTORIZATIE DE MEDIU! Cum e posibil

Publicat in Eveniment 12 Februarie 2018 359 ori
Google+ WhatsApp
Dupa ce a fost amendata pentru emisii de gaze TOXICE, fabrica Dero continua sa functioneze fara AUTORIZATIE DE MEDIU! Cum e posibil
Dupa ce a fost amendata pentru emisii de gaze TOXICE, fabrica Dero continua sa functioneze fara AUTORIZATIE DE MEDIU! Cum e posibil

Fabrica de dero din nordul Ploieștiului, UNILEVER ROMANIA SA, nu mai are autorizație integrată de mediu încă din data de 31.10.2017. În ciuda acestui lucru, fabrica desfășoară în continuare activitate, iar autoritățile de mediu nu au căi legale pentru a stopa acest lucru. Mai mult decât atât, emiterea unei noi autorizații de mediu este întârziată tocmai pentru că Direcția de Sănătate Publică Prahova a solicitat noi informații, pentru a se asigura că fabrica nu pune în pericol sănătatea ploieștenilor.

Cum aminteam mai sus, autorizația integrată de mediu a expirat la data de 31 octombrie 2017. Fabrica a continuat să funcționeze, iar reprezentanții Gărzii de Mediu au mers în control la scurt timp după ce autorizația a expirat. A sancționat fabrica pentru desfășurarea activității fără a deține autorizație de mediu și a decis suspendarea activității până la obținerea actului de reglementare. Unilever S.A. a contestat în instanță măsura, iar până la judecarea procesului, suspendarea impusă de Garda de Mediu Prahova nu își face efectul. Cu alte cuvinte, deși fabrica nu mai are autorizație de mediu, funcționează în continuare în baza unei “găselnițe juridice”. Astfel, sunt șanse ca până la judecarea procesului fabrica să reușească să obțină o nouă autorizație de mediu, iar astfel perioada de suspendare va fi evitată.


 

Unilever, amendată pentru emisii de gaze toxice pentru oameni

Garda Națională de Mediu Prahova spune, într-un răspuns oferit publicației noastre, că în cursul anului 2017 a efectuat patru controale la Unilever și a aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare totală de 75.000 lei.

Una din amenzi, în valoare de 10.000 lei, a fost acordată ca urmare a depășirii valorii limită impusă prin autorizația integrată de mediu pentru indicatorul oxizi de azot. Valoarea determinată a fost de 0,21 mg/nmc față de 0,2 mg/nmc, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Potrivit calitateaer.ro, principalii oxizi de azot sunt monoxidul și dioxidul de azot, care au efecte asupra sănătății populației, după cum urmează:

“Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.

Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.

Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Oxizii de azot contribuie la formarea ploilor acide şi favorizează acumularea nitraților la nivelul solului care pot provoca alterarea echilibrului ecologic ambiental. De asemenea, poate provoca deteriorarea ţesăturilor și decolorarea vopselurilor, degradarea metalelor.”, arată sursa menționată.

De ce nu s-a emis încă o nouă autorizație integrată de mediu

De emiterea autorizațiilor de mediu se ocupă Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în cadrul comisiei de avizare tehnică. Din comisia de avizare tehnică fac parte reprezentanți ai mai multor instituții publice care au competență în astfel de evaluări: Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția Sanitar Veterinară, Primăria, Consiliul Județean.

Direcția de Sănătate Publică Prahova este instituția care consideră că încă nu au fost lămurite toate aspectele ce țin de sănătatea populației. Într-un răspuns trimis redacției noastre, reprezentanții instituției spun că “Direcția de Sănătate Publică consideră că nu au fost clarificate aspectele referitoare la problema mirosurilor obiecționale sesizate de către populația din teritoriile protejate adiacente zonei în care își desfășoară activitatea, deoarece nu au fost identificate și precizate substanțele odorante individuale din compozițiile de parfumare și celelalte materii prime folosite în procesul tehnologic care determină mirosurile obiecționale în bazinul atmosferic al orașului Ploiești.”

În data de 7 decembrie 2017, DSP Prahova a transmis Agenției de Mediu un prim punct de vedere cu privire la emiterea unei noi autorizații de mediu pentru fabrica de dero (foto-document integral jos). Trei pagini de obiecții și recomandări au ajuns astfel și în atenția fabricii de la care DSP dorea lămuriri suplimentare. Printre aspectele semnalate amintim că DSP susținea că în proiectul pentru autorizația de mediu nu se detaliază fluxul tehnologic de parfumare și măsurile de prevenire ale poluării specifice, că nu este clar dacă se impune un sistem de depoluare în cazul evacuării aburului tehnologic, că nu se detaliază problema mirosurilor obiecționale generate de obiectiv și măsurile de eliminare a acestei probleme.

Cu privire la acest lucru, DSP mai menționează: “considerăm că rezolvarea acestei probleme este foarte importantă din punctul de vedere al sănătății publice și al expunerii profesionale atât datorită efectelor potențiale asupra sănătății cât și datorită distanței mici existente între unitate și zona locuită adiacentă și a sesizărilor populației din zonă referitoare la perceperea mirosurilor obiecționale. Din analiza documentației depuse, procesul tehnologic prevede materii prime (inclusiv compoziții de parfumare – compoziții complexe de substanțe odorizante) ale căror fraze de risc indică efecte nocive asupra sănătății în cazul expunerii la aceste substanțe (iritații oculare și leziuni oculare grave, iritații ale pielii, reacții de sensibilizare în contact cu pielea sau prin inhalare, efecte alergizante etc.).”

DSP mai spune că din proiect nu reiese cum se asigură condițiile speciale de depozitare a enzimelor și parfumurilor și cum sunt ventilate spațiile respective, că nu se precizează eficiența dispozitivelor de epurare, că nu sunt stabilite nivelurile imisiilor pentru poluanții emiși de sursele punctiforme (coșuri de evacuare), că nu se precizează modul de monitorizare a imisiilor de substanțe odorante, că nu este detaliată gestiunea apelor uzate provenite de la spălarea utilajelor-recirculare apă de spălare utilaje-modul de evacuare. Printre recomandări, DSP a menționat și asigurarea unei zone de protecție sanitarăîntre obiectiv și teritoriile protejate (zone de locuit).

Citeste continuarea aici>>

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.