Cumpărarea vechimii pentru pensie: 17 întrebări și răspunsuri esențiale

Publicat in Eveniment 14 Decembrie 2017 386 ori
Google+ WhatsApp
Cumpărarea vechimii pentru pensie: 17 întrebări și răspunsuri esențiale
Cumpărarea vechimii pentru pensie: 17 întrebări și răspunsuri esențiale

ână la finele anului 2018, românii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016 și de la apariția acesteia cititorii noștri au venit cu numeroase nelămuriri pe subiect. Din acest motiv, astăzi vă prezentăm o serie de informații-cheie despre „cumpărarea” de vechime pentru pensii, așa cum a fost prezentată în presă această posibilitate legală.

1. Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?

Orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

2. Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției?

Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Gabriela Pintea, consilier juridic și consultant pe forumul nostru. Mai precis, plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

3. Cât timp am la dispoziție să plătesc retroactiv contribuția la pensii?

Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție tot restul anului 2017 și întreg anul 2018 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot încheia doar între 27 octombrie 2016 și 31 decembrie 2018, iar în aceeași perioadă trebuie făcută/făcute plata/plățile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

4. Există șanse ca perioada de plăți retroactive să fie extinsă?

Inițial, ultima zi de plăți retroactive urma să fie 27 aprilie 2017, însă Guvernul și Parlamentul au prelungit succesiv acest termen, întâi până la 31 decembrie 2017 și apoi până la 31 decembrie 2018. Dacă spre finele anului viitor vor exista numeroase solicitări ale cetățenilor pentru o nouă prelungire, este posibil ca Executivul sau Legislativul să ia serios în calcul această variantă.

5. S-a prelungit termenul de plată sau perioada în care se pot încheia contractele de asigurare?

Guvernul și apoi Parlamentul au prelungit atât perioada în care se pot încheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cât și termenul final pentru plățile retroactive. Așadar, contractele cu casele de pensii se pot încheia până la 31 decembrie 2018 și tot până la acea dată se pot face și plățile retroactive.

6. La ce casă de pensii pot să mă duc pentru încheierea contractului de asigurare?

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în județul Prahova, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din județ care este cea mai apropiată de domiciliul ei. Adresele și datele de contact ale caselor de pensii din țară pot fi găsite aici.

7. Pot încheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?

În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 - 31 decembrie 2018), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuției pot încheia mai multe contracte de acest fel. „Întrucât legea nu interzice, persoanele interesate pot încheia (...) unul sau mai multe contracte de asigurare socială, pentru perioade diferite”, a lămurit Gabriela Pintea, cu precizarea că cerința de bază „este aceea ca aceste perioade să nu depășească cinci ani anteriori datei încheierii contractului”.

8. Pot să plătesc retroactiv pentru orice perioadă anterioară neasigurată?

Nu. Plata retroactivă pentru contribuția la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, însă numai în limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între decembrie 2012 și decembrie 2017. Așadar, de exemplu, nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

9. Pot să fac plăți retroactive pentru câți ani vreau?

Nu. Plata retroactivă a contribuției la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, în limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade în care persoana interesată n-a fost asigurată nici în sistemul public de pensii, nici într-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele în care sunt asigurați „avocații, notarii, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege”, potrivit Gabrielei Pintea. „De asemenea, sistem neintegrat în sistemul public de pensii este și sistemul pensiilor militare de stat.”

10. Pot să fac plăți și pentru anii viitori?

În baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plăți retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, în limita a cel mult cinci ani. Persoanele interesate să achite pentru viitor contribuția la pensii pot încheia oricând un alt tip de contract de asigurare cu casa teritorială de pensii. Află mai multe de aici.

11. Dacă aflu că pot plăti retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu să plătesc pentru fix cinci ani?

Nu. Fiecare persoană interesată poate plăti retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, în limita celor cinci ani. De exemplu, dacă o persoană vrea (și poate) să achite pentru o singură lună, atunci achită pentru o singură lună, iar dacă o altă persoană vrea (și poate) să achite pentru un an, atunci achită pentru un an.

12. Pot să plătesc retroactiv contribuția chiar dacă am ieșit la pensie?

Nu. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. „Nicio persoană care are calitatea de pensionar în perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Actul normativ în discuție a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (și nu pot, astfel, să beneficieze de o categorie de pensie) să își poată completa acest stagiu”, a explicat consilierul juridic contactat de redacția noastră.

13. Mai am doi ani până ating vârsta de pensionare. Pot plăti contribuția pentru acești doi ani astfel încât să ies de-acum la pensie?

Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Ieșirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie. Detalii sunt aici.

14. Am perioade în care angajatorul nu mi-a plătit contribuția la pensii. Pot face plăți retroactive pentru ele?

Nu. Plățile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie, în baza legislației în vigoare, asigurată în sistemul public de pensii. Or, pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii.

15. Am trecut de vârsta de pensionare, dar încă lucrez. Pot plăti retroactiv contribuția?

Da, este posibil, deoarece un individ aflat în această situație nu este încă pensionar. Totuși, trebuie precizat că, în acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2016 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2016.

16. Pot să plătesc retroactiv ca să mi se reducă vârsta de pensionare?

Nu. Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (sau, în alte cuvinte, a vechimii în muncă). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. De exemplu, un bărbat născut în noiembrie 1970 poate obține pensia pentru limită de vârstă în noiembrie 2035, însă numai dacă are cel puțin 15 ani de stagiu de cotizare (adică 15 ani munciți legal). Vârsta standard de pensionare poate fi redusă, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite.

17. Sunt în altă țară și aș vrea, totuși, să plătesc retroactiv contribuția la pensii. Pot să fac asta?

Da. Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

--

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office