Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun: Rubeolă, rujeolă, varicelă, gripă, TBC

Publicat in Eveniment 07 Decembrie 2017 131 ori
Google+ WhatsApp
Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun: Rubeolă, rujeolă, varicelă, gripă, TBC
Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun: Rubeolă, rujeolă, varicelă, gripă, TBC

Mulți dintre noi suntem obligați să folosim mijloacele de transport în comun și să stăm mult timp în spații închise. Un lucru destul de riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecțiilor.

Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar și cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia. Este suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulțime.

Rubeolă, rujeolă, varicelă, gripă, TBC

Principalele boli contagioase care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Virusurile sau bacteriile care produc aceste boli iau contact cu organismul prin nas, faringe și aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea având manifestări tipice:

Rubeola – febră ușoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziție, erupție cutanată sub forma unor pete roz.
Varicela – febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamația gâtului, erupție pruriginoasă.
Rujeola – febră, tuse, prezența unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupție cutanată de culoarea roșie.
Scarlatina – febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultăți la deglutiție, creșterea în volum a ganglionilor, inflamația faringelui și a amigdalelor, erupții cutanate.
Gripa – febră, transpirație, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare.
Oreion – afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei).
Tuberculoza – transpirații, oboseală, tuse iritativă apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită.
Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, fotofobie.

Măsurile preventive pe care le putem lua

Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomerațiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosință, evitarea contactului cu bolnavii și evitarea spațiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi.

Pe lângă aceste măsuri, creșterea rezistenței organismului față de agenții patogeni se face prin igienă riguroasă, activitate fizică, evitarea stresului, ore suficiente de somn și prin rezolvarea la timp a unor focare de infecție din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecții cronice ale rinichilor etc.

Aerul, calea de transmitere a infecțiilor

Din dorința de a evita pe cât posibil mersul pe jos sau frigul, ploaia, vântul, oamenii aleg spațiile închise și mijloacele aglomerate de transport în comun, care pot fi sursa de apariție a unor epidemii. Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de transmitere a microbilor.

Infecțiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulație a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau saliva au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistență de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporțional cu distanța la care ne aflăm de bolnav și durata contactului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office