Percheziţii în Prahova, dar şi în Franţa la traficanţi de minori

Publicat in Eveniment 19 Iunie 2017 1738 ori
Google+ WhatsApp
Percheziţii în Prahova, dar şi în Franţa la traficanţi de minori
Percheziţii în Prahova, dar şi în Franţa la traficanţi de minori

Procurorii DIICOT - ST Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi efectuează în acest moment, simultan, 25 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Iaşi, Roman şi a judeţului Prahova într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În paralel, poliţişti din cadrul Direcţiei de Poliţie Judiciară din Paris desfăşoară o acţiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din acelaşi grup infracţional.

Sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României şi al Franţei din care peste 70 de minori, cu vârste între 10 - 13 ani, implicaţi în această activitate, vor fi audiaţi în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfăşurată.

Probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de trafic de minori. Membrii grupării şi-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor.

Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât şi în Paris. Aceştia au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau. Părinţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure.

După ce erau instruiţi pe raza municipiului Iaşi, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumaţi de proprii părinţi în activitatea infracţională.

Pentru documentarea activităţilor infracţionale s-a solicitat informaţii autorităţilor franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale.

Acţiunea este realizată cu sprijinul IPJ Iaşi, BCCO Bacău,BCCO Ploieşti, ITPF Iaşi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, forţele cumulate în această acţiune fiind de 140 de poliţişti şi 170 de jandarmi.

Admin.R

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office