O batrana din Campina are nevoie de ajutorul nostru! Preșurile, pe post de plapumă și pervazul ține loc de masă pentru o bătrână de 80 de ani, din Câmpina

Publicat in Eveniment 21 Martie 2017 737 ori
Google+ WhatsApp
O batrana din Campina are nevoie de ajutorul nostru! Preșurile, pe post de plapumă și pervazul ține loc de masă pentru o bătrână de 80 de ani, din Câmpina

După o viață de muncă, își trăiește ultimii ani într-o garsonieră neîncălzită, unde doarme pe un pat amenajat pe niște scaune și mănâncă pe pervaz. Este cazul Valeriei Stoican, în vârstă de 80 de ani, pentru care hainele grele ale bătrâneții i-au adus niște schimbări la care nu s-a gândit vreodată.

Femeia este originară din Scorțeni, acolo unde a avut și gospodăria. Rămasă văduvă, în urmă cu „cinci sau șase ani, nici eu nu mai știu, maică, am pierdut șirul anilor“, bătrâna susține că și-a scos casa spre vânzare sau la schimb cu o alta de care să poată avea grijă mai ușor. A găsit adepți pentru cea de-a doua variantă. S-a bucurat când noii proprietari i-au permis să stea în continuare în casa ei din Scorțeni. „Mi-au vorbit frumos, s-au comportat bine, au spus că au grijă de mine. Totul, până anul trecut. În septembrie m-au dat afară din casă doar cu ceea ce aveam pe mine, spunându-mi că am unde să stau, că am garsonieră, în Câmpina, la schimb“, ne-a mărturisit tanti Valeria

Ce a fost, în realitate, între cele două părți, doar ele știu. Ceea ce se întâmplă acum cu bătrâna, cum își duce traiul, este greu de imaginat.

Garsoniera din zona Turnătorie măsoară cel mult 25 de metri pătrați, are o singură încăpere care ține loc și de dormitor, și de bucătărie, și de baie. Cada este separată de restul camerei printr-o simplă perdea de duș. N-are masă, n-are pat, n-are haine, n-are de niciunele. Are doar câteva tablouri cu soțul ei, singurele lucruri care-i amintesc că a dus cândva o viață normală, că avea cu cine să împartă greutățile. Acum, parcă, i-au rămas ei toate

Pentru a dormi , femeia și-a improvizat un pat pe trei scaune culcate, pe care a pus niște scânduri, iar deasupra o saltea donată și niște pături. Și acelea tot din căpătat.

Iarna a fost una lungă și grea pentru femeie care n-a avut deloc căldură și nici măcar o plapumă să se învelească. Doar o pătură pe care a pus-o în două…Dar cât de cald să-i țină într-o încăpere unde în nopțile geroase, temperaturile au fost negative?! „Am dormit îmbrăcată cu toate hainele pe care le am și luam preșurile de pe jos și le puneam pe mine. Altfel, aș fi înghețat. Frig ca iarna asta n-am îndurat niciodată, maică“, ne-a povestit tanti Valeria. Chiar și acum, temperatura din garsoniera bătrânei este comparabilă cu cea de-afară. La aragaz își face, cel mult, un ceai, niște cartofi fierți…Nu-și permite mai mult. O dată pentru că nu are din ce să-și facă mâncare gătită și pe de alta pentru că îi este teamă să țină focul prea mult aprins din cauza facturii la gaze. I-ar fi tare util un convector, însă din cei 600 de lei pe care-i are nu reușește să facă prea multe. Facturile, medicamentele și minimum de alimente cât să-și potolească foamea de pe-o zi pe alta îi „sting“ rapid pensia.

Nu și-a permis nici măcar o geacă, o pereche de pantaloni sau niște papuci care să-i țină cald. „Am fost la second-hand și, cu toată jena, am cerut să-mi dea ce au mai ieftin sau ceva ce nu vând, dar n-au vrut. Am o geacă, dar e ruptă și nu mai văd să cos“, ne-a spus femeia.

La cei 80 de ani pe care-i are și cu toate încercările prin care a trecut, femeia își dorește să mai scape din poverile bătrâneții. A uitat seria bolilor de care suferă, iar când merge la farmacie cere întotdeauna medicamente ieftine, în limita banilor care-i rămân pentru așa ceva. Duce dorul unei porții zilnice de mâncare caldă, gătită, gustoasă de care să se bucure la masă…și nu pe pervaz. Dar, cel mai mult, îi lipsesc căldura și un pat odihnitor. Și cățelușa pe care o avea când a plecat de la Scorțeni. Acum este însă pe mâini bune și știe că n-ar mai putea să aibă și grija ei, mai ales că ajunge destul de des la spital din cauza multiplelor probleme de sănătate și n-ar avea cu cine s-o lase.

Până în prezent, am reușit să-i asigurăm Valeriei Stoican un pat pe care urmează să-l primească zilele următoare, două plăpumi și câteva pulovere (mărimea L). Mai are însă nevoie de așternuturi, lenjerii de pat, papuci (nr.39) de stradă pe care să-i încalțe ușor pentru că nu se poate apleca, dar și o pereche pentru interior. I-ar fi utilă și o comodă unde să-și țină puținele lucruri pe care le are și care acum sunt înșirate pe lângă pereți.

Cei care doresc să se implice în acest caz, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, la numărul de telefon – 0726.279.537 sau pot lăsa mesaje pe pagina de facebook a grupului, care este una publică.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.