E oficial! GRIPĂ AVIARĂ în Prahova!

Publicat in Eveniment 11 Ianuarie 2017 1515 ori
Google+ WhatsApp
E oficial! GRIPĂ AVIARĂ în Prahova!
E oficial! GRIPĂ AVIARĂ în Prahova!

In data de 11.01.2017, s-a confirmat focarul de influenta aviara (gripa aviara) din comuna Tomsani, sat Loloiasca in gospodaria domnului Panait Marian, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti – Laborator National de Referinta pentru gripa aviara, tulpina H5N8, pe proba de organe transmisa de catre LSVSA Prahova, recoltate de la o gasca domestica.
DSVSA Prahova ca Unitate Operationala Locala a intocmit Planul de masuri pentru prevenirea si combaterea focarului de gripa aviara, din care va comunicam principalele masuri intreprinse/dispuse:
- in data de 10.01.2017, au fost ucise toate pasarile din focarul de influenta aviara, respectiv 15 pasari domestice (1 gaini, 12 rate, 2 gaste) si 20 pasari salbatice (vanat) de crescatorie, acestea fiind dirijate catre o unitate de incinerare autorizata sanitar veterinar.
- boala a fost declarata oficial la primaria localitatii Tomsani
- s-a stabilit o zona de protectie de 3 km in jurul focarului (localitatile: Tomsani, Loloiasca, Satucu, Ulmi) , inclusa in zona de supraveghere de 10 km.
- se vor efectua inspectii in exploatatiile cu pasari din zona de protectie si zona de supraveghere
- toate păsările din localitate se vor ţine închise în adăposturi, pentru a limita contactul cu alte păsări domestice sau salbatice, masura transmisa si prin Adresa nr. 16314/28.11.2016 emisa de DSVSA Prahova catre toate primariile din judetul Prahova;
- toate cazurile de îmbolnăvire si mortalitati inregistrate la păsările din orice specie, din curtile proprii, vor fi anunţate, in regim de urgenta, medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localiatile cuprinse in zona de protectie si supraveghere;
- toate cadavrele de păsări, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
- se interzice organizarea pe teritoriul localitaţilor din zonele de protectie si supraveghere de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice;
- au fost notificate toate exploatatiile comerciale de pasari din judetul Prahova, in vederea inaspririi masurilor de biosecuritate, efectuarea zilnica a examenului clinic al efectivelor din exploatatii, precum si raportarea zilnica a pierderilor prin mortalitate.
- au fost notificati administratorii celor 43 fonduri de vanatoare din judetul Prahova, privind masurile ce trebuiesc intreprinse, privind pasarile salbatice.
- au fost notificate DSVSA-urile judetelor limitrofe, respectiv: Brasov, Dambovita, Buzau, Ialomita, Ilfov

Admin.R

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.