Singura închisoare pentru copii din lume a funcționat în Prahova

Publicat in Eveniment 11 Mai 2016 807 ori
Google+ WhatsApp
Singura închisoare pentru copii din lume a funcționat în Prahova
Singura închisoare pentru copii din lume a funcționat în Prahova

Închisoarea de la Târgșor a fost, în perioada comunismului, singura pușcărie din lume unde au fost închiși copii care s-au împotrivit sistemului.

 

Astăzi o localitate mică și aproape căzută în anonimat,Târgșor a devenit cunoscută în toată lumea pentru închisoarea de copii care a funcționat aici în perioada 1948-1952. Pușcăria a fost un experiment în care copiii au fost supuşi experimentelor psihice, cu intenţia de a fi „reeducaţi“ în spiritul „omului nou“ comunist. Au fost vizați în special minorii care organizau sabotaje, împărțeau manifeste sau făceau parte din Frățiile de Cruce, așa cum erau numite mișcările legionare.

Închisoarea a apărut încă din 1857, pe locul unor clădiri care aparținuseră unei mănăstiri și care au fost preluate de Armată pentru un penitenciar militar. Uneori, în pușcăria de la Târgșor ajungeau și deținuți de drept comun, atunci când Penitenciarul din Ploieşti era supraaglomerat. Din 1954, penitenciarul a fost destinat doar femeilor, infractoare de drept comun.

Până atunci, însă, locul a fost pușcărie de copii, așa-numita „închisoare a îngerilor“, care a funcționat la Târgșor în perioada 1948-1952.

Experimentele la care au fost supuși copiii

De „reeducarea minorilor“ se ocupa, personal, celebrul Nikolski (Alexandru Nicolschi), un activist comunist de origine evreiască, şef al Securităţii regimului comunist din acea perioadă şi cunoscut torţionar, unul dintre organizatorii „Experimentului Piteşti“.

Copiii închiși la Târgșor aveau vârste de la 12 ani în sus, iar cei mari erau tineri de maximum 25 de ani. Doar din vara anului 1948 și până în iunie 1949, la Târgșor au fost aduși aproximativ 800 de minori, majoritatea liceeni de elită din toată țara, care au înțeles pericolul comunist.

Erau supuşi frigului, bătăilor, erau înfometaţi şi izolaţi în camere strâmte, fără lumină, cu ferestrele bătute în scânduri, în care aerisirea se făcea prin crăpături minuscule din jurul tocurilor de la uşă şi ferestre.

De asemenea, potrivit mărturiilor celor care au trecut prin închisoarea de la Târgșor, conducerea pușcăriei organiza sistematic prelegeri și prezentări comuniste, copiii fiind obligați să-i studieze pe Marx și Engels. Pentru a-i „impulsiona“, inițial, copiilor li se permitea să primească lunar un pachet și o vizită, dar apoi acestea erau permise doar celor care primeau „reeducarea“.

O altă metodă de a-i face să colaboreze era repartizarea locurilor de muncă din închisoare, doar 500 pentru aproximativ 800 de deținuți, dreptul la pachet și vizită fiind rezervat doar acestora.

În ciuda metodelor, majoritatea copiilor au rezistat reeducării, iar pușcăria de copii a fost desființată pentru că nu și-a atins efectul scontat. Din păcate, însă, începând cu 1952, copiii au fost trimiși la Canal, la Gherla și la Jilava, unde mulți au murit din cauza abuzurilor îndurate.

Experimentul de la Târgşor a fost considerat mult timp drept unul secret.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.