CONCURS "Unde a fost Ramidava?": Inscrierile se mai pot face pana pe 31 ianuarie!

Publicat in Eveniment 19 Ianuarie 2016 610 ori
Google+ WhatsApp
CONCURS "Unde a fost Ramidava?": Inscrierile se mai pot face pana pe 31 ianuarie!
CONCURS "Unde a fost Ramidava?": Inscrierile se mai pot face pana pe 31 ianuarie!

Societatea Cultural-Istorica "Mihai Viteazul" Ploiesti anunta ca la concursul organizat pentru cautarea cetatii RAMIDAVA s-au inscris pana acum 10 echipaje din scolile aflate in localitatile bazinului Teleajenului.

 

Inscrierile se mai pot face pana la 31.01.2016, iar finala concursului va avea loc in prima saptamana a lunii mai 2016.

Informatii suplimentare se pot obtine de la dna. prof. Iliescu, director coordonator al Scolii Gimnaziale Magurele.

 

Informatii de background:

Societatea cultural-istorica “Mihai Viteazul” din Ploiesti si Fundatia “Constantin Stere” din Ploiesti initiaza un concurs dedicat elevilor si studentilor sub titlul “Unde a fost Ramidava?”, dotat cu un premiu semnificativ: o saptamana la ‘Accademia di Romania’ din Roma, pentru o intalnire cu Decebal si cele peste 100 de statui ale dacilor din capital Italiei. 

Importanta cetate a dacilor din nord-estul Munteniei este o enigma pentru istorici si arheologi. A fost mentionata de Ptolomaeus Claudius Castronom, matematician si geograf grec, imediat dupa cucerirea Daciei de catre romani, insa localizarea cu precizie a acesteia nu a fost inca facuta.

Daca ar fi sa analizam materialele documentare publicate de diferiti istorici, avand in vedere si motivatia economica a existentei unei asemenea cetati, putem afirma ca localizarea cea mai posibila a cetatii Ramidava ca centru organizatoric al tribului dac al Cotensilor este in bazinul superior al raului Teleajen (anticul Ordissus).

Avand in vedere importanta zacamintelor de sare din zona Slanic, se poate presupune ca cetatea Ramidava ar fi existat intr-una din urmatoarele locatii:
-comuna Dumbravesti, satul Malaiestii de Jos, pe dealul Cotofenesti, unde s-a gasit coiuful de aur, probabil al fiului regelui Reicipier pomenit alaturi de Decebal intr-o inscriptie de la Durostorum (Silistra).
-comuna Magurele, sat Coada Malului, zona Izvorul lui Burebista, unde s-a gasit importantul tezaur dacic.
-oras Slanic, zona deasupra Baii Baciului, colina “Fantana Rece”, singurul izvor cu apa dulce din zona, legenda atribuind lucrarile care par amenajate pe platou regelui dac Dromihete.
-comuna Gura Vitioarei, sat Faget, cetate dacica.
-comuna Drajna, dealul Cetatuia, vizavi de satul Malul Vanat (ramae inseamna cupru sau arama si toponimul ar indica asa ceva), in apropierea marelui Castru roman de la Drajna de Sus.

O privire atenta a zonei arata ca exista posibilitatea reala de semnalizare optica (fum sau flacara) intre Targsorul Vechi (unul de asezare dacica), dealul Cotofenesti, dealul Coada Malului, dealul “Fantana Rece”-Slanic si dealul Cetatuia de la Drajna.

Cercetarile arheologice aflate in curs la Targsorul Vechi, Malaiestii de Jos-Dumbravesti si la Castrul roman de la Drajna se spera ca vor aduce dovezile necesare a acestei localizari a cetatii Ramidava, avand in vedere ca in 1939 a fost localizata, conform hartii lui Ptolomeu, cetatea daca Comidava in Tara Barsei.

rami.png

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.