Ionuţ Gologan, prahoveanul condamnat la moarte în Malaezia, are mari ŞANSE SĂ SCAPE de pedeapsa capitală

Publicat in Eveniment 14 Ianuarie 2016 1507 ori
Google+ WhatsApp
Ionuţ Gologan, prahoveanul condamnat la moarte în Malaezia, are mari ŞANSE SĂ SCAPE de pedeapsa capitală
Ionuţ Gologan, prahoveanul condamnat la moarte în Malaezia, are mari ŞANSE SĂ SCAPE de pedeapsa capitală

Cazul românului condamnat la moarte în Malaysia se apropie, cu paşi repezi, de un moment decisiv. Pe 26 ianuarie va avea loc recursul care ar putea să pecetluiască definitiv soarta tânărului Ionuţ Gologan, aflat de peste doi ani în "celula morţii", departe de ţară.

 

Mai multe instituţii importante ale statului au promis, de-a lungul vremii, că-l vor ajuta pe Ionuţ Gologan să scape de condamarea la moarte şi, dacă va fi posibil, să-şi execute pedeapsa în ţară. Dar se pare că toţi l-au uitat. Singurul care monitorizează acest caz şi se gândeşte cum să-l ajute pe tânărul condamnat la moarte şi pe ceilalţi trei români arestaţi tot în Malaysia este inimosul avocat Artin Sarchizian, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului.

Avocatul Artin Sarchizian ne explică de ce, oricare ar fi soluţia în cazul recursului, Ionuţ Gologan are mari şanse să scape de execuţia capitală. ”Sunt şanse mari ca Ionuţ Gologan să scape de condamnarea la moarte. Rezultă foarte clar din statisticile studiate de noi, că, în ultimii ani, numărul execuţiilor capitale în Malaysia sunt într-o scădere vertiginoasă, cu toate că sentinţele de condamnare la moarte s-au menţinut ca număr. Practic, din statisticile oficiale şi din diverse declaraţii, în Malaysia, cam două execuţii au avut loc în ultimii patru ani. Şi, dacă nu mă înşel, aceste două execuţii au fost pentru fapte de crimă, deci nu a fost niciun executat, în ultimii patru sau cinci ani, pentru traficul de droguri”, spune avocatul Sarchizian potrivit ziarulring.ro.

Cea mai mare şansă a lui Ionuţ, în varianta în care pierde recursul, ar fi renunţarea guvernului malaysian la condamnarea la moarte pentru traficanţii de droguri. Şi asta pentru că, şi Malaysia, are foarte mulţi cetăţeni condamnaţi în alte ţări pentru astfel de infracţiuni, iar renunţarea lor ar fi un bun semnal internaţional. ”Pe de altă parte, şi guvernul malaysian agreează în principiu, sau cel puţin acceptă, să poarte discuţii cu organismele internaţionale pentru a aboli pedeapsa capitală pentru astfel de infracţiuni legate de droguri. Îşi va menţine această pedeapsă pentru celelate fapte, dar, în privinţa traficului de droguri, cum e cazul lui Ionuţ Gologan şi a celorlalţi români arestaţi în Malaysia, se îndreaptă cu paşi destul de repezi (n.r. - autorităţile malaysiene) am putea spune, având în vedere ultimele succesiuni ale evenimentelor, către această idee de a renunţa la pedeapsa capitală pe acest segment de infracţiuni. Aşadar, cele două situaţii expuse de mine sunt favorabile lui Ionuţ Gologan, evident, în situaţia teoretică în care s-ar respnge recursul şi ar fi menţinută soluţia de fond, de condamnare la moarte şi în faza de recurs”, mai arată preşedintele SRDO. 


Mai multe detalii, pe ziarulring.ro 

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.