Programul "Fiecare Copil la Gradinita" va fi implementat si in Prahova

Publicat in Eveniment 13 Ianuarie 2016 645 ori
Google+ WhatsApp
Programul "Fiecare Copil la Gradinita" va fi implementat si in Prahova
Programul "Fiecare Copil la Gradinita" va fi implementat si in Prahova

Prefectura Prahova, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația OvidiuRo anunță startul, la Ploiești, a sesiunilor județene de informare a primarilor și directorilor de grădiniță asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015.

 

Evenimentul va avea loc in data de 14.01.2016, la Sala Europa, (500), din Palatul Administrativ, incepand cu ora 10.30.

Sesiunile de informare își propun clarificarea mecanismului implementării programului național în contextul problemelor specifice din localitățile din județul Prahova. De asemenea, datorită faptului că în perioada 5.01 – 14.01 normele privind Legea nr. 248/2015 se află în consultare publică, reprezentanții instituțiilor locale și școlare din județul Prahova prezenți la sesiunea de informare vor putea identifica eventualele sugestii de îmbunătățire a acestora.

Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale.subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” - votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 - încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.

Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Prahova sunt peste 3.000 de potențiali beneficiari.

Acest program național preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu Ministerul Educației. În decursul primilor 5 ani de implementare, peste 4.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație preșcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris apoi la școală, iar 65% din aceștia continuă să aibă o prezență bună și foarte bună.Este o dovadă că Fiecare Copil în Grădiniță formează obiceiul de a merge la școală, și acest lucru creează o disciplină benefică la nivelul întregii familii. În programul pilot OvidiuRo asigura suportul logistic și organizațional pentru componente cheie care asigură eficacitatea tichetelor sociale pentru grădiniță, precum și controlul notării absențelor sau implicarea părinților.

Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală.

OvidiuRo pune la dispoziția autorităților județene și locale interesate expertiza consolidată de organizație în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot FCG și cei peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei și abandonului școlar cu ajutorul educației. OvR ia în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidența Legii nr. 248/2015, până la găsirea unor soluții mai sustenabile. Pentru detalii puteți accesa www.fiecarecopilingradinita.ro

Programul național Fiecare Copil în Grădiniță pe scurt:

Două principii stau la baza mecanismului de implementare a programului detaliat în normele de aplicare:

 1. I.condiționarea strictă a acordării stimulentului de prezență la grădiniță
 • acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță este strict condiționată de prezența zilnică a copiilor. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.
 • prezența zilnică o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de OvidiuRo în programul pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educațței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.
 1. II. aducerea cât mai multor copii la grădiniță, cât mai simplu
 • Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social care atestă un venit de sub 284 lei / membru de familie.
 • Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard și uș
 • Înscrierea în Program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului șțional se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.
 • Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația, bursele sau subvențiile agricole.
 • Tichetele sociale pentru grădiniță vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori.
 • Banii necesari pentru plata stimulentelor educaționale se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.
 • Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădiniță în perioada de valabilitate, numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Există două situații pe care aceste norme nu le pot reglementa, respectiv: a) copiii lăsați în grija bunicilor sau altor rude, fără forme legale; b) copiii care nu au CNP. Pe termen lung, se impun eforturi pentru luarea în evidență a tuturor copiilor, inclusiv simplificarea legislației privind întocmirea actelor de identitate (ex. pentru a se evita pe viitor situația în care copilul nu primește CNP pentru că mama nu are ea însăși acte de identitate).  

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.