Neregularități descoperite în rechizitoriul dosarului Lukoil

Publicat in Eveniment 16 Decembrie 2015 435 ori
Google+ WhatsApp
Neregularități descoperite în rechizitoriul dosarului Lukoil
Neregularități descoperite în rechizitoriul dosarului Lukoil

Tribunalul Prahova, instanță pe rolul căreia se află dosarul de spălare de bani care vizează compania Petrotel Lukoil, a constatat marți neregularitatea rechizitoriului prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților.

 

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis, marți, în parte, cererile și excepțiile invocate de inculpații din dosar și a constatat competența materială și teritorială a instanței, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.

Totodată, magistrații au constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești cu privire la inculpații persoane fizice și juridice care au fost trimiși în judecată în dosar.

La capitolul "în fapt", neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activității infracționale concrete a inculpaților, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror, prin raportare la atribuțiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale și lipsa analizei procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.

"În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acționat în numele său; neindicarea societăților comerciale favorizate de acțiunile inculpaților și a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey și Rață Andrei) în cadrul societăților favorizate", se arată în decizia postată pe portalul instanțelor.

La capitolul "în drept", neregularitatea vizează neconcordanțe în prezentarea actelor materiale ale infracțiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar și nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat și pentru fiecare an în parte și nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.

Magistrații spun că, dacă s-ar considera că și acționarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate și indicate.

În acest context, instanța a dispus comunicarea acestei încheieri Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru remedierea, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităților constatate în actul de sesizare, procurorul urmând să comunice judecătorului dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploiești la data de 3 august, în acest dosar fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești—Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.