CJ Prahova: Ceremonie de comemorare a eroilor din luptele de la Tabla Butii din timpul Primului Razboi Mondial

Publicat in Eveniment 07 August 2015 2164 ori
Google+ WhatsApp
CJ Prahova: Ceremonie de comemorare a eroilor din luptele de la Tabla Butii din timpul Primului Razboi Mondial
CJ Prahova: Ceremonie de comemorare a eroilor din luptele de la Tabla Butii din timpul Primului Razboi Mondial

Joi, 6 august 2015, o delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova a participat în Comuna Ceraşu la ceremonia de comemorare a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii în timpul Primului Război Mondial (1916 – 1919).

 

Evenimentul a debutat cu sfinţirea unei troiţe ce a fost amplasată în apropierea Cimitirului Eroilor de la Tabla Buţii. A urmat slujba de pomenire şi cinstire a eroilor, alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene şi depuneri de coroane la monumentul din Cimitirul Tabla Buţii.

Din partea Consiliului Judeţean Prahova au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova Bogdan Toader, consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă, Cătălin Niţă şi Gheorghe Neaga. Au mai fost prezenţi prefectul Judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, senatorul Radu Oprea, primarul Comunei Ceraşu, Dumitru Duca, reprezentanţi ai Muzeului Județean de Istorie, ai instituţiilor deconcentrate, ai Patriarhiei Române, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, primari din localitățile de pe Valea Telejenului și din județele învecinate, oaspeţi de peste hotare şi un număr mare de pelerini.

A urmat un spectacol folcloric susţinut de tinerii din comunele Vălenii de Munte, Drajna, Măneciu, Ceraşu, Izvoarele, Starchiojd, Bătrâni, Poseşti, Gornet şi Vărbilău care au încântat cu talentul lor sutele de participanţi la acest eveniment.

Punctul Tabla Buţii este o trecătoare montană la înălţimea de 1400 m, în Carpaţii de Curbură. Prin această arteră se făcea legătura dintotdeauna între sudul Carpaţilor spre Muntenia cu Transilvania. În bătălia pentru trecători dintre armatele române şi cele germane, în zona Tabla Buţii au avut loc lupte îndârjite în octombrie 1916. După pierderi grele de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intarea în Vama Buzăului la Strâmbu, unde românii obţin o nouă victorie decisivă şi în următoarele zile alungă armata germană până la Braşov. Cimitirul de la Tabla Buţii s-a construit în anul 1922, aici fiind îngropaţi atât ostaşii români cât şi germani.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.