Cum descurajează România defrişările. Bărbat amendat după ce a sunat la Radarul Pădurilor

Publicat in Eveniment 09 Iunie 2015 512 ori
Google+ WhatsApp
Cum descurajează România defrişările. Bărbat amendat după ce a sunat la Radarul Pădurilor
Cum descurajează România defrişările. Bărbat amendat după ce a sunat la Radarul Pădurilor

Ciprian Coc, un maramureşean din comuna Băiuţ, a fost amendat de un poliţist după ce a sunat la 112 şi a vrut să anunţe, în sistemul “Radarul Pădurilor”, că a văzut un camion care făcea un transport de lemne şi că i s-a părut suspect. Poliţiştii din comună au făcut verificări şi au stabilit că transportul era unul legal. Astfel că agentul de la postul comunal a decis că localnicul trebuie amendat cu 1.000 de lei şi i-a făcut proces verbal.

 

Sancţionarea vine în totală contracţie cu regulile de la sistemul “Radarul Pădurilor”, creat tocmai pentru a se primi apeluri, prin 112, pentru astfel de cazuri. De altfel, până acum cetăţenii au fost încurajaţi de autorităţi să facă sesizări sau să ceară verificarea transporturilor cu lemne, pentru a se opri jaful din codru.

Cazul bărbatului a devenit cunoscut după ce vicepreşedintele Asociaţiei Neuer Weg, Hans Hedrich, a povestit pe Facebook ce s-a întâmplat şi a prezentat şi procesul verbal. Asociaţia îl ajută acum pe maramureşean să anuleze această amendă şi a depus chiar și o plângere la șefii polițistului. Luni, Ciprian Coc a fost audiat de un ofiţer de la IPJ Maramureş.

"Acum se fac cercetări asupra situaţiei şi în momentul care avem toate datele, vă vom informa", a spus Florina Meteş, purtător de cuvânt la IPJ Maramureş, pentru AGERPRES.

Din octombrie 2014, toate transporturile de lemne sunt înregistrate în “Radarul Pădurilor”, un sistem informatic pe care cel care face transportul sau lucrătorul silvic îl accesează de pe telefonul mobil. Datele din aviz pot fi astfel verificate şi, dacă sunt corecte, sistemul emite un cod care trebuie completat în avizul de însoţire. Practic, în acest mod se monitorizează transportul de lemne,  începând din pădure, până când se face mobilă, la fabrică, pentru că atunci când lemnul ajunge la destinaţie trebuie din nou accesat sistemul informatic.

Programul permite să se facă verificări folosind numărul maşinii care face transportul lemnului. De la această regulă sunt exceptate transporturile de lemn “pentru foc”, adică până la trei metri cubi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.