Peste 1000 de profesori susţin examenul de titularizare în Prahova

Publicat in Eveniment 25 Mai 2015 1218 ori
Google+ WhatsApp
Peste 1000 de profesori susţin examenul de titularizare în Prahova
Peste 1000 de profesori susţin examenul de titularizare în Prahova

Ca în fiecare din ultimii ani, cererea și oferta de posturi din învățământul prahovean nu corespund de loc. S-a ajuns din nou la situația, ca la unele discipline, de exemplu, să se lupte zeci de cadre didactice pentru un loc.

 

La examenul de titularizare din acest an și-au anunțat participarea, în Prahova, 1.053 de dascăli, fiind validate 1.049 de dosare, iar patru respinse din diferite motive. Cei rămași în cursă se luptă pentru ocuparea unuia dintre cele 1.321 de posturi. Însă situația nu este nici pe departe roz, pentru că mai bine de jumătate, adică 668 de coduri, reprezintă catedre incomplete. În această categorie găsim situații în care sunt scoase la concurs posturi însemnând două-trei ore pe săptămână, din norma obișnuită, de 18 ore. Și salariul ar fi direct proporțional cu timpul de predare, deci nu le-ar ajunge celor care le ocupă nici măcar pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul. De aceea, o mare parte dintre aceste catedre vor rămâne vacante, iar orele vor fi distribuite dascălilor existenți în sistem.

De bază sunt, așadar, cele 505 posturi complete, pe perioadă determinată, și doar 148 de posturi titularizabile. Acestea din urmă sunt, de altfel, vânate, pentru că asigură, practice, un contract pe viață celui care ocupă, prin concurs, o asemenea catedră. Ceilalți, și anume suplinitorii, se vor întoarce cel mai probabil la examen, vara viitoare, sperând că vor prinde un loc mai bun.

Revenind la raportul cerere-ofertă, trebuie spus că există discipline pentru care nu a fost anunțat nici măcar un post de titular. Se întâmplă la geografie, de exemplu, deși aici sunt înscriși la examen 35 de candidați. Alternativele, adică suplinirea ori posturile incomplete, nu ar acoperi decât 24 de solicitări. Și la Chimie, dar și la Informatică, situația este aceeași: 0 posturi pentru titular, dar 22, respective 40 de candidați care, chiar de vor obține 10 la examen, nu vor avea încotro decât să se mulţumească, în cel mai fericit caz, cu un contract pe un an.

Ca de fiecare dată, număr record de dosare de înscriere a fost înregistrat pentru învățământul preșcolar și învățământul primar.

Sunt 138 de educatoare care intră în examen cu speranța că vor prinde unul din cele numai 29 de posturi titularizabile scoase la concurs. Alte 87 sunt disponibile în regim de suplinire.

Situația este ceva mai bună pentru învățători, unde 127 de candidați se luptă pentru 44 de posturi pe perioadă nedeterminată. În cel mai rău caz, însă, cei rămași pe dinafară se pot mulțumi cu unul dintre cele 152 de posturi pentru suplinitori. Dar cum acestea din urmă sunt atât de multe și deloc apreciate în rândul dascălilor, este cert că, după primele etape de repartizare, conducerea ISJ va avea de găsit soluții pentru zeci de clase rămase fără învățător.

Ca și anul trecut, însă, cel mai greu va fi pentru profesorii de limba română înscriși la examen. Sunt 152 în acest an, dar există un singur post titularizabil, la Câmpina. Acestuia i se adaugă 14 catedre pentru suplinitori și alte 15 incomplete. Luând în calcul întreaga ofertă, abia s-ar acoperit 20% din cerere.

Soarta fiecărui candidat va fi decisă de rezultatul la inspecțiile la clasă, programate în următoarele săptămâni, dar mai ales de nota de la examenul din 15 iulie. Pentru ocuparea unui post pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minim 7 la fiecare dintre probe.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.