Iohannis refuza... cu dimplomatie sa-l ajute pe tanarul din Prahova condamnat la moarte in Malaysia

Publicat in Eveniment 23 Martie 2015 1209 ori
Google+ WhatsApp
Iohannis refuza... cu dimplomatie sa-l ajute pe tanarul din Prahova condamnat la moarte in Malaysia
Iohannis refuza... cu dimplomatie sa-l ajute pe tanarul din Prahova condamnat la moarte in Malaysia

În emisiunea "ring TV", găzduită, ieri, ca în fiecare duminică, începând cu ora 16.00, de B1 TV, a fost prezent, într-o ediţie de colecţie, tatăl tânărului condamnat la moarte în Malaysia.

 

Alături de avocatul Artin Sarchizian, prezent în platou, Dumitru Gologan a făcut mai multe dezvăluiri, printre care şi cea referitoare la o scrisoare primită recent de la Ministerul Justiţiei.

O scrisoare nu prea încurajatoare. Zilele trecute, ziarul nostru a prezentat o declaraţie a bunicii lui Ionuţ Gologan care dezvăluia, în exclusivitate, ce le-a scris ministrului de externe Bogdan Aurescu şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru salvarea de la moarte a nepotului său şi pentru repatrierea acestuia în vederea ispăşirii pedepsei.

La o zi după articolul din ”ring”, bunica lui Ionuţ a primit acasă, în Telega, o scrisoare de la Ministerul de Externe, care le dădea un răspuns menit să acopere şi responsabilitatea preşedintelui Iohannis, şi pe cea a ministrului de externe Bogdan Aurescu.

Fără însă, din păcate, a da multe speranţe bunicii şi tatălui, respectiv celor care nu mai ştiu ce să facă să-şi salveze băiatul de la moarte. Malaysia nu a negociat cu România un tratat de transfer Scrisoarea Ministerului Justiţiei către bunica lui Ionuţ (vezi documentul şi mai multe pe ziarulring.ro) începe cu duhul blândeţii şi introducerea bătrânei în meandrele diplomaţiei judiciare.

”Stimată doamnă Gologan,/Referitor la petiţia dumneavoastră adresată domnului Klaus Iohannis, preşedintele României, privind situaţia cetăţeanului român Gologan Ionuţ-Alexandru, condamnat în Malaysia la pedeapsa capitală, vă comunicăm următoarele:/La nivelul Ministerului Justiţiei se află în discuţie încheierea unor tratate cu Malaysia în domeniul asistenţei judiciare în materie penală şi extrădării (sic!)”, spune directorul din MJ care semnează indescifrabil.

Şi continuă, brusc, cu veşti proaste:

”Totodată, România a propus un tratat privind transferarea persoanelor condamnate, însă, până în prezent, Malaysia nu a negociat un astfel de tratat”.

Ionuţ, la mâna MAE. Dar şi a lui Iohannis? De-a dreptul dramatic este însă că Ministerul Justiţiei îi spune bunicii:

”Dorim să subliniem, însă, că, în eventualitatea aplicării pedepsei capitale, tratatele sus-menţionate nu sunt aplicabile, singurele demersuri care pot fi făcute fiind eventuale demersuri politice pentru acte de clemenţă, care sunt decise doar de statul în care se află persoana condamnată. Faţă de cele menţionate, instituţia competentă să acorde asistenţă şi să apere în străinătate drepturile cetăţeanului român este Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României în Malaysia”.

Cu alte cuvinte, Ministerul Justiţiei e legat la mâini, singurii care ar putea să facă demersuri politice fiind cei de la Externe şi, de ce nu, preşedintele Iohannis. Dar... o vor face?

Ar putea Muftiatul sau Casa Regală să-l salveze?

Atât avocatul Sarchizian, cât şi autorul acestor rânduri l-au sfătuit pe Dumitru Gologan să adreseze scrisori atât Muftiatului Cultului Musulman din România (o idee a avocatului Daniel Ionaşcu exprimată la Antena Stars), cât şi Casei Regale a României (regelui Mihai şi/sau principesei Margareta) pentru a interveni şi pe aceste căi în încercarea de a-l salva pe Ionuţ.

Tatăl lui a promis că va porni aceste demersuri, pentru că e în stare să facă orice pentru băiatul său, "până la sacrificiul suprem”. "În eventualitatea aplicării pedepsei capitale, tratatele sus-menţionate nu sunt aplicabile, singurele demersuri care pot fi făcute fiind eventuale demersuri politice pentru acte de clemenţă, care sunt decise doar de statul în care se află persoana condamnată.", Ministerul Justiţiei, către bunica lui Ionuţ

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.