Mircea Geoana, pomenit in dezastrul social numit Mefin Sinaia

Publicat in Eveniment 03 Decembrie 2009 Actualizat: 03 Decembrie 2009 1698 ori
Google+ WhatsApp
Mircea Geoana, pomenit in dezastrul social numit Mefin Sinaia
Mircea Geoana, pomenit in dezastrul social numit Mefin Sinaia

Gheorghe Barba, nepot al soacrei lui Mircea Geoana, si John Rakolta Jr., un suporter american al candidatului PSD la presedintia României, au pus pe butuci fabrica Mefin Sinaia, pe care au cumparat-o aproape pe nimic în urma cu sase ani.

  • Mefin SA este singurul producator român de pompe de injectie si unul dintre cei cinci din Europa de Est, dar a devenit importantă mai ales pentru cele 14 hectare de teren din Sinaia. Evz acuză că Mefin a fost vândută în 2003 (în timpul guvernarii PSD), pe 1,3 milioane de dolari, unei societati patronate de John Rakolta Jr., numit consulul onorific al României în Detroit pe vremea când Geoană era ambasador în SUA. O altă legătură găsită de Evenimentul Zilei: reprezentantul în România al firmei lui Rakolta este Gheorghe Barba, broker la New York si var al sotiei lui Mircea Geoana. Rakolta si Barba sunt membri ai Institutului Aspen din România, asociatie condusa, de la înfiintare pâna în prezent, de candidatul PSD pentru functia de presedinte al României. 
  • La privatizare, Rakolta a promis investitii de 20 de milioane de dolari în Mefin Sinaia. În prezent, fabrica mai are 50 din 1.500 de angajati în 2004, şi aceştia urmând să intre în şomaj de la 1 ianuarie 2010. Înainte de 1989, la Mefin se lucra în trei schimburi, cu 6.000 de salariati. Uzina era importantă pentru Sinaia, pentru că deţinea stadionul orasului, biblioteca, sectiile de fotbal, popice, lupte, sah, sanie si bob ale clubului sportiv local, dispensare medicale, surse de apa. 
  • Rakolta este proprietarul companiei Walbridge Aldinger, firma de constructii cu o cifra de afaceri de aproape un miliard de dolari pe an, dar a participat la privatizarea Mefin printr-o firmă din paradisul fiscal Cipru: DCI Walbridge Partners Ltd, având ca reprezentant legal pe Gheorghe Barba, var primar cu Mihaela Geoana. Dupa mai multe amânari, APAPS, condus de Ovidiu Musetescu, a vândut pachetul de 80% din actiunile Mefin pentru 1,35 milioane de dolari catre DCI Walbridge Partners, deşi doar valoarea contabila a uzinei era de 8,3 milioane de dolari. La acel moment, Ştefan Vuza, patronul grupului metalurgic A1 Impex, care deţine şi Uzuc Ploieşti, spunea că americanii au fost "preferaţi". Asta pentru că, în caietul de sarcini, APAPS a obligat DCI Walbridge Partners la investiţii tehnologice de doar 1,5 milioane de dolari şi 420.000 de dolari în programe de mediu. Ori Mefin avea nevoie de investiţii de 100 de milioane de dolari. În plus, statul a luat asupra sa costurile disponibilizarii a 300 de muncitori, evaluate la peste 1 milion de dolari, iar opt ani mai târziu, l-a ajutat pe american să introducă în patrimoniu stadionul Sinaia, un teren de circa 1,5 hectare care valorează 3 milioane de euro.
  • "Toată lumea i-a luat în serios pe aceşti investitori, care reprezentau un imperiu industrial, şi toţi au crezut că aceşti oameni vor sprijini Mefin să facă ce ştie mai bine: pompe de injecţie. Timpul ne-a arătat că aceşti investitori au venit aici să facă profit în orice condiţii, chiar dacă asta înseamnă să vinzi utilajele de producţie la second-hand sau chiar la fier vechi. Americanii şi-au scos deja investiţia, numai din stocurile de marfă şi din activele mobile vândute, şi au rămas cu un teren de 14 hectare, în cea mai importantă staţiune de pe Valea Prahovei. Mefin Sinaia este un exemplu de cum NU trebuie să se facă o privatizare", spune Cristian Burlacu, deputat de Valea Prahovei.   

 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro