Evaziune fiscală de 57 de milioane de euro. Ce e de fapt smecheria RCA în „regie proprie”

Publicat in Eveniment 17 Septembrie 2014 1792 ori
Google+ WhatsApp
Evaziune fiscală de 57 de milioane de euro. Ce e de fapt smecheria RCA în „regie proprie”
Evaziune fiscală de 57 de milioane de euro. Ce e de fapt smecheria RCA în „regie proprie”

Peste 88.000 de păgubiți RCA au fost despăgubiți prin așa-numitul sistem „regie proprie”, arată Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) într-o sesizare transmisă autorităţilor.

 

 

 

În timp ce statul român a pierdut taxe și impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, care nu se întoarce în economia reală, societățile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat „salvări de la plata daunei” în valoare de peste  68,7 milioane de euro/an, se arată într-un comunicat ASSAI, preluat de Puterea.

 

Mai multe societăți de asigurări cu o cotă de piață importantă pe segmentul RCA au decis să achite doar aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparație sub denumirea de „regie proprie”. În realitate, este sistemul care presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA.

 

„În acest fel, jucătorii importanți din segmentul RCA își «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire și rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de „despăgubire“, păgubiții RCA ajung să își efectueze reparațiile auto în service-uri auto clandestine și neautorizate RAR și cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situație, păgubiții RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanția pieselor și a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice”, a declarat Cristian Muntean, președinte ASSAI.

 

Fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor a fost sesizat prima dată de ASSAI către ASF în data de 08 iulie 2013. Șase luni mai târziu, prin adresa nr. SC 6/20.01.2014, ASF a confirmat faptul că această practică este ilegală și a fost identificată în urma unui control la societatea de asigurări Astra Asigurări.

 

În lipsa unei supravegheri autentice a pieței de asigurări, acest sistem continuă și astăzi, societatea de asigurări Carpatica Asig practicând același sistem de plată a despăgubirii în „regie proprie” pentru daunele RCA, susţine ASSAI.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.