Ploiestenii amarati vor primi ajutoare alimentare de la UE

Publicat in Eveniment 04 Septembrie 2014 1934 ori
Google+ WhatsApp
Ploiestenii amarati vor primi ajutoare alimentare de la UE
Ploiestenii amarati vor primi ajutoare alimentare de la UE

Peste 2,5 milioane de români vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul primului program de acest gen derulat în România cu fonduri europene. Proiectul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD) a fost publicat recent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), pentru consultare publică.

 

 

 

Ajutoarele, care vor fi distribuite pe întreg teritoriul României, constau în pachete cu alimente de bază, dar şi rechizite şi ghiozdane pentru şcolari. Pentru anul în curs, distribuirea alimentelor se va face o singură dată, având în vedere data la care au fost alocate fondurile europene.

 

Începând cu anul 2015 ajutoarele vor fi distribuite de două ori pe an.

 

Cupoane tipărite la Imprimeria Naţională

 

Pentru distribuirea alimentelor în teritoriu, Ministerul Fondurilor Europene a propus emiterea unor cupoane individuale care vor fi tipărite de “Imprimeria Naţională” şi vor avea elemente de siguranţă. Pe cupoane vor fi trecute datele personale ale celui care va primi ajutoare, componenţa coşului alimentar, precum şi perioada de valabilitate. Cupoanele se vor elibera anual şi vor avea valabilitate restrânsă.

 

După ce vor fi tipărite de Imprimeria Naţională cu datele persoanelor, furnizate de Ministerul Muncii, biletele vor fi transmise prefecturilor din fiecare judeţ, care le vor repartiza primăriilor. De aici, cupoanele vor ajunge la destinatarii lor, care le vor preschimba în alimente la depozitele special înfiinţate în baza programului POAPD. Pentru persoanele care nu sunt deplasabile, autorităţile locale vor face parteneriate cu ONG-uri care acţionează în domeniu, pentru distribuirea pachetelor cu alimente la domiciliul beneficiarilor.

 

Licitaţie pentru alimente

 

Potrivit oficialilor de la MFE, achiziţia alimentelor care vor ajunge la cei mai săraci români se va face prin licitaţii publice. Mai mult, achiziţiile se vor desfăşura pe loturi, care vor fi formate din câte 2-5 judeţe, inclusiv Bucureşti-Ilfov. MFE susţine că astfel vor fi evitate sincopele cauzate de eventualele contestaţii.

 

Documentele de achiziţii vor prevedea obligaţia furnizorilor de a asigura transportul şi depozitarea alimentelor la nivelul judeţului care face parte din lotul respectiv. Totodată, cheltuielile de transport şi depozitare vor fi evidenţiate separat de cheltuielile pentru pachetele alimentare.

 

Pachetele alimentare vor fi ambalate individual de către furnizori.

 

Românii, printre cei mai săraci europeni

 

Potrivit Eurostat, în România, gradul de sărăcie şi de excluziune socială este mare. De exemplu, în 2012, 42 % din populaţie era expusă la astfel de riscuri, comparativ cu media UE de aproximativ 24,8 %. În 2012, 22,6% din totalul populaţiei României se afla în risc de sărăcie (cu un venit mai mic de 60 % din venitul mediu disponibil), 29,9% se confruntau cu lipsuri materiale severe iar 7,4% locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută.

 

România are cea mai mare cota din UE de populaţie care trăieşte în zonele rurale (45 % din totalul populaţiei) şi, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică pentru 2011, riscul de sărăcie extremă este de patru ori mai mare în zonele rurale (8,8 %) în comparaţie cu zonele urbane (2,2 %).

 

Rechizite pentru şcolarii proveniţi din familiile sărace

 

Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, derulat de Ministerul Fondurilor Europene, vine şi în sprijinul copiilor din familiile cele mai sărace. Adesea, copiii sunt privaţi de educaţie pentru că părinţii sunt prea săraci pentru a le putea cumpăra măcar rechizite. Despre uniforme sau cărţi de studiu nici măcar nu poate fi vorba.

 

Prin programul POAPD, cei mai săraci şcolari vor beneficia gratuit de ghiozdane şi rechizite şcolare, scopul fiind acela de a încuraja o frecventare sporită a şcolii. Componenţa pachetelor de rechizite şcolare urmează să fie stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit necesităţilor pentru fiecare nivel de clasă. Ca şi în cazul alimentelor, rechizitele vor fi achiziţionate prin licitaţii publice, organizate de inspectoratele şcolare teritoriale.

 

Achiziţiile se vor face anual, în funcţie de numărul de copii înscrişi în programul POAPD, iar distribuirea rechizitelor va fi asigurată prin intermediul şcolilor. Pentru a putea beneficia de rechizite gratuite, cei mai săraci şcolari vor întocmi dosare de participare la program, care vor fi transmise la inspectoratele şcolare.

 

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.