În cazul în care UE interzice exporturile de gaze naturale ale Rusiei, UE intenționează să limiteze utilizarea gazelor de către consumatorii industriali. Pachetul de măsuri de urgență implică protejarea aprovizionării cu energie a consumatorilor casnici, în special în perioada iernii.

 

 

 

O sursă comunitară a declarat pentru Reuters, ca europenii nu vor avea de suferit. "Cea mai bună speranţă a noastră în cazul unei întreruperi a livrărilor este măsura de urgenţă 994/2010, care împiedică ieşirea GNL (gaze naturale lichefiate) din Europa şi, de asemenea, limitează utilizarea gazului de către consumatorii industriali, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici", a afirmat sursa.

 

Chiar și așa însă, limitarea gazelor pentru consumatorii industriali îi va afecta și pe consumatorii casnici. Companiile europene de utilităţi au început deja să se pregătească pentru o posibilă întrerupere a livrărilor ruseşti prin injectarea de gaze în depozite şi, ca urmare, facilităţile de stocare din regiune sunt umplute în proporţie de 90%, sau 70 miliarde de metri cubi, echivalentul a 15% din consumul anual al Europei.

 

Companiile energetice europene ar putea utiliza mai mult cărbune, piaţa este supra-aprovizionată, ca urmare a scăderii cererii din Asia şi a faptului că producătorii americani de cărbune caută noi cumpărători. Toate acestea au făcut ca preţul cărbunelui să scadă cu 40% în ultimii trei ani. Problema este mare parte din Europa Centrală și de Est se bazează pe gazele naturale, atunci când vine vorba de încălzirea gospodăriilor.

 

În cazul în care gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa, cel mai afectat va fi sud-estul  Europei, care consuma 60%-70% din livrarile totale ale Gazpromului. Astfel, Serbia, Republica Moldova si Slovenia depind 100% de gazul rusesc, Turcia, in proportie de 34%, Grecia - 50%. România, mai putin.

 

Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina. Rusia este responsabilă pentru o treime din consumul UE de petrol, cărbune şi gaze naturale. În schimb, Rusia primeşte 250 de miliarde de dolari pe an, adică aproximativ două treimi din veniturile guvernamentale.

 

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat, săptămâna trecută, că țara sa este la curent cu planurile Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, însă oficialii de la Moscova au declarat că livrările vor continua, indiferent de situaţia politică.