O grupare de hackeri din Prahova, destructurata de FBI. Vezi ce au gasit in casele acestora

Publicat in Eveniment 21 August 2014 1458 ori
Google+ WhatsApp
O grupare de hackeri din Prahova, destructurata de FBI. Vezi ce au gasit in casele acestora
O grupare de hackeri din Prahova, destructurata de FBI. Vezi ce au gasit in casele acestora

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Ploieşti  şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au destructurat un grup infracţional specializat în fraude informatice care a prejudiciat mai mulţi cetăţeni americani cu peste 100.000 de dolari.  Ancheta a fost derulată în colaborare cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, având sprijinul de specialitate al lucrătorilor Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR şi ai Serviciului Român de Informaţii.

 

 

În data de 19 august 2014, poliţişti ai BCCO Ploieşti şi Bucureşti, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti. În urma percheziţiilor efectuate, au fost găsite şi ridicate documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, 8 cartuşe, deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, card-uri emise de unităţi bancare din S.U.A., un paşaport fals şi bani.

 

   

Totodată au fost puse în executare 13 mandate de aducere, suspecţii fiind audiaţi în data de 19 august de către procurorii DIICOT Ploieşti.

   

Din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011-2013, în municipiul Ploieşti a fost constituit un grup infracţional organizat (format din 14 persoane) profilat pe comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice şi fraude informatice, precum şi fals privind identitatea, ai cărui membri şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul României şi ai Statelor Unite ale Americii.

   

Astfel,în perioada de referinţă, membri specializaţi postau anunţuri, aparent reale pe site-uri de specialitate, privind vânzarea unor autoturisme şi pretindeau o parte din preţ ca avans de la victimă. Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în S.U.A., pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul” pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens. FBI a efectuat în SUA mai multe percheziţii în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (paşapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia şi Franţa) utilizate pentru deschiderea de conturi şi transferuri bancare. Aceste date precum şi rezultatul întregii investigaţii desfăşurate de FBI au fost puse la dispoziţia autorităţilor judiciare române.

   

Un alt segment al activităţii a constat în utilizarea pe teritoriul SUA, în anul 2012, a unor echipamente de skimming pentru a obţine date de carduri bancare, date ce erau inscripţionate pe carduri blank şi folosite la retrageri frauduloase de numerar.

   

Până în prezent, au fost identificate 14 persoane vătămate, cetăţeni ai S.U.A., prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

   

În urma audierilor, procurorii DIICOT - ST Ploieşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a şapte suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

   

Procurorii DIICOT - ST Ploieşti au solicitat în data de 20 august Tribunalului Prahova arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei suspectate că a iniţiat grupul infracţional organizat, Zătreanu-Anghel Suraj, precum şi a inculpaţilor Mihalache Cristian, Răducanu Laurenţiu şi Dumitran Marius Petre, trei dintre membrii grupării care au deschis în SUA conturi bancare sub identităţi false. Faţă de ceilalţi trei reţinuţi procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

   

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova a respins solicitarea de arestare preventivă a celor patru inculpaţi şi a dispus măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT – ST Ploieşti au contestat soluţia.

   

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office