AMNISTIE pentru pensionari. Cine va fi SCUTIT de la plata debitelor şi cine nu

Publicat in Eveniment 05 August 2014 4339 ori
Google+ WhatsApp
AMNISTIE pentru pensionari. Cine va fi SCUTIT de la plata debitelor şi cine nu
AMNISTIE pentru pensionari. Cine va fi SCUTIT de la plata debitelor şi cine nu

Ministerul Muncii a eleborat proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, după ce acest lucru a fost cerut de premierul Victor Ponta. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică.

 
 
 

Victor Ponta i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului Muncii, Rovana Plumb, să elaboreze un proiect de lege prin care să fie amnistiaţi pensionarii care trebuie să returneze bani statului. Premierul a explicat că aministia este necesară pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă.

 

Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul pe site în vederea dezbaterii publice - "Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii".
 

Potrivit actului normativ, "pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi, se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor."

 

CITEŞTE AICI ÎNTREGUL PROIECT

 

"Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie.

 

Contribuția de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată conform prevederilor alin. (1), nu se recuperează.

 

Debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii , declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor prezentei legi", mai prevede proiectul.

 

Actul normativ stabileşte că "scutirea de la plată a debitelor, conform prevederilor prezentei legi, se face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor".
 
 
Potrivit expunerii de motive a proiectului, debitele stabilite în sarcina pensionarilor provin din mai multe cauze, cum ar fi: nerespectarea de către pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale;  declararea de către pensionar a unor date  neconforme realității care au avut drept urmare  stabilirea eronată a pensiei; depunerea de către pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fără respectarea legislației; stabilirea eronată a pensiei generată de interpretări neunitare ale prevederilor legislației sau ca urmare a unor erori de proc esare a dosarelor de pensionare.
 
 
În prezent, din datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor.
 

În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari.
 
 
 
 

"Prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor pentru toți pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrări i în vigoare a prezentei legi.

 

Ținând cont de faptul că pentru pensionarii proveniți din anumite categorii socio - profesionale (militari, agricultori și personalul auxiliar de pe lângă instanțele judecătorești) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislației din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari.

 

Proiectul de lege nu are în vedere scutirea de la plată a debitelor care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate fără respectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului", se arată în expunerea de motive.Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.