Prahova - al doilea judet din tara ca aport la PIB. Petrolul, turismul și mierea bio, atuurile economiei județului

Publicat in Eveniment 09 Iulie 2014 4850 ori
Google+ WhatsApp
Prahova - al doilea judet din tara ca aport la PIB. Petrolul, turismul și mierea bio, atuurile economiei județului
Prahova - al doilea judet din tara ca aport la PIB. Petrolul, turismul și mierea bio, atuurile economiei județului

Petrolul este principala sursă de trai pentru cele peste 735.000 de suflete care trăiesc în Prahova. Judeţul cu cea mai numeroasă populaţie, după Bucureşti, este pe primele locuri în ceea ce priveşte populaţia activă, dar este printre codaşe sub aspectul şomajului. Prahova este pe locul al patrulea în ceea ce priveşte contribuţia la Produsul Intern Brut, cu peste 22.300 de milioane de lei. Pe lângă petrol, turismul și agricultura aduc venituri importante.

 

 

 

Cunoscut ca patria petrolului, judeţul Prahova subzistă încă de pe urma exploatării aurului negru. Compania Petrom, care în 2012 a asigurat 8,9 miliarde de lei la bugetul de stat, deţine în Prahova a doua rafinărie din România ca mărime, Petrobrazi.

 

Apropierea de Bucureşti, dar şi infrastructura industrială, au făcut ca în judeţ să vină mai multe companii multinaţionale.„Suntem judeţul cu opt parcuri industriale, care au adus aproape 30.000 de locuri de muncă directe”, spune Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.

 

Aflat pe locul doi în ţară ca aport la Produsul Intern Brut şi pe primul loc la export, după Capitală, judeţul Prahova s-a confruntat după 1989 cu problema dureroasă a şomajului.

 

„Şocul postrevoluţionar a fost groaznic în ceeea ce priveşte locurile de muncă. A pierdut peste 200 de mii de locuri de muncă”, adaugă Mircea Cosma.

 

Turismul este o a doua sursă importantă de venituri pentru prahoveni şi pentru bugetul judeţului.

 

„În Prahova sosesc anual în medie 330.000-350.000 mii turişti, care petrec aproape un milion de nopţi cazare. Şi probabil cheltuiesc undeva între 80 şi 100 de milioane de lei”, apreciază Adrian Voican, preşedinte Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Prahova.

 
O lecție de afaceri

 

Alţi câteva zeci de mii de prahoveni au lucrat anul trecut, ca zilieri sau angajaţi permanenţi, în agricultură. În acest domeniu se distinge viticultura, judeţul fiind cunoscut ca patria vinurilor roşii.

 

Tot de aici pleacă însă și unul dintre cele mai apreciate produse naturale din Romania - mierea bio.

 

În inima judeţului Prahova, în Băicoi, la 70 de ani, Traian Dobre sfidează criza economică. Poate da oricând o lecţie de afaceri, demonstrând că globalizarea nu este reţeta unică pentru a supravieţui.

 

Pentru a-şi menţine prestigiul, Traian Dobre nu acceptă niciun compromis de la calitate. Mierea nu conţine antibiotice, nu are zahăr, nici conservanţi sau îndulcitori artificiali.

 

„Când începi să umbli cu prostii, nu merge de multe ori ulciorul la apă, se sparge”, spune Traian Dobre.

 

Mierea o cumpără de la mii de apicultori români şi o verifică până la ultima picătură. Mai întâi în laboratorul propriu, cu aparatură de ultimă generaţie. „ Verificarea conţinutului de antibiotice care trebuie să fie zero. După care avem microscopul. Pentru polen, aşa, iarăşi un indice foarte important. Nu îndeplineşte toţi parametrii, nu pleacă”, spune Traian Dobre.

 
Exporturi în Europa și în SUA

 

Odată trecute toate testele, mierea este depozitată în butoaie, încărcată în tiruri de 20 de tone şi trimisă nu doar în Europa, ci şi în America.

 

„Pe piaţa internă nu lucrez decât în mici magazine dar de lux şi la hoteluri de asemnea de primă clasă. Pentru că nu înţelegem să producem prost”, adaugă Traian Dobre.

 

Uneori, borcănaşele de 32 de grame costă mai mult decât mierea, dar este preţul necesar pentru a te menţine pe piaţa de lux. 30 de oameni lucrează permanent pentru regele mierii bio. Vara, când tirurile cu miere se îngrămădesc la poartă, se ajunge şi la 50 de angajaţi.

 

În cei aproape douăzeci de ani de activitate, Traian Dobre a investit peste un milion de euro la Băicoi. Acum a ajuns la o cifră de afaceri de şapte, opt milioane de euro anual.

 

 

 

sursa: Digi24

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.