Viorica Oniga si alte 12 persoane, trimise in judecata de catre DNA in dosarul certificatelor de handicap

Publicat in Eveniment 19 Mai 2014 2773 ori
Google+ WhatsApp
Viorica Oniga si alte 12 persoane, trimise in judecata de catre DNA in dosarul certificatelor de handicap
Viorica Oniga si alte 12 persoane, trimise in judecata de catre DNA in dosarul certificatelor de handicap

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

 

 

ONIGA VIORICA, președintele Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova la data faptelor, în stare de arest preventiv (în altă cauză) pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— luare de mită în formă continuată ( 21 acte materiale );

— abuz în serviciu în formă continuată ( 18 acte materiale );

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 18 acte materiale );

— fals intelectual în formă continuată ( 18 acte materiale ).

 

BORCAN IOANA, membră a aceleiași comisii la data faptelor, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— luare de mită în formă continuată ( 2 acte materiale ) ;

— abuz în serviciu în formă continuată ( 2 acte materiale );

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 2 acte materiale);

— fals intelectual în formă continuată ( 2 acte materiale )

 

OPREA GEORGETA, în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— complicitate la dare de mită în formă continuată ( 11 acte materiale );

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 10 acte materiale )

 

GABOR SORIN OCTAVIAN, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de :

— trafic de influență;

— dare de mită;

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 2 acte materiale).

 

PASCU MARIANA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— trafic de influență în formă continuată ( 6 acte materiale ) ;

— dare de mită în formă continuată ( 14 acte materiale),

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 11 acte materiale ).

 

NEACȘU GEORGETA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— trafic de influență în formă continuată ( 4 acte materiale ) ;

— dare de mită în formă continuată ( 4 acte materiale ) ;

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 4 acte materiale) .

 

MIHALCEA GHEORGHE, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— trafic de influență;

— dare de mită;

— complicitate la înșelăciune.

 

DUMITRESCU LIA ALUNA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— dare de mită în formă continuată ( 2 acte materiale);

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 4 acte materiale) ;

— fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată ( 3 acte materiale ) .

 

DUMITRU ALEXANDRINA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— trafic de influență în formă continuată ( 4 acte materiale );

— cumpărare de influență în formă continuată ( 4 acte materiale );

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 4 acte materiale).

 

MANEA LUCIAN ION, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— trafic de influență în formă continuată ( 2 acte materiale );

— cumpărare de influență în formă continuată ( 2 acte materiale );

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 3 acte materiale).

 

MANEA RODICA CLAUDIA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 3 acte materiale) ;

— fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată ( 7 acte materiale ) .

 

IRIMIA GEORGIANA-NICOLETA, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— complicitate la înșelăciune în formă continuată ( 2 acte materiale);

— fals material în înscrisuri oficiale.

 

În speță au fost efectuate cercetări în legătură cu modalitatea în care, în schimbul unor sume de bani și în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obținut, fără drept, încadrarea în grad de handicap și eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.

 

Certificatele au fost ulterior folosite de beneficiari pentru obținerea unor sume importante de bani de la bugetul de public cu titlu de indemnizații de handicap, bugete complementare, indemnizații de însoțitor și alte facilități prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.

 

Faptele reținute constituie acte materiale ale infracțiunilor săvârșite în formă continuată deduse deja judecății prin rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești nr. 89/P/2013 din 17.09.2013, mediatizat prin comunicatul nr. 801 din 18 septembrie 2013. Acest prim dosar se află în faza de judecată pe rolul Tribunalului Buzău, instanță fost desemnată să soluționeze cauza ca urmare admiterii unei cereri de strămutare formulată de inculpata Oniga Viorica.

 

În rechizitoriul aferent primului dosar, reamintim că procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

 

Inculpata Oniga Viorica — președintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap și Borcan Ioana — membră a comisiei, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanților și eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deși aceștia nu sufereau de afecțiunile care să le confere acest drept.

 

Pentru a se stabili dacă solicitanții suferă de afecțiunile pentru care au fost încadrați în grad de handicap, s-a dispus efectuarea unor expertize medico — legale la nivelul Serviciului de Medicină Legală Prahova, fiind infirmate diagnosticele care au stat la baza încadrării și eliberării certificatelor.

 

Au existat și unele situații în care beneficiarii au declarat că nu suferă de nici o afecțiune care să le confere dreptul de a fi încadrați în grad de handicap și au refuzat efectuarea expertizelor, arătând și recunoscând modul fraudulos de obținere a certificatului (în general prin remiterea unei copii de pe actul de identitate și a unei sume de bani către o persoană care intermedia obținerea actului constatator al existenței handicapului, fără să se fi prezentat vreodată la comisie pentru evaluarea cerută obligatoriu de lege).

 

De asemenea, în cauză au fost efectuate expertize grafoscopice, stabilindu-se care sunt actele medicale falsificate și depuse la dosarele întocmite pentru încadrarea în grad de handicap, modalitatea de realizare a falsului și persoanele care au falsificat documentele, după caz.

 

Au fost audiați medicii în numele cărora au fost întocmite actele medicale falsificate, aceștia arătând că documentele nu au fost eliberate de ei.

 

Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârșite, din probele administrate rezultând, în plus față de aspectele reținute prin rechizitoriul nr. 89/P/2013 din 17.09.2013, mediatizat prin comunicatul nr. 801 din 18 septembrie 2013, următoarele :

 

Inculpata Oniga Viorica, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2007 — 2013, a primit în mod repetat, de la inculpații Gabor Sorin Octavian, Neacșu Georgeta, Oprea Georgeta, Mihalcea Gheorghe, Pascu Mariana, Dumitrescu Lia Aluna, sume de bani și bunuri în cuantum total de 20.400 lei, în scopul încadrării în grad de handicap și al eliberării de certificate medicale care să ateste acest fapt pentru 18 persoane, fără ca acestea să sufere de afecțiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit. Faptele au reprezentat un ajutor acordat beneficiarilor care, prin inducerea în eroare a reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Prahova, au obținut pe nedrept, indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor în cuantum total de 481.793 lei.

 

Din cercetări a mai rezultat că, în perioada decembrie 2009 — decembrie 2011, inculpata Oniga Viorica a mai primit în trei tranșe și suma totală de 3.000 lei, de la inculpata Pascu Mariana, (suma de 2.000 lei în intervalul decembrie 2010 — decembrie 2011), precum și de la inculpata Oprea Georgeta (suma de 1.000 lei în luna decembrie 2009), în scopul eliberării a trei certificate de încadrare în grad de handicap pentru o persoană cu privire la care raportul medico-legal întocmit în acest caz a concluzionat că suferă de afecțiunile oftalmologice menționate în referatele medicale pe baza cărora aceasta a fost încadrată în grad de handicap.

 

Inculpata BORCAN IOANA, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova , în perioada 2011 — 2012, în mod repetat, a primit de la inculpata Neacșu Georgeta, sume de bani în cuantum total de 600 lei, în scopul încadrării în grad de handicap și eliberării a două certificate care să ateste acest fapt pentru o persoană, în condițiile în care aceasta nu suferea de bolile menționate în cuprinsul lor, nu putea fi încadrată în gradul de handicap stabilit. Faptele respective au reprezentat un ajutor acordat persoanei respective care, prin inducerea in eroare a reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Prahova, a obținut pe nedrept, indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor în cuantum total de 20.267 lei.

 

Inculpata OPREA GEORGETA, în perioada 2007 — 2010, în mod repetat, a remis inculpatei Oniga Viorica — președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, suma totală de 15.400 lei, în scopul încadrării în grad de handicap și eliberării certificatelor medicale care să ateste acest fapt, pentru mai multe persoane care nu sufereau de bolile menționate în cuprinsul certificatelor și în baza cărora acestea au obținut indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 376.745 lei.

 

Inculpatul GABOR SORIN OCTAVIAN, în luna decembrie 2009, în schimbul sumei de 3.000 lei (din care acesta a oprit pentru sine suma de 500 lei ), lăsând să se creadă ca are influență asupra membrilor comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap și prin remiterea, către inculpata Oniga Viorica — președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a sumei de 2.500 lei, a intermediat obținerea, pe nedrept, a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru o persoană, iar în anul 2011 a primit de la inculpata Neacșu Georgeta suma de 250 lei (din care acesta a oprit pentru sine suma de 100 lei) în schimbul căreia i-a înlesnit unei alte persoane obținerea unui referat medical în baza căruia aceasta a obținut eliberarea certificatului de încadrare în grad de handicap. Certificatele au fost folosite de beneficiari pentru inducerea în eroare a reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Prahova și pentru obținerea unor indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor în cuantum total de 52.023 lei.

 

Inculpata PASCU MARIANA, în perioada 2007 — 2012, a intermediat obținerea pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap în baza cărora beneficiarii au obținut pe nedrept indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 339.402 lei. Intermedierea s-a făcut în schimbul sumei totale de 21.300 lei, ( oprind pentru sine 5.800 lei), din care a remis inculpatei Oniga Viorica suma totală de 15.500 lei (13.500 lei prin intermediul inculpatei Oprea Georgeta și 2.000 lei personal).

 

Inculpata NEACSU GEORGETA, în perioada 2008-2012, în mod repetat, în schimbul unor sume de bani în cuantum total de 4.000 lei (din care a oprit pentru sine suma de 2.800 lei) și prin remiterea către inculpatele Oniga Viorica( în intervalul 2008 — 2009) și Borcan Ioana (în intervalul 2010 — 2012), a unor sume de bani și bunuri în valoare totală de 1.200 lei (600 lei inculpatei Oniga Viorica, respectiv 600 lei inculpatei Borcan Ioana), a intermediat obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, beneficiarii obținând indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 38.945 lei.

 

Totodată, din cercetări s-a stabilit că, în contextul sprijinirii și intermedierii dobândirii pe nedrept a certificatelor de încadrare în grad de handicap, inculpata Neacșu Georgeta, din suma de 2.800 lei reținută pentru sine, a dat suma totală de 1.350 lei în scopul obținerii unor acte medicale care, fie au atestat în mod nereal existența unor afecțiuni oftalmologice, fie au fost falsificate prin plăsmuire de inculpatele Dumitrescu Lia Aluna, Manea Rodica Claudia și Irimia Georgiana Nicoleta, în schimbul sumei totale de 750 lei.

 

Inculpatul MIHALCEA GHEORGHE, în cursul lunii iunie 2012, în schimbul sumei de 800 lei și prin remiterea către inculpata Oniga Viorica, a unor bunuri agroalimentare în valoare totală de 400 lei, a intermediat obținerea pe nedrept a unui certificat de încadrare în grad de handicap ce a fost folosit de beneficiar pentru obținerea sumei de 3.516 lei.

 

Inculpata DUMITRESCU LIA ALUNA, în perioada 2012 — 2013, în mod repetat, a intermediat, în schimbul sumei de 500 lei, pe care a remis-o inculpatei Oniga Viorica — președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, obținerea pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap în baza cărora beneficiarii au obținut indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 40.517 lei.

 

Inculpata DUMITRU ALEXANDRINA, în perioada 2008 — 2012, în mod repetat, în schimbul sumei totale de 9.500 lei (din care a oprit pentru sine suma de 5.500 lei), lăsând să se creadă că, personal sau prin intermediul inculpatei Neacșu Georgeta căreia i-a remis suma totală de 4.000 lei din banii primiți de la beneficiari, are influență asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a intermediat obținerea pe nedrept (prin folosirea unor acte medicale false) a unor certificate de încadrare în grad de handicap paguba cauzată bugetului public fiind în cuantum total de 38.945 lei.

 

Inculpatul MANEA LUCIAN ION, în perioada 2009 — 2012, a intermediat și sprijinit la obținerea pe nedrept (în baza unor acte medicale falsificate de soția sa, inculpata Manea Rodica Claudia), a unor astfel de documente în baza anumite persoane au obținut indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 55.539 lei.

 

Intermedierea s-a făcut în schimbul unor sume de bani în cuantum total de 6.000 lei și produse agroalimentare în valoare totală de 500 lei, primiți pentru sine (2.200 lei și produse agroalimentare în valoare totală de 500 lei ) și pentru altul (3.000 lei pentru Gabor Sorin Octavian și 800 lei pentru Mihalcea Gheorghe ), respectiv prin remiterea sumei totale de 3.800 lei inculpaților Gabor Sorin Octavian și Mihalcea Gheorghe, pentru ca aceștia din urmă, prin exercitarea influenței pe care o aveau asupra inculpatei Oniga Viorica, să obțină eliberarea unor certificate de încadrare în grad de handicap.

 

Din cercetări a mai rezultat că, în anul 2011, inculpatul Gabor Sorin Octavian i-a remis inculpatului Manea Lucian Ion suma de 150 lei, iar acesta din urmă, i-a înlesnit unei persoane obținerea unui referat medical falsificat (prin plăsmuire de inculpata Manea Rodica Claudia), ce a stat la baza eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap .

 

Inculpata MANEA RODICA CLAUDIA, în perioada 2009 — 2012, a falsificat prin plăsmuire mai multe scrisori medicale, referate medicale, bilete de externare din unități sanitare, fie completându-le și semnându-le personal, fie cu ajutorul tehnicii de calcul, acte medicale folosite ulterior de persoanele beneficiare pentru inducerea în eroare a reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Prahova și obținerea unor indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor, în cuantum total de 55.539 lei.

 

Inculpata IRIMIA GEORGIANA-NICOLETA, în anul 2009, a primit de la inculpata Neacșu Georgeta suma de 200 lei în schimbul căreia i-a înlesnit unei persoane obținerea referatului medical falsificat prin plăsmuire de inculpata Dumitrescu Lia Aluna, iar în anul 2012, în schimbul sumei totale de 300 lei pe care a primit-o de la inculpata Neacșu Georgeta, a înlesnit aceleiași persoane obținerea altui referat falsificat prin plăsmuire de inculpata Dumitrescu Lia Aluna, precum și a unei scrisori medicale pe care a falsificat-o personal prin plăsmuire. Aceste acte medicale au stat la baza eliberării a două certificate de încadrare în grad de handicap care au fost folosite ulterior pentru obținerea necuvenită a sumei de 20.122 lei.

 

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalul Prahova.

 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.