Ziduri misterioase descoperite in Prahova! Vezi unde se afla si ce ar putea ascunde

Publicat in Eveniment 07 Aprilie 2014 2922 ori
Google+ WhatsApp

Ziduri masive, al caror scop este, deocamndata, necunoscut, au fost descoperite de muncitorii care efectueaza sapaturi in zona conacului Pana Filipescu din Filipestii de Targ.

 

 

 

Potrivit primelor informatii neoficiale, se pare ca aceste ziduri delimiteaza tunelul care duce la Biserica din Calinesti, construita in aceeasi perioada, 1630-1650. La fata locului s-au deplasat presedintele Consiliului Judetean Mircea Cosma, consilierul Rares Enescu, insotiti de directorul Directiei de Absorbtii Europene a CJ Prahova, Marius Nicolae.

 

Secretul misterioaselor ziduri subterane va fi elucidat in perioada urmatoare, in urma cercetarilor arheologice amanuntite.

 

Imagini, in galeria foto de mai jos!

 

Conacul Filipescu a fost ridicat in 1650 in partea de nord a satului Filipestii de Targ. Planul este dreptunghiular cu lungimea de 23, 70 m si latimea de 14,50 m. Nivelul de locuit, foarte putin inaltat de la solul actual (cca 70-80 cm), este construit deasupra unor pivnite, la care se accede printr-un garlici plasat pe latura de vest a casei, inspre coltul sau de sud-vest. Din acesta, printr-o usa cu ancadrament de piatra se patrunde intr-o prima incapere boltita semicilindric, separata in doua printr-un zid transversal, strapuns de o deschidere cu ancadrament similar. Din primul compartiment se intra in pivnita mare, o amenajare ampla, construita in jurul a doi stalpi centrali, de sectiune patrata, cu latura de doi metri. Boltile sunt rezultatul intersectarii a doi semicilindri cu raza egala, muchiile pornind din stalpii centrali si din pilastrii adosati zidurilor. Etajul, modificat in ultimele secole, cuprinde un numar mare de incaperi de dimensiuni reduse, care la origine au fost probabil mai mari si mai putin numeroase. Pe latura de nord se afla o loggie, deschisa prin trei arcade cu arce semicirculare, sprijinite pe coloane de zidarie de sectiune octogonala. Pe latura de sud a fost adaugat in secolul al XVIII-lea un foisor, inlocuind poate pe cel originar si intrarea principala, careia ii corespunde in interior un vestibul larg, din care se deschid usi spre incaperile laterale si spre loggie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.