Expoziţia bratarilor dacice, degustarea preferata a cautatorilor de comori

Publicat in Eveniment 25 Noiembrie 2009 Actualizat: 30 Noiembrie 2009 1988 ori
Google+ WhatsApp

Astăzi are loc vernisajul expozitiei temporare "Comorile dacilor", organizata la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, ce cuprinde o selectie de 40 de piese de patrimoniu, din aur si argint, clasate in categoria Tezaur, descoperite pe teritoriul Romaniei in diverse locatii, unele in judetul Prahova. Printre exponate vor fi şi cele patru bratari polispiralice de aur, creatii ale artei metalului pretios din lumea dacica, descoperite in Tezaurul de la Sarmizegetusa Regia (jud. Hunedoara).

  • Şi Mircea Cosma caută comorile dacilor 

Sunt curios dacă la expoziţie va veni şi deputatul de Mizil Adrian Năstase, care, pe când era prim-ministru, a fost acuzat că ar fi unul dintre cumpărătorii acestor brăţări, de la o reţea de hoţi de obiecte de patrimoniu. Preşedintele CJP, Mircea Cosma, vine, dar asta nu e o surpriză. Cosma este un fervent căutător de comori; mai exact, al aurului regelui Dromihete. PHonline.ro a scris, anul trecut, că preşedintele CJP Mircea Cosma e convins că în comuna Dumbravesti din Prahova este locaţia în care poate fi găsită legendara comoară. 

În august 2008, arheologii i-au ridicat mingea la fileu lui Cosma, descoperind în satul Mălăeşti urmele unui sat din Neolitic, vechi de aproximativ 6.000 de ani, dar si o cetate dacică si un castru roman din 101-108. Aici a stat Legiunea a V-a Macedonica, armata despre care cronicarii vremii spun ca a venit sa-l supuna pe Dromihete. 

 

{youtube}_geLWnA-nyI{/youtube}PHonline.ro deţine şi un material video in care Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, recunoaste ca in campania electorala pentru alegerile locale s-a documentat in acest sens si  pregăteşte o cercetare cu 20 de ATV-uri si un detector de comori, pe dealurile din Dumbravesti,  în cautarea aurului lui Dromihete. Conform lui Mircea Cosma, există mai multe indicii si descoperiri arheologice care plaseaza localitatea prahoveana Dumbravesti in apropierea unuia din locurile in care Dromihete a dus una din bataliile cu Lisimah, general din armata lui Alexandru cel Mare. 

  • Povestea lui Dromihete

Date despre Dromihete apar în legatura cu conflictul pe care l-a avut cu Lisimah, general al lui Alexandru cel Mare, care a devenit dupa moartea acestuia rege al Traciei. La un moment dat, Lisimah a dorit sa-si extindă regatul si pe malul stâng al Dunării, iar Dromihete voia înapoi niste cetati supuse de Lisimah, de pe malul drept al Dunarii, din Drobogea. Au urmat mai multe lupte, în toate getii iesind învingători. Într-una din lupte a căzut prizonier chiar fiul lui Lisimah, Agatocles. Dromihete s-a purtat bine cu el si l-a trimis înapoi cu daruri, sperând sã-si recapete astfel cetatile pierdute. În schimb, Lisimah a pornit cu o noua armată împotriva lui Dromihete. Armata macedoniană trece Dunărea, dar gaseste totul parjolit de daci si, in scurt timp, sufera de foame si sete. Istovita si ratacita, armata macedoneana este capturata de getii lui Dromihete. Dromihete s-a purtat si de aceasta data frumos cu prizonierii si a organizat un ospăt în cinstea regelui macedonian, servindu-l cu vase din aur. El, insa, şi suita lui au mincat din vase simple, iar vinul l-au baut din cornuri de vita. Cand Lisimah s-a laudat ca el are acasa vase mai frumoase, regele get l-a intrebat de ce mai duce razboi impotriva unor oameni saraci si simpli. Lisimah, recunoscandu-si greseala, a fost de acord sa faca pace, Dromihete primind inapoi cetatile pierdute mai inainte.

  • Comoara dacilor, un mit bine cotat

Comoara lui Dromihete este un mit bine cotat pe piata cautatorilor de comori, mai multe izvoare istorice mentionand ca, inaintea uneia dintre bataliile cu Lisimah, Dromihete a ordonat ca tezaurul personal sa fie ingropat intr-un loc secret, aproape de o apa. Conform datelor detinute de Cosma, acel loc ar fi comuna Dumbravesti.

 

  • Şi adjunctul lui Cosma este căutător de comori

Şi county-managerul judeţului, Mihail Fâcă, are ca hobby căutarea comorilor. Înarmat cu un detector de comori performant, el cauta aurul dacilor in jurul localitatii Cheia. “In zona sunt niste vetre de sat, vechi de sute de ani, si cred ca voi sfarsi prin a gasi cate ceva. Iar daca nu gasesc, tot raman cu amintirea unor zile petrecute amuzant, in aer liber, facand ce vreau”, declara anul trecut pentru PHonline.ro Mihail Faca.

  • Cum găseşti comori

Cautarea comorilor devine si in Prahova o activitate tot mai frecventa, care aduce bani frumosi firmelor din domeniu. Daca, până de curând, localizarea zonelor cu comori ingropate se facea cu radiestezia sau biodetectia, mai nou se apeleaza la detectoarele de metale, care aduc certitudinea in stabilirea locatiei corecte a unei comori ingropate. Dectoarele de metale sunt dispozitive electronice ce au rolul de a detecta si a semnaliza obiectele metalice aflate in raza lor de actiune.  

Noile detectoare de metale, asa cum au Mihail Faca şi Mircea Cosma,  pot detecta monezi ingropate la mica adincime cu o arie de discriminare (separarea monedelor de aur sau argint de alte metale) de 20-30 cm. Performanta in adancime a detectoarelor depinde de marimea, cantitatea si vasul in care sunt ingropate comorile. Spre exemplu, doua kg de aur ingropate la 1,5 metri adancime intr-un vas de lut nu pot fi detectate cu niciun produs de pe piata. Comorile de marime medie, de la 1kg la 3 kg ingropate la adancime de 60 cm-1,2 m pot fi detectate relativ usor. 

 

 

 

 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro