Inca un ploiestean, student in Germania: Sebastian Trofin

Publicat in Eveniment 18 Noiembrie 2009 Actualizat: 28 Februarie 2010 1198 ori
Google+ WhatsApp
Inca un ploiestean, student in Germania: Sebastian Trofin
Inca un ploiestean, student in Germania: Sebastian Trofin

Intr-o perioada in care s-au remarcat personalitati ce au studiat in sistemul german, proaspata laureata a premiului Nobel, Hertha Muller sau primarul Sibiului Klaus Johannis, am decis sa intervievez un tanar ploieştean, student in Germania, pentru a intelege mai bine acest sistem educational, ce a dat lumii intregi ateatea valori. Sebastian Trofin mi-a fost coleg de gimnaziu si liceu. Intotdeauna l-am admirat pentru seriozitatea lui si pentru modul simplu si concis de a gandi. Este modul de gandire al elevilor Clubului de debate prahovean. Azi este student la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania. Este absolvent al Colegiului National "Mihai Viteazul", promotia 2007.

 

 

Radu Simionescu: As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

 

Sebastian Trofin: Un factor important a fost dirigintele din liceu, Gelu Hanganu, de la care am invatat multe legate de viata in general. Ceilalti profesori au contribuit la formarea mea profesionala, prin indemnurile si vorbele lor. Am luat ce am crezut eu ca e bine de la fiecare si fiecare m-a invatat cate ceva cand predau o lectie sau cand ii intalneam prin liceu.

 

Radu Simionescu: Care considerati ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel german?

 

Sebastian Trofin: In primul rand trebuie sa precizez ca universitatea la care sunt nu este pe modelul german, ci pe cel american. Daca ar fi sa compar in acest mod, principala diferenta ar fi timpul alocat vacantelor. Spre exemplu, noi incepem primul semestru pe 1 septembrie si il terminam pe 20-22 decembrie, avand apoi o luna si jumatate vacanta de iarna, pana pe 1 februarie. In Romania primul semestru este rupt in doua de 2 saptamani (daca nu gresesc) care se presupune a fi vacanta de iarna, urmand apoi examene. O alta diferenta  este atitudinea profesorilor. La noi notele se bazeaza pe o evaluare periodica, fie ca sunt teme sau teste saptamanale, care ne determina sa invatam in continuu. Profesorii ne pun la dispozitie materiale din anii trecuti si sunt flexibili in ceea ce priveste materia predata.

 

Radu Simionescu: In prezent sunteti student la o universitate de prestigiu. Ati aplicat pentru o bursa integrala din dorinta de a performa sau acest lucru a fost determinat si de faptul ca acesta era singurul mod de a va putea finanta studiile dorite? Poate ne puteti spune in cateva cuvinte despre familia dumneavoastra?

 

Sebastian Trofin: Am aplicat pentru bursa pentru ca am avut aceasta optiune. Modul in care sunt evaluati studentii pentru burse si/sau ajutor financiar este bazat pe performantele din liceu si pe venitul familiei. Bursa integrala este constituita din Grant, Scholarship si Financial Aid. Daca una din cele 3 se modifica in timp celelalte doua ar putea fi adaptate pentru a acomoda cat mai bine studentul (desi scholarship-ul se presupune a ramane neschimbat pe tot parcursul celor 3 ani). Daca cele trei nu acopera costurile in totalitate, studentul aplica pentru un imprumut. Familia ma iubeste si imi va asigura orice suport pentru a termina studiile.

 

Radu Simionescu: Considerati ca evolutia dumneavoastra academica va construieste viitorul dorit? Puteti creiona in cateva cuvinte cum il vedeti?

 

Sebastian Trofin: Evolutia academica si cunostintele pe care le dobandesc la universitate nu vor forma decat fundatia necesara unei vieti cat de cat prospere. Numai prin practica pot invata cu adevarat ceva care imi va fi de folos mai tarziu. Deocamdata incerc sa acumulez cat pot ca sa imi formez reflexe mentale, cum ar fi motivatia, dorinta de aprofundare, organizarea etc. iar in ceea ce priveste viitorul, nu dispun de un plan pe 10 sau 20 de ani, nici macar pe 5 ani. Mai degraba stiu in ansamblu ca prin cunostintele care le dobandesc acum imi va fi usor sa iau un job care imi va asigura un venit pe care il voi folosi pentru a pune bazele unor afaceri. Sincer sa fiu, nu prea sunt adeptul statului la munca ore intregi, ci a pune pe altii sa munceasca pentru mine ore intregi.

 

Radu Simionescu: Fiecare persoana aspira la un ideal. Ce ar reprezenta acest ideal pentru dumneavoastra ?

 

Sebastian Trofin: In general nu ma apuc de ceva care simt ca nu imi va fi de folos, sau care nu imi place cat de putin. Astfel, un ideal pentru mine ar fi o viata interesanta, palpitanta, plina de aventuri si experiente. La asta ma gandesc mereu cand nu gasesc motivatie, cand simt ca ar trebui sa renunt. O mentalitate perfecta, dupa parerea mea, este raspunsul la orice intrebare legata de succes in viata, si tocmai spre asta aspir.

 

Radu Simionescu: Aveti un model in viata ? O persoana care v-a influentat viitorul?

 

Sebastian Trofin: Nu exista o singura persoana, ci o multime de persoane care m-au facut ceea ce sunt. De fapt eu mereu imprumut cate ceva de la toti cei pe care ii cunosc, ceva care mie mi se pare important de avut (ma refer aici la mentalitate, la comportament, nu obiecte). Cateodata nici nu trebuie sa intreb pe cineva cum ar reactiona intr-o situatie anume, ci ma intreb singur in gand si ma pun in pielea acelei persoane. Astfel, as putea sa enumar in pagini intregi cine imi influenteaza viitorul.

 

Radu Simionescu: Ce ati dori sa schimbati in judetul nostru, in tara noastra?

 

Sebastian Trofin: Romania este tara arogantelor, tare in care fiecare se considera mai destept decat celalalt, locul unde ignoranta este dusmanul fiecaruia desi nimeni nu vede asta. Daca as putea sa schimb ceva, as schimba mentalitatea fiecaruia.

 

Tudor Musatescu spunea: "Viitorul unui om, ca si al unei lumi, se construieste, nu se viseaza". Ii urez lui Sebastian sa reuseasca in viata pentru ca apoi sa ajute la construirea unei noi lumi.

 

www.ph-online.ro/prahoveanul-anului

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.