Mihai Dumitrache: din Ploiesti la a sasea universitate a lumii

Publicat in Eveniment 18 Noiembrie 2009 Actualizat: 28 Februarie 2010 1047 ori
Google+ WhatsApp
Mihai Dumitrache: din Ploiesti la a sasea universitate a lumii
Mihai Dumitrache: din Ploiesti la a sasea universitate a lumii

Săptămâna asta, am ales un absolvent al Colegiului National Ion Luca Caragiale, iubitor al stiintelor exacte, al matematicii si fizicii: Mihai Dumitrache. Îl cunosc de aproape 6 ani. Am admirat la el ca este un om practic, stie ce vrea  si a dat dovada in tot ce a facut de mult caracter. Modest, dar cu multa ambitie, vrea sa devina un inginer adevarat, un om de varf al tehnicii si practicii industriale. In Romania este mare nevoie de oameni ca el, realizarile sunt constituite din fapte, din realitati si mai putin din vorbe si vise. Mi-a povestit despre parcursul sau academic, despre oamenii care i-au influentat destinul si despre cum este sa fii student la University College London, Marea Britanie (locul 6 in lume in Top Times Higher Education). Toate acestea in interviul de mai jos:

 

 

Radu Simionescu: As vrea sa imi povestesti despre cateva momente de rascruce din viata ta, legate de invatamantul romanesc, care au contribuit la performantele actuale?

 

Mihai Dumitrache: Doua repere din viata mea legate de invatamantul prahovean, ar putea fi doi profesori, foarte dragi mie, care pot spune ca mi-au influentat performantele academice. Primul dintre ei, pe care l-am intalnit in clasa a 8-a, este profosorul Anton Negrila (profesor de Matematica) si cea de a doua persoana care mi-a influentat parcursul meu academic dar si cel al vietii, reprezentand pentru mine un model pe parcursul anilor de liceu, a fost profesorul Robertino Radu (profesor de Fizica).

 

Radu Simionescu: Probabil ca ai observat la televizor intreaga disputa legata despre codul educatiei. Care consideri ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel britanic?

 

Mihai Dumitrache: In primul rand exista o varietate de materii si iti poti alege doar materiile care te intereseaza, nu cum este in invatamantul romanesc cand te obliga sa studiezi anumite materii doar pentru ca exista anumiti profesori care trebuie sa predea in continuare. O alta diferenta, si o pot spune pentru ca urmez un domeniu tehnic, este cel al practicii. Eu am urmat pentru un an de zile si cursurile Facultatii de Electronica si Telecomunicatii la Universitatea Politehnica din Bucuresti si pot spune ca nu exista termen de comparatie intre cele doua sisteme de invatamant, tinand cont de proiectele pe care trebuie sa le realizezi si ce iti pun la dispozitie din punct de vedere tehnic (aparatura din laboratoare). Nu exista probleme teoretice care sa nu fie demonstrate, aplicate, care sa nu iti trezeasca interesul.

 

Radu Simionescu: In prezent esti student la o universitate de prestigiu. In 2007 in urma unui proces riguros de selectie ai obtinut « Bursa Speciala Guvernul Romaniei ». Ai aplicat pentru aceasta bursa din dorinta de a performa sau acest lucru a fost determinat si de faptul ca aceasta era singura modalitate de a iti putea finanta studiile dorite?

 

Mihai Dumitrache: Avand in vedere orasul in care studiez (Londra) probabil a fost singurul mod de a ma putea finanta, dar exista si posibilitatea sa studiezi la universitati bune in alte tari unde nivelul de trai nu este asa ridicat ca in cazul Regatului Unit al Marii Britanii. Intr-adevar aceasta bursa de care beneficiez din cate stiu eu este cea mai complexa care exista la noi in tara, in sensul ca iti asigura pe langa platirea taxelor universitare si plata cazarii, existand totusi niste limite de bani.

 

Radu Simionescu: Consideri ca evolutia ta academica iti construieste viitorul dorit? Cum te vezi peste 10-20 ani?

 

Mihai Dumitrache: Nu stiu daca neaparat imi construieste viitorul dorit, inca nu pot raspunde la aceasta intrebare. Viitorul dorit reprezinta pentru mine o stabilitate financiara, lucru de care nu cred ca voi beneficia in anii urmatori si aici ma refer probabil la primii 3-5 ani dupa ce voi termina facultatea. Deocamdata viitorul, avand in vedere rezultatele mele academice din primii doi ani de la University College London, unde am obtinut First Class (cel mai mare calificativ din invatamantul universitar britanic), n-ar trebui sa ma opreasca sa-mi realizez visurile, dar nu stii niciodata ce iti rezerva viata.

 

Radu Simionescu: Fiecare persoana aspira la un ideal. Ce ar reprezenta acest ideal pentru tine?

 

Mihai Dumitrache: Un ideal…e greu de spus… dupa cum am afirmat si mai sus o stabilitate financiara, dar idealul asta nu se opreste aici.. mi-as dori sa am o familie alaturi de care sa ma pot bucura in fiecare moment. Ideal din punct de vedere al carierei, probabil mi-as dori sa fiu apreciat de oamenii cu care lucrez.

 

Radu Simionescu: Napoleon spunea ca toata viata a fost influentat de Ludovic al XIV-lea. Tu ai un model in viata? O persoana care sa iti fi influentat viitorul?

 

Mihai Dumitrache: Nu pot sa zic ca am avut un model anume in viata, dar pot spune ca au fost persoane care m-au influentat pana in acest moment. In primul rand parintii mei care m-au sustinut in tot ceea ce am facut si in care am gasit intotdeauna un sfat bun si o liniste sufleteasca, lucruri care m-au ajutat sa ajung unde sunt in momentul de fata. Pe langa profesorii de care am amintit mai sus, care m-au ajutat din punct de vedere academic, dar nu numai, mai este si un prieten foarte bun (Mihai Mosneanu, sef de promotie in 2006 al Colegiului National « Mihai Viteazul », astazi student la University College London, Facultatea de Economie si Studii pe Europa de Est) care intotdeauna m-a consiliat si prin prisma rezultatelor lui academice m-a ambitionat, lucruri care au dus la obtinerea unor rezulatate academice (olimpiade, concursuri) in perioada liceului care la randul lor m-au ajutat sa ajung la universitatea la care studiez. Daca nu ar fi fost el si aici ma refer la perseverenta lui in a ma convinge sa plec sa studiez in strainatate,  probabil nu as fi aplicat la universitatea unde studiez si nici la bursa de care beneficiez.

 

Radu Simionescu: Vreau sa iti imaginezi ca ti-ai indeplinit toate visurile, si in momentul de fata ai ocazia sa schimbi ceva in judetul nostru, in tara noastra. Care ar fi acel lucru ?

 

Mihai Dumitrache: Daca as raspunde sincer la aceasta intrebare probabil multa lume ar spune ca sunt  una dintre acele persoane care nu mai vor sa auda de Romania, desi eu chiar imi doresc sa ma intorc. Va pot spune doar ca  “ fiecare padure are uscaciunile ei”, doar ca in momentul de fata in Romania sunt mult prea multe. Poate le vom curăţa!

 

www.ph-online.ro/prahoveanul-anului

 

 

 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.