Ploiesti: Gara de Sud, monument de mizerie si nepasare GALERIE FOTO SOC!

Publicat in Eveniment 18 Februarie 2013 Actualizat: 19 Februarie 2013 1807 ori
Google+ WhatsApp

Gara de Sud din Ploiesti a devenit, fara doar si poate, unul dintre cele mai evitate locuri din oras. O zona rau famata, urat mirositoare, unde gandacii si sobolanii au pus stapanire pe tot acest spatiu care, odinioara, reprezenta un adevarat monument pentru ploiesteni.

 

 

Peretii cojiti si duhoarea te intampina inca de la intrarea in sala de asteptare si se intind pana in ultimul colt al garii. Generatii de mizerie s-au asternut pe intreaga suprafata a peretilor pasajelor ce fac legatura intre peroane, iar igrasia a macinat incet, dar sigur, fiecare centimetru de perete. Si, de parca toate astea n-ar fi fost de ajuns, pe liniile ferate zac vagoane care rezista cu incapatanare ruginii.

 

Putini stiu insa, ca aceasta cladire a Garii de Sud a avut o semnificativă încărcătură istorică şi culturală, prin evenimentele cărora le-a fost martoră pe parcursul existenţei sale.

 

In primii ani de domnie ai viitorului Rege Carol I nevoia de modernizare a Romaniei a adus in discutie realizarea de cai ferate. Primul drum de fier unea Bucurestii cu Giurgiu si a fost inaugurat in 1869. Totusi, era nevoie si de linie care faca legatura dintre capitala si Transilvania, iar aceasta cale ferata urma sa treaca si prin Ploiesti. Lucrarile pentru tronsonul Bucuresti - Ploiesti au fost finalizate in 1870, iar segmentul pana la granita de la Predeal (dincolo era teritoriu austro-ungar) in 1879. O data cu construirea noului mijloc de calatorie, s-a ridicat in Ploiesti si prima gara a orasului - Gara de Sud.

Untitled-1

Gara de Sud - 1872

Aspectul sau era unul simplist, fiind o constructie cu parter si etaj, decorata simplist, avand o prelungire a sa spre est. Constructia inceput in 1870, iar gara a fost inaugurata pe 13 septembrie 1872. Din timpul acestei cladiri exista expresia ”a o intoarce ca la Ploiesti”. Trenurile care veneau din capitala intrau in gara de sud a Ploiestilor, locomotiva trecea in capatul celalalt al garniturii, iar calatorii aveau senzatia ca se intorc in Bucuresti, dar de fapt trenul parcurgea cele cateva sute de metri de cale ferata de la intrarea in gara si abia apoi o cotea la dreapta spre munti (drumul din stanga era cel spre capitala). Practic, traseul care a dat nastere acestei replici era unul in forma de Y.

IMGP1331

Gara de Sud - 1877

Un moment deosebit de important pentru istoria Garii de Sud a fost ziua de 25 mai 1877, cand Tarul Rusiei Alexandru al II-lea a coborat pe peronul statiei din Ploiesti. Pentru cateva saptamani din primavara lui 1877, in timpul Razboiului de Independenta, Ploiestii au fost resedinta familiei imperiale rusesti care urmarea desfasurarea conflictului ruso-turc de la sud de Dunare. Ceremonia de primire a conducatorului de la Sankt Petersburg a fost una fastuoasa: o salva de tun a anuntat coborare Tarului pe peronul Garii de Sud (locul aproximativ de azi ar fi peronul 1). Alexandrul al II-lea a fost intampinat de oficialitatilor locale, de Mare duce Nicolae al Imperiului Tarist si de o garda formata din soldati bulgari. La iesirea din gara se aflau femeie romance in costum national care l-au intampinat pe Tar, care apoi s-a urcat in trasura care il astepta si a plecat, pe actuala strada Democratiei (pe atunci o artera nepavata) spre casa in care avea sa locuiasca (despre acest episod va fi un articol separat).

382_001

Primirea Tarului Alexandru al II-lea pe peronul Garii de Sud - gravura de epoca

Ploiestii vor continua sa fie unul din cele mai importante noduri feroviare din Vechiul Regat (statut pe care il vor pastra chiar si in interbelic), deoarece orice tren care pleca din Bucuresti si mergea spre Moldova sau spre Brasov, trecea din prin acest oras. Astfel, a aparut nevoia unei gari impozanta si mai incapatoare, iar intre 1892 - 1894 vechiul imobil i-a lasat locul unei constructii elegante si mult mai mare decat precedenta.

 

W.H.Lindley in primul plan de sistematizare a Ploiestilor din 1904, propunea un pasaj pe sub Gara de sud, care sa uneasca Bulevardul Independentei cu o viitoare strada ce urma a fi deschisa intre strazile Ghighiului si Regina Maria (actualele strazi Rezervoarelor si Industriei) pana in bariera Bucuresti, unde sa faca legatura cu soseaua Ploiesti-Bucuresti.

 

Gara de Sud - 1908 - 1

Fatada Garii de Sud - 1908

Gara de Sud - 1908

Gara de Sud - vazuta in 1908 dinspre liniile de cale ferata

Cladirea, lucrare a arhitectului N. Mihaescu, avea 2 corpuri principale, fiecare cu cupola si ceas pe fatada dinspre bulevard, unite printr-un corp de inaltime similara, iar prelungirile dinspre est si vest ale partilor principale aveau un singur nivel.

Gara de Sud - 23

Gara de Sud in a doua sa forma

Gara de Sud - 14

Gara de sud vazuta din trenul care sosea din Bucuresti...

Gara de Sud - 15

...si din cel care venea din Moldova

In aripa de vest a garii, aproximativ pe locul unde astazi este farmacia din statie, s-a aflat restaurantul inchiriat de Solomon Katz (mult mai cunoscut sub numele de Constantin Dobrogeanu Gherea), unul dintre teoreticienii socialismului in Romania (fiul sau, Alexandru Dobrogeanu Gherea va fi unul din membrii fondatori ai Partidului Comunist din Romania si va muri executat in URSS, in 1937 in timpul Marii Terori ordonata de Stalin). Se spunea ca Regele Carol I avea numai doua localuri de unde manca prajituri: Capsa si restaurantul lui Gherea din Gara de Sud.

Untitled-1 copy

Interiorul restaurantului Garii de Sud

IMG_0687

Placa de pe peronul 1 ce aminteste azi de Constantin Dobrogeanu Gherea si activitatea sa la Gara de Sud

Dupa 1918, importanta Garii de Sud va ramane una ridicata in sistemul feroviar din Romania Mare. Numai in 1926, prin aceasta statie au trecut peste 800.000 de calatori, adica de 11 ori populatia orasului la acea vreme! Un declin partial s-a inregistrat dupa 1934, cand s-a construit Gara de Vest, iar traficul spre Valea Prahovei a fost indreptat spre aceasta. In fata Garii de Sud existau statii de taxiuri - automobile sau birje.

 

 

Gara de Sud - 4

Gara de Sud la inceputul anilor 20...

Gara de Sud - 1925

...si la sosirea unui tren in statie (pe gara era vechea ortografie de sfarsit de secol XIX - ”PLOESCI”)

Momentul de final al acestei bijuterii arhitecturale a fost al Doilea Razboi Mondial. Pe 31 mai 1944, intre 9:25 si 11:05 avioanele anglo-americane au bombardat masiv orasul si, in special, calea ferata din Ploiesti, importanta prin prisma transportului petrolului pentru masina de razboi germana.

Gara de Sud - 1944 - 2

Vagoane distruse in statia Ploiesti Sud de bombele aliate - 1944

Pagubele inregistrate de cladire in urma bombardamentelor s-au ridicat la peste 200.000.000 lei, suma enorma in epoca. La pranz, cladirea era o ruina - corpul cu cupola din stanga (cum priveam dinspre Bulevard) era complet distrus, iar celalalt era grav afectat de suflul bombelor.

265754842_o copy

Gara de Sud dupa bombardament

Gara de sud - 1944 - MI

Gara de Sud distrusa de bombele anglo-americane (vazuta de pe peronul 1)

Dupa instaurarea autoritatilor pro-comuniste la Ploiesti, apare ideea mutarii garii (care urma sa fie reconstruita) din axul bulevardului. Desi initial reprezentantii CFR au fost de acord, acestia din urma revin asupra deciziei si sustin pastrarea viitoarei cladirii a Garii de Sud pe vechiul amplasament.

Gara de Sud - 9

Gara de Sud - recladita in anii comunismului

Lucrarile de reconstructie a Garii de Sud, in cea de-a 3a forma a sa vor incepe abia la finele anilor 50. Prima data s-a construit aripa de est, in 1957, apoi corpul central in 1958, iar partea de vest (cea dinspre autogara) intre 1959-1960. Stilul folosit este cel clasicist sovietic, cu coloane (se afla in interiorul holului din corpul central), aspectul fiind unul auster, sobru, mult diferit eleganta cladirii distrusa la bombardament. Arhitectii acestei noi constructii au fost Titu Elian si N. Georgescu.

Reconstructia Garii

Rosu - 1957; Albastru - 1958; Verde - 1959-1960

Gara de Sud - 5

Gara de Sud in anii comunismului (in fundal se observa fosta Rafinarie Creditul Minier, actuala Rafinarie Astra)

Dupa 2005, gara a trecut printr-un proces de modernizare, cand s-au montat termopane, a fost varuita din nou si s-a pus o gresie noua. Totusi, peroanele 2-7 au fost neglijate, pe motiv ca nu mai sunt bani.

IMG_1914

Termopane la Gara de Sud

Ramane intrebare: ce a mai ramas din vechea gara? Surprinzator, mai sunt urme ale vremurilor trecute spatiul statiei de cale ferata din sudul orasului. Intre peronul 3 si 4, la capatul dinspre vest (cel din dreapta) se afla o instalatie ruginita - o pompa de apa. Aceasta a aparut undeva intre 1909 - 1919 si a rezistat pana astazi, partial in aspectul sau original.

Gara de Sud - 19

Pompa de apa surprinsa in 1925

IMG_1953

Pompa de apa - 2011

De asemenea, peroanele 2-7 sunt in linii mari cele originale construite undeva intre 1919 - 1923. Singurele modificari sunt camerele (folosite ca bodegi sau birouri ale personalului garii) realizate prin zidirea spatiului dintre 2 perechi de stalpi.

Gara de Sud - 24

Peroanele 2-3 (in partea dreapta) la mijlocul perioadei interbelice

IMG_1955

Si in prezent (2011)

Intr-adevar, in prezent la Gara de Sud din Ploiesti nu mai suna tunul ca mai 1877, ci se aud numai injuraturile pentru fiecare intarziere de tren. Nu mai exista elegantul restaurant al lui Gherea, ci cateva fast-food-uri. Rafinamentul vechilor calatori de altadata a lasat locul marlaniei si mizeriei de astazi. Totusi, memoria unui loc deosebit pentru istoria orasului ar trebui sa ramana, amintind ca Ploiestii au fost candva o urbe cu adevarat frumoasa.

IMG_1954

Surse: art-historia, Alin Tomozei - Romanta unei Gari Apuse, MIonulescu, artefapte.ro

 


Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. [email protected]

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.