Nicu Mihai Achihaiei, de la IL Caragiale, la New York University

Publicat in Eveniment 15 Noiembrie 2009 Actualizat: 28 Februarie 2010 890 ori
Google+ WhatsApp
Nicu Mihai Achihaiei, de la IL Caragiale, la New York University
Nicu Mihai Achihaiei, de la IL Caragiale, la New York University

Am participat saptamana trecuta la Sesiunea Internationala a Parlamentului European al Tinerilor, desfasurata la Helsinki, in Finlanda. Aproximativ 300 de tineri cu varsta intre 16 si 21 de ani,  din 31 de tari au dezbatut  teme de interes european cum ar fi incalzirea globala, tratatul de la Lisabona sau integrarea europeana. De astfel de oameni are nevoie si Romania. Intr-o perioada decimata de crize politice cat si economice, tinerii romani plecati sa studieze in strainatate, doresc sa se intoarca in tara, pentru a schimba destinul tarii. Nicu Mihai Achihaiei este unul din multiplele exemple, ce doresc a reveni in Romania, pentru a schimba, mentionand de multe ori, ca doar tinerii pot transforma visul unei Romanii mai bune in realitate. Mai multe informatii despre Nicu, in interviul ce urmeaza:

 

As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

 

Nicu Mihai Achihaiei: Liceul "Ion Luca Caragiale" a fost un pivot pentru performantele mele. Acolo am reusit sa am acces la activitati care m-au dezvoltat pe langa curicula academica. Clubul de dezbateri este un exemplu. De asemenea, scoala a facilitat interactiunea cu studenti cu aspiratii mari care m-au impulsionat si pe mine, studenti care de altfel au fost binevoitori incat sa ma indrume spre ceea ce vroiam sa fac.

 

Care considerati ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel american?

 

Nicu Mihai Achihaiei: Principalele diferente constau in faptul ca in Statele Unite ale Americii (cel putin la nivel de facultate) lucrurile sunt mult mai strategice. Invatatura, cursurile au un tel. Incearca de fiecare data data sa te invete un lucru nou care sa te faca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva. Sunt revelatorii si nu au scopuri generale. In opinia mea de aici pleaca si problema ca la noi materia este de obicei foarte stufoasa incat se pierde scopul cursului.

 

In prezent sunteti student la o universitate de prestigiu. Ati aplicat la programul Bursei Speciale "Guvernul Romaniei" (BSGR) din dorinta de a performa sau acest lucru a fost determinat si de faptul ca acesta era singurul mod de a va putea finanta studiile dorite? Poate ne puteti spune in cateva cuvinte despre familia dumneavoastra?

 

Nicu Mihai Achihaiei: In momentul in care aplici la o universitate de prestigiu, nu e sigur niciodata nimic. Eu am incercat sa tin toate panzele deschise astfel incat sa imi maresc toate sansele de a studia in strainatate. Am am aplicat la mai multe variante de finantare si am ales-o pe cea care a fost cea mai potrivita cu planurile mele de viitor. In momentul acela BSGR a fost metoda cea mai buna. In momentul de fata sunt sprijinit de mama mea si de matusa mea. Incat ele au salarii apropiate de cele minime pe economie le este aproape imposibil sa ma sustina financiar. Bursa  Guvernului imi acopera doar costurile de scolarizare, un drum dus-intors pe an si cam atat. Cheltuielile de cazare, masa, carti/rechizite, transport, asigurare etc. trebuiesc acoperite din bugetul propriu. Cheltuieli care se pot ridica pana la 10,000-12,000 $ pe an in cel mai fericit caz (vorbim de Manhattan). Recunosc, ma descurc foarte greu si acum. Lucrez in campus si mai am cateva companii binevoitoare din Romania care s-au oferit sa ma sprijine.

 

Considerati ca evolutia dumneavoastra academica va construieste viitorul dorit? Puteti creiona in cateva cuvinte cum il vedeti?

 

Nicu Mihai Achihaiei: Da, simt ca evolutia academica, investitia care o fac in educatie in SUA imi ofera cele mai bune sanse de a ajunge in locul care mi-l doresc in viata. Educatia si experientele de acolo ma invata calitati care imi vor fi de folos tot restul vietii si cu ajutorul carora sunt sigur ca ma voi descurca sa ajung unde imi doresc. Calitati care tin de Seriozitate, Punctualitate, Profesionalism, Integritate, Gandire Pozitiva/Libera. Posibilitatile care le ofera New York-ul sunt aditionale. Am incredere ca voi fi in top in domeniul in care voi profesa in viitor prin experientele si educatia care o dobandesc la New York University.

 

Fiecare persoana aspira la un ideal. Ce ar reprezenta acest ideal pentru dumneavoastra?

 

Nicu Mihai Achihaiei: Idealul meu este sa ajung in pozitia in care sa pot sa intorc de cel putin 10 ori ceea ce mi-a fost oferit mie de catre cei din jur.

 

Aveti un model in viata? O persoana care va influentat viitorul?

 

Nicu Mihai Achihaiei: Nu as putea sa zic ca am o singura persoana care m-a influentat. Am incercat sa invat ce e mai bun de la orice persoana pe care am reusit sa o cunosc in viata. Inca mai am foarte multe de invatat.

 

Ce aţi dori sa schimbati in judetul nostru, in tara noastra?

 

 

Nicu Mihai Achihaiei: Mereu o intrebare deschisa de incheiere. Cred ca cel mai greu lucru de schimbat este mentalitatea. Totul pleaca de la noi. E greu sa faci o singura persoana sa gandeasca altfel dar o intreaga tara... Ultimele experiente din tara m-au invatat ca unele reguli ce tin de siguranta si incredere intr-un sistem care iti apara unele drepturi fundamentale ca persoana devin indoielnice. Cred ca e lucrul cel mai greu care se intampla in momentul de fata la noi. Probabil ca as incepe cu asta.

 

www.ph-online.ro/prahoveanul-anului

 

 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro