Poliţia Prahova vrea să oprească războiul dintre ursari şi zavragii

Publicat in Eveniment 07 Noiembrie 2009 Actualizat: 12 August 2011 5250 ori
Google+ WhatsApp
Poliţia Prahova vrea să oprească războiul dintre ursari şi zavragii
Poliţia Prahova vrea să oprească războiul dintre ursari şi zavragii

Anunţatul război dintre clanurile de zavragi și ursari din Ploieşti nu va avea loc, promite noul şef al IPJ Prahova (vezi video).  Chestorul Sorin Oprea vrea să readucă legea în stradă şi promite să meargă personal să-i liniştească pe cei care vor, de vreo lună de zile, să se ucidă cu tot cu neveste şi copii.

Două bătăi cu săbii: la Regina Nopţii şi pe strada Nicopole

{youtube}7_myQdy8ko8{/youtube}

De pe 10 octombrie,  mai multe case ale unor ţigani zavragii din Ploieşti sunt păzite de jandarmi, după ce ursarii le-au promis că îi scot din oraş, vii sau morţi. Totul a plecat de la o nuntă, desfăşurată la restaurantul Regina Nopţii, pe 9 octombrie 2009, în care doi zavragii, Ciprian și Rașpa, fiii Hunedoarei, au fost acuzați că au tăiat cu săbiile nişte nuntași, printre care şi Bucoveanu şi Bârsan. Evident, acuzaţii spun că nuntașii l-au atacat cu săbiile în propria casă de pe strada Nicopole. Alte declaraţii îl indică pe Piarole ca fiind cel care i-a instigat pe cei doi să atace, iar bilanţul arată că în ambele tabere sunt victime cu răni provocate de săbii. Normal cercetările sunt destul de complicate, iar presiunile asupra anchetatorilor, din partea ambelor tabere - consistente. Cum imediat după incidentul violent, în Ploieşti a început să se vorbească despre un grup de moldo-ruşi chemaţi să-i lichideze pe zavragii, anchetatorii au stabilit posturi fixe de pază cu jandarmi pe strada Nicopole, dar şi în alte locaţii din Ploieşti. În prezent, dosarul este aproape de a fi finalizat și trimis la Parchet, şi conţine acuzaţii de violare de domiciliu, distrugere și lovire.

Versiunea ursarilor: la nunta lor, zavragiii au venit neinvitaţi şi au provocat scandalul, după care au fost daţi afară şi au reacţionat violent, atacând cu săbii.

Versiunea zavragiilor: am vrut să mergem la nuntă, nu ne-au primit, cineva le-a lovit maşinile din parcare, ei au crezut că am fost noi şi s-au dus peste Ciprian cu săbiile.

Cine sunt ploieştenii cu adevărat cunoscuţi

Trist, dar adevărat: cu excepţia Andreei Bălan şi a lui Nico, a lui Leonard Doroftei şi Adrian Diaconu, bagajul de celebrităţi al oricărui puştan de 14 ani din Ploieşti conţine multe nume din clanuri ţigăneşti locale, asociate de multe ori cu activităţi ilegale, aici sau în străinătate.

Zavragii celebri în Ploieşti: clanul lui Austrianu, Ion, Luci şi clanul lui Timişoara, clanul lui Hunedoara (sora lui Timişoara), clanul lui Somerta, Ciprian a lui Kadolar, Moşu, Alen, Viron, fraţii Piarole, Ciucurică, Scumpu.

Ursari celebri în Ploieşti: Miki Mares, Costel a lui Lica, Marian a lui Hoi, Rica Soaie, Marian Staicu, Barsan, Auras, Bucoveanu.

De ce nu se plac ursarii cu zavragiii

Ţiganii din Ploiesti provin in special din doua comunitati: cea din Mimiu si cea din Malul Rosu. Comunitatea de romi din Mimiu a aparut la sfârşitul anilor 1800 si a fost parasita in timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza bombardamentelor care vizau rafinăria Astra. Depopularea a continuat in perioada comunista, cand romii primeau locuri de muncă şi locuinţe la bloc de la întreprinderile la care erau angajaţi. După 1990, romii au revenit in Mimiu pentru ca şi-au pierdut slujbele şi nu au mai putut să acopere cheltuielile cu intretinerea apartamentelor. Romii din Mimiu sunt în majoritate ursari, dar in zonă mai locuiesc câteva familii de zavragii şi de spoitori.  Dupa Revolutie, romii au trăit de pe urma produselor petroliere din subsol: era suficientă săparea unei gropi pentru a asigura încălzirea locuinţei şi chiar o parte din venituri. Activitatea era atât de extinsă încât existau familii care săpaseră gropi chiar şi în locuinţă iar prestigiul se măsura în numărul de gropi deţinute. După închiderea rafinăriei, noua forma de a face bani a fost colectarea si furtul de fier vechi. Multi au făcut închisoare pentru furt de fier vechi comis demult, cand colectarea de fier vechi era doar amendata. Somaţiile de plată trimise de politie la adresa de la bloc nu au ajuns la titulari, reveniţi în Mimiu, pedeapsa contravenţională a fost transformată în închisoare. In prezent, principala activitate a majorităţii familiilor din comunitate este comerţul, munca in salubrizarea Ploieştiului şi munca in constructii, mai ales în Bucureşti. Zavragii au fost mai numeroşi în zona Malul Roşu. Ei au păstrat tendiţa căsătoriilor la vârste mici, şi tot ei se opun vehement căsătoriilor cu ţigănci din rândul ursarilor sau spoitorilor. Zavragii din comunitatea locală provin din zona Moldovei, de unde au venit în perioada anilor 1960. Stilul de viaţă al acestora păstrează tradiţiile mai accentuat decât ursarii. Copiii se căsătoresc de vârste mai mici, după tradiţia plaţii unei sume de bani, există judecata ţigănească, iar femeile poartă fuste lungi.

Războiul din 1993 - o baie de sânge

Relaţia zavragiilor şi a spoitorilor cu ursarii este conflictuală mai ales pe tema unei zone comerciale din centrul oraşului, controlată până la începutul anilor 90 de către ursari. În 1993 are loc un conflict de proporţii, cu zeci de răniţi grav şi case incendiate, motivul fiind tot violenţele declanşate de către zavragii. Acum, zavragii locuiesc la marginea comunităţii, la o distanţă apreciabilă de restul caselor şi trăiesc relativ izolat faţă de restul comunităţii. Spoitorii s-au mutat în zonă intr-o perioada în care locuinţele pe care le aveau în altă zonă a oraşului au fost distruse în urma inundaţiilor. O perioadă au existat unele conflicte între familii de spoitori şi ursari.

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.