Începe proiectul pilot de vaccinare antigripală în farmacii, însă nu prea sunt farmaciști care să vaccineze

Publicat in Eveniment 26 Octombrie 2022 336 ori
Google+ WhatsApp
Începe proiectul pilot de vaccinare antigripală în farmacii, însă nu prea sunt farmaciști care să vaccineze
Începe proiectul pilot de vaccinare antigripală în farmacii, însă nu prea sunt farmaciști care să vaccineze

Ministerul Sănătății va începe un proiect pilot de vaccinare antigripală în farmacii.

40 de unități s-au înscris până acum în program. Urmează să primească autorizație de la Direcţia de Sănătate Publică și să instruiască personalul.

Specialiștii se așteaptă la un sezon cu multe viroze respiratorii și cazuri de gripă, după doi ani în care oamenii au purtat masca și imunitatea a scăzut.

Vaccinarea antigripală în farmacii va fi pentru adulții care nu au probleme de sănătate. Oamenii trebuie să se prezinte însă înainte la medicul de familie pentru o recomandare, cu care vor merge în farmaciile înscrise în proiect. O altă condiție este să nu fie la prima administrare a serului, tocmai pentru a ști dacă au avut reacții adverse. Înainte de vaccinare, personalul din farmacie va face şi o verificare a stării de sănătate.

În farmacii ar trebui să existe un spaţiu delimitat care să ofere intimitate persoanelor care vin să se vaccineze. Acesta ar trebui să fie dotat cu masă și scaune sau, eventual, o canapea. Este nevoie de o chiuvetă funcțională și de o trusă de prim ajutor, în cazul în care apar reacții adverse.

Reprezentanții multor farmacii spun însă că nu pot îndeplini toate condițiile cerute.

Andreea Chirtoacă, farmacistă: „Necesită costuri suplimentare pentru distrugerea deșeurilor biologice, este nevoie de personal în plus pentru că de multe ori suntem singure pe tură, și atunci pacienții care vin în farmacie pentru eliberarea de medicamente ar avea prioritate."

Autoritățile vor ca vaccinarea să se poată face în cât mai multe farmacii și, în acest sens, au în plan o strategie de pregătire a personalului.

Cât costă un vaccin antigripal
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății: „În curricula de pregătire a farmaciştilor să fie introdus în mod obişnuit pregătirea care să le permită să administreze un vaccin. Și celor care nu au avut această oportunitate, să poată să o dobâdească printr-o competență realizată de medici epidemiologi, de medici de familie, infecţionişti, poate pediatri."

Un vaccin gripal costă în farmacie 65 de lei. Încă nu s-a stabilit dacă oamenii vor plăti și pentru injectare. Proiectul pilot ar trebui să demareze într-o lună.

Între timp, continuă campania de imunizare la medicii de familie, cu serul cumpărat de Ministerul Sănătății.

Persoanele care primesc gratuit vaccinul sunt cele din categoriile de risc: cele care au peste 65 de ani, adulții şi copiii cu boli cronice, femeile însărcinate și personalul medical.

Pe de altă parte, în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID 19, deocamdată autoritățile nu știu când ar putea ajunge în România serul eficient în cazul noilor variante de coronavirus.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.