Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi

Publicat in Eveniment 15 August 2022 3304 ori
Google+ WhatsApp
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi

Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Ariceştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.

 

 

Celebrele movile care se pot vedea dacă treceţi cu maşina pe DN1 nu sunt altceva decât morminte amenajate specific comunităţilor umane din Epoca Bronzului. Sunt sute astfel de ridicături de pământ, cele mai multe în zona Jumbo-Auchan. 

O parte dintre ele au fost cercetate de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova care au făcut în data de 10 august 2022 o descoperire unică: prima podoabă din aur, un inel cu buclă.

„În cea de-a doua movilă, care avea înălţimea de circa 1 metru şi diametrul de 30 metri, în primul mormânt de copil a fost descoperit un inel cu buclă din aur şi un bulgăre de ocru roşu, o vopsea naturală, simbol al puterii şi vitalităţii. Este prima piesă modelată din aur descoperită în tumulii din apropierea oraşului Ploieşti. În al doilea mormânt au fost descoperite resturile a doi indivizi, dintre care unul era copil şi celălalt - un adult, ale cărui oase fuseseră strânse într-o latură a gropii pentru a face loc depunerii copilului înmormântat ulterior”, au explicat arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. 

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova 

În mormânt a fost descoperit un vas din lut, două mărgele din scoică şi urme de cupru, arată sursa citată.

Până acum aceste câmpii din jurul Ploieştiului au fost exploatate agricol, însă în prezent au devenit terenuri deschise investiţiilor industriale sau imobiliare, ceea ce implică inclusiv o descărcare arheologică.

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

La începutul lunii iunie, arheologii au deschis un şantier şi la Urlaţi, un alt oraş prahovean unde parcurile industriale permit cercetătorilor să aducă istoria la suprafaţă. Pe 15 iunie aici a fost descoperit un artefact valoros, datat în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparţinut culturii Gumelniţa, din epoca Eneolitică. Această statuetă din lut a fost scoasă la suprafaţă de o cârtiţă.

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Artefactul a fost descoperit întâmplător, într-un muşuroi făcut de o cârtiţă, chiar în prima zi a săpăturilor pe şantierul de la Urlaţi, şi reprezintă o zeitate feminină. Statueta din lut nu a fost găsită întreagă, ci doar un fragment. Fragmentarea acestor păpuşi este specifică epocii, ele fiind rupte în cadrul unor ritualuri.

Sursa AICI

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.