Controale ITM Prahova la brutăriile din judet. Nereguli uriase descoperite

Publicat in Eveniment 06 Decembrie 2021 798 ori
Google+ WhatsApp
Controale ITM Prahova la brutăriile din judet. Nereguli uriase descoperite
Controale ITM Prahova la brutăriile din judet. Nereguli uriase descoperite

În unele brutării din Prahova angajaţii muncesc fără a fi plătiţi. Este descoperierea făcută de către Inspectorii ITM care au efectuat mai multe controle la brutării din Prahova. Acţiunile de control au fost realizate în perioada 22 – 26.11.2021. Controalele au fost realizate în cadrul Campaniei Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase – cod CAEN 107 şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate – cod CAEN 4724.

Inspectorii de muncă din compartimentul Relaţii de Muncă au verificat un număr de 40 agenţi economici. În urmare deficienţelor constatate, s-au dispus 21 de măsuri de intrare în legalitate. S-a descoperit că în unele brutării angajaţii muncesc fără a fi plătiţi

Principalele neconformităţi constatate sunt:

– neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă;

– transmiterea de date eronate în baza de date a Inspecţiei Muncii (REGES);

– încălcarea prevederilor art.119 din Legea nr 53/ 2003, Codul Muncii (lipsa evidenţei zilnice a timpului de lucru cu ora de intrare şi ora de sfârşit a programului);

– neacordarea sporului pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal;

– neacordarea drepturilor salariale.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă au verificat 29 agenţi economici, principalele deficienţe constatate fiind:

neacordarea echipamentului individual de protecţie (mănuşi antitermice);
lipsa semnalizării de securitate – zone fierbinţi;
instruire necorespunzătoare;
lipsă evaluare riscuri la toate posturile;
neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă;
neefectuarea controalelor medicale.
Inspectorii de muncă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale şi au dispus măsuri de remediere a deficienţelor.

Acţiunile de control vor continua
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare a angajatorilor.

Reamintim că munca nedeclarată şi munca subdeclarată constituie practici nocive, prin consecinţele sociale şi economice grave pe care le produc, printre care amintim: lipsa protecţiei sociale, afectarea dreptului la pensie şi a siguranţei materiale a persoanelor care acceptă să lucreze în lipsa formelor legale sau care acceptă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.