Record istoric de preț al electricității

Publicat in Eveniment 03 Decembrie 2021 663 ori
Google+ WhatsApp
Record istoric de preț al electricității
Record istoric de preț al electricității

Prețul mediu de piață mediu al bursei de energie OPCOM de la București pentru luna noiembrie a fost de 1.050 lei/MWh, adică cel mai mult din istorie, arată datele centralizate ale platformei de tranzacționare.

Recordul lui noiembrie vine după recordul lui octombrie, luna care deținea, până acum, recordul nedorit de cea mai scumpă lună în energie. Cu peste 300 de lei/MWh s-a scumpit curentul față de septembrie, un fenomen care nu este specific doar României ci marii majorități a țărilor europene. Cu toate acestea, în România, față de alte piețe ale UE, ajustarea a fost cu mult mai brutală, de la începutul anului, prețurile înregistrate la noi urcând cu peste 400%.

Acum un an, în luna noiembrie 2020, prețul mediu al pieței spot a fost de 237 de lei/MWh, deci prețul de acum este de patru ori și jumătate mai mare decât cel înregistrat în luna corespunzătoare din anul precedent. Pe tot anul 2021, prețul mediu este de 495 de lei/MWh.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Motive

Printre motivele „exploziei" prețului electricității se numără scumpirea gazului. Gazul este una dintre materiile prime pentru producerea de curent electric, iar petrolul a înregistrat și el, la nivel global, o urcare a prețurilor. Dincolo de asta, presiunea tot mai mare pentru energie verde venită din partea Uniunii Europene a dus la o creștere a prețurilor la certificatele pentru emisii, de care producătorii de energie electrică pe bază de combustibili au nevoie pentru a funcționa.

Aceste certificate pentru emisii au fost impuse prin Sistemul European de Tranzacționare a Emisiilor, iar prețul lor, care s-a mărit în ultima perioadă, intră și el în costurile de producție pentru companiile care produc curent prin ardere de combustibili. Scumpirea acestor certificate este așadar un alt motiv care explică creșterile la energie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.