Incompetenta ucide! Compensarea facturilor la energie și gaze: Nimeni nu știe cum

Publicat in Eveniment 17 Septembrie 2021 367 ori
Google+ WhatsApp
Incompetenta ucide! Compensarea facturilor la energie și gaze: Nimeni nu știe cum
Incompetenta ucide! Compensarea facturilor la energie și gaze: Nimeni nu știe cum

Ministrul Virgil Popescu a anunțat la finele ultimei ședințe de guvern că Executivul pregătește o OUG privind compensarea prețului la energie pentru consumatorii casnici dar explicațiile date despre modul cum s-au calculat limitele de consum pentru ajutor precum și modul cum va fi acordat acesta nu este încă foarte clar în piața energetică. "Deocamdată, nu este foarte clar cum se va face compensarea facturilor, înțelegem că vor fi – în continuare – discuții cu asociațiile furnizorilor, cu operatorii astfel ca soluțiile care se vor aplica să nu creeze perturbații în piața de energie, respectiv în activitatea furnziorilor, a declarat Ion Lungu, Director Executiv AFEER, la videoconferința Energia în priză, organizată de Bursa, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei.

După ce va fi aprobată de Guvern, Ordonanța de Urgență privind compensarea facturilor va merge la aprobare în Parlament. Este important ca aceasta să nu se modifice în Parlament tocmai în perioada în care se aplică, a precizat Lungu, oferind ca exemplu OUG 84 ce face referire la interdicția de deconectări datorită neplății care este la aprobare în Parlament, cu modificări. Astfel de instabilități în legislație creează probleme și panică la participanții din piață, a avertizat reprezentantul AFEER.

Mecanismul lui Popescu

În declarația făcută la finele ședinței de guvern, ministrul Popescu a spus că Executivul lucrează la forma finală a ordonanței compensării, urmând ca la la începutul lunii octombrie să fie aprobată în guvern, pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie". Conform mecanismului prezentat de oficialul Guvernului, consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru consumatorii de gaze cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi. Compensațiile se acordă direct de furnizori, în factură, fără ca clienții să facă vreun efort suplimentar, iar perioada de acordare a acestor compensații este intervalul 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Trei semne de întrebare

Publicația E-energia.ro a ridicat trei mari întrebări legate de mecanismul prezentat de ministrul Popescu: Ce se întâmplă cu cine consumă cu un 1 kWh sau 1 metru cub peste plafoane?; Ce se întâmplă cu facturile de regularizare?; Ce se întâmplă cu centralele termice de scară/bloc? "Din ce a spus ministrul se înțelege că peste pragul de 200 kWh lunar nu se compensează – nu a vorbit despre compensarea unui consum de 200 kWh, ci a unui consumator cu un consum maxim de 200 kWh. Deci cine a consumat, repetăm, situație ipotetică, 201 kWh nu mai primește compensația?", se întreabă E-energia.ro. Legat de facturile regularizate, prin
prin lege distribuitorii de energie sunt obligația ca la maximum șase luni să citească indexul contorului, dar au fost situații în care contoarele nu au fost citite cu anii. Ce se întâmplă în acest caz? Consumatorul va primi o factură de regularizare substanțială, posibil peste pragul de 200 kWh, până la care se acordă compensarea de 18 bani/kWh? În fine, cum se va rezolva problema scărilor de bloc care au ca soluție de încălzire centrale de scară, care funcționează cu gaze naturale, pentru că mecanismul lui Popescu se referă la persoanele fizice nu la asociațiile de proprietari?

De ce au crescut prețurile

Prețurile energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni cu 24% iar cele la gaze naturale cu 20%, conform Institutului Național de Statistică. Liberalizarea nu este cauza principală a creșterilor de prețuri, a afirmat Lungu, menționând trei elemente fundamentale: costul certificatelor de emisii de CO2, care a crescut în ultimul an de 2,5 ori, creșterea prețului la combustibili – peste dublu și lipsa capacităților de producție. Avem foarte multe intervale în care nu reușim să acoperim cererea de energie, a subliniat reprezentantul AFEER.

Un alt aspect important la care a făcut referire Lungu este legislația instabilă și impredictibilă care creează probleme în piața de energie. Contractele bilaterale sunt o pârghie în folosul și pentru garantarea investițiilor viitoare, însă legea este extrem de impredictibilă. Există legislație europeană, un ordin ANRE, o OUG, dar se bat cap în cap. Atât timp cât în legea energiei există o prevedere prin care se interzic aceste contracte, există o mare reticență de a se încheia contracte bilaterale.

În ce privește competiția, aceata există în rândul furnizorilor. Nu este însă ușor pentru furnziori, care au riscuri foarte mari. Consumatorii au dreptul legal de a-și schimba furnizorul în 21 zile, pe viitor în 24 ore, însă furnziorilor le este interzis să denunțe unilateral un contract de furnizare a energiei, pentru protejarea consumatoroilor. Se poate funcționa așa dacă nu sunt salturi mari la prețul energiei. Să nu uităm că în 2017 au ieșit doi furnizori importanți din piață, iar anul acesta un furnizor cu cotă mare de piață și-a declarat insolvența pentru că a riscat să furnizeze energie la prețuri nesustenabile, a menționat Lungu. Un lucru ce mai trebuie rezolvat, în opinia reprezentantului AFEER, este legat de lichiditatea pieței angro din România: Să ai la dispoziție produse de toate felurile, în orice moment. Avem mult de lucru să fie mai multă încredere în piață, în modele din piață, să nu avem senzația că rămânem descoperiți fără a acționa.

În încheiere, Lungu a ridicat și problema sărăciei energetice. Prețuri la energie mari, egale în Europa, dar veniturile sunt mici. Este nevoie de soluții pe termen lung, compensări, plafonări pot crea dificultăți în aplicare, inechități. Nu este corect ca o parte dintre consumatori indiferent de venituri să beneficieze de un ajutor care va veni de la ceilalți. De creșterea prețurilor au beneficiat producătorii, dar vedem că profiturile obținute de Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt folosite ca soluții de moment, pentru compensări, iar aceste companii rămân fără bani pentru investiții în capacități de producție de care avem mare nevoie, a concluzionat Lungu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.