Exact ce ne lipsea! Apar tot mai multe focare de pestă porcină africană in Prahova

Publicat in Eveniment 11 August 2021 10297 ori
Google+ WhatsApp
Exact ce ne lipsea! Apar tot mai multe focare de pestă porcină africană in Prahova
Exact ce ne lipsea! Apar tot mai multe focare de pestă porcină africană in Prahova

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Prahova, marți seară, într-o gospodărie din comuna Ciorani. Analizele de laborator au confirmat prezența bolii după ce doi porci au murit. Alte cinci animale au fost ucise. În ultimele două săptămâni au mai fost confirmate focare de pestă porcină la Șirna (satul Coceana) și la Bucov.

Ultimul focar de pestă porcină africană a fost confirmat, marți seară, în Prahova, într-o gospodărie din Ciorani.

Proprietarul animalelor a sacrificat, pe 2 august, un porc, iar șapte zile mai târziu a constatat că alți doi au murit, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul medicului veterinar.

„În urma analizelor efectuate la laboratorul DSVSA Prahova s-a confirmat pesta porcină africană, iar ca primă măsură au fost uciși ceilalți cinci porci din gospodărie, fiind confiscată totodată carnea de la porcul sacrificat", a precizat dr. Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Proprietarul animalelor va fi despăgubit pentru șase dintre animale.

Centrul Local de Combatere a Bolilor, la propunerea DSVSA Prahova, urmează să aprobe un plan de măsuri pentru localitățile din zona de protecție și din zona de supraveghere.

Restricții în mai multe comune

În ultimele două săptămâni au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană la Șirna (satul Coceana) și la Bucov (Pleașa), unde au fost uciși 22 de porci.

Pentru focarul de la Pleașa în zona de protecție au intrat Bucov și orașul Boldești – Scăeni (cartier Balaca), precum și două fonduri de vânătoare (FC 39 Plopu și FC 2 Berceni).

Circulația și transportul animalelor este interzisă fără avizul DSVSA Prahova și este interzisă, totodată, organizarea de târguri, piețe și expoziții de animale de orice fel.

Zona de supraveghere a fost stabilită pe o rază de 7 km în exteriorul zonei de protecție, pe listă figurând localitățile Bucov (satele Bucov, Bighilin, Valea Orlei, Chițorani), comuna Măgurele (satul Iazu), comuna Lipănești (satele Lipănești, Satu Nou, Șipotu), orașul Boldești-Scăeni (Boldești Scăeni, Seciu), comuna Plopu (satele Plopu, Nisipoasa, Hârsa, Gâlmeia), comuna Valea Călugărească (satele Valea Călugărească, Valea Popii, Răchieri, Arva, Valea Poenei, Valea Mantei, Schiau, Vârfurile, Pantazi), comuna Berceni (satele Berceni, Moara Nouă, Corlătești, cartierul Dâmbu), orașul Ploiești, comuna Blejoi (satele Blejoi, Ploieștiori, Țânțăreni), comuna Păulești (satele Păulești, Păuleștii Noi, Cocoșești, Găgeni), orașul Plopeni și comuna Dumbrăvești (satele Plopeni Sat, Găvănel).

Pe lista fondurilor de vânătoare figurează FC 38 Bratia, FC 12 Râfov, FC 13 Negoiești, FC 16 Strajnic – aparținând AJVPS Prahova, FC 1 Păulești aparținând Asociației Trei Stejari, FC 34 Cazacu – aparținând AJVPS Prahova.

Restricții se aplică în mai multe localități și din cauza focarului de pestă porcină de la Șirna (sat Coceana), pe listă localităților din zona de supraveghere figurând Șirna, Tinosu, Mănești, Cocorăștii Colț, Târgșoru Vechi, Brazi, Poienarii Burchii, dar și localitățile Cornești și Finta din Dâmbovița.

Sursa Observatorulph.ro

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.