Autoritatile ne-au MINTIT! Oxigenul în exces chiar poate provoca MOARTEA. O spun chiar producătorii

Publicat in Eveniment 02 Aprilie 2021 848261 ori
Google+ WhatsApp
Autoritatile ne-au MINTIT! Oxigenul în exces chiar poate provoca MOARTEA. O spun chiar producătorii
Autoritatile ne-au MINTIT! Oxigenul în exces chiar poate provoca MOARTEA. O spun chiar producătorii

Critica adusă oxigenului administrat în concentrații foarte mari este confirmată de producătorii acestuia, care avertizează că excesul poate provoca colapsul alveolelor pulmonare. Însă în loc să ceară protocoale pentru administrarea de oxigen, pentru a evita moartea pacienților, medicii preferă să dea vina pe bolnavi.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe critici la adresa medicului bronhopneumolog Flavia Groșan, care atrăsese atenția asupra efectelor mortale ale administrării în exces a oxigenului. Astfel, diverși medici au ieșit public să spună că se luptă cu unii pacienții care nu vor sub nicio formă masca de oxigen, pe motiv că i-ar ucide. Când mult mai corect ar fi fost să se recunoască deficitul major de cadre medicale specializate în Terapie Intensivă, fapt care îi obligă pe medicii și asistentele din alte specialități să devină experți în oxigenoterapie peste noapte.

Totodată, o măsură urgentă ar fi elaborarea unui protocol pentru administrarea oxigenului în cazurile Covid, astfel încât să se evite mortalitatea ridicată din secțiile ATI. Pentru că excesul de oxigen nu este un mit, ci o realitate despre care vorbesc chiar producătorii. Astfel, în prospectul aprobat de Agenția Națională a Medicamentului pentru Oxigen Sol 100% – gaz medicinal criogenic scrie clar că oxigenul poate avea efecte nocive în concentraţii mari. "Oxigenul în concentrații mari poate determina colapsul alveolelor (mici saci în plămâni), care va opri alimentarea sângelui cu oxigen.Acest lucru se poate întâmpla dacă se utilizează o concentraţie de 100% mai mult de 6 ore, 60-70% după mai mult de 24 ore, în a doua zi de tratament la 40-50% și sub 40% după mai mult de 2 zile. Aveţi grijă deosebită dacă nivelurile de dioxid de carbon din sângele dumneavoastră sunt crescute. În cazuri extreme, acest lucru poate determina pierderea cunoştinţei. Dacă aveţi probleme de respiraţie declanşate de un nivel redus al oxigenului în sânge, trebuie să fiţi monitorizat îndeaproape de medicul dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată colaps pulmonar, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată insuficienţă cardiacă sau o boală de inimă, vǎ rugǎm spuneţi-i medicului dumneavoastră. În nicio situaţie nu modificaţi concentraţia de oxigen furnizat, pentru a evita fluctuaţiile saturaţiei de oxigen", se arată în prospectul Oxigen Sol 100%.

Devine toxic după două zile

Producătorii avertizează că oxigenul este potenţial toxic după două zile la concentraţii care depăşesc 40%. Aceștia arată că administrarea de oxigen trebuie să se realizeze cu prudenţă, iar doza trebuie adaptată necesităţilor individuale ale pacientului. "Este necesară monitorizarea regulată a tensiunii arteriale a oxigenului sau efectuarea pulsoximetriei şi monitorizarea semnelor clinice. Scopul este să se utilizeze întotdeauna cea mai redusă concentraţie eficace de oxigen în aerul inhalat pentru fiecare pacient, ceea ce înseamnă cea mai redusă doză necesară pentru menţinerea unei saturaţii > 90%. Concentraţiile mai mari trebuie administrate pe o perioadă cât mai scurtă posibil, fiind însoţite de monitorizarea atentă a valorilor gazului din sânge", se mai precizează în prospect.

Avertisment și de la președintele SRATI

Cu o lună înainte ca medicul Flavia Groșan să atragă atenția asupra pericolului administrării oxigenului în concentrații mari, președintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof.dr. Şerban Bubenek, avertizase deja asupra acestor riscuri, însă nimeni nu l-a luat în seamă. "Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o mască simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut. Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o fază pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi. Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta, în unele locuri s-a înțeles, în altele nu", a declarat prof.dr. Șerban Bubenek.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.