Europa va fi acoperită de un nor de praf de nisip din Sahara, în weekend

Publicat in Eveniment Vineri, 16:01 496 ori
Google+ WhatsApp
Europa va fi acoperită de un nor de praf de nisip din Sahara, în weekend
Europa va fi acoperită de un nor de praf de nisip din Sahara, în weekend

Praf de nisip din Sahara urmează să traverseze din nou Europa în acest weekend, potrivit serviciului european de supraveghere a atmosferei Copernicus, care nu ştie, în această fază, dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber ca la începutul lui februarie, relatează AFP.

Un nor ”important” şi ”dens” de praf din Sahara se deplasează către nord şi ”ar urma să atingă anumite părţi ale Europei în weekend şi la începutul săptămânii viitoare”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Copernicus, scrie news.ro.

Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei şi nordului Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

”Am observat evenimente similare în ultimele săptămâni, cu impacturi semnificative asupra calităţii aerului în regiunile afectate”, declară directorul ştiinţific Copernicus Mark Parrington.

”Credem că se va întâmpla la fel în acest eveniment viitor, deşi nu este încă sigur în ce măsură coloana va fi vizibilă cu ochiul liber”, spune el.

”Coloanele de praf din deşert pot înroşi cerul, limita vizibilitatea sau păta maşini şi ferestre, din cauza depunerii de praf, însă aceste impacturi sunt dificil de prevăzut cantitativ cu patru cinci-zile înainte”, notează el.

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi poate în Regatul Unit şi ţările Benelux şi avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii şi unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie şi a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei - o cantitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunţa atunci Copernicus.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.