În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales

Publicat in Eveniment 20 Noiembrie 2020 1097 ori
Google+ WhatsApp
În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales
În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a explicat, într-o emisiune la Digi24, că, dacă România se menține pe platoul de 10.000 de cazuri Covid zilnice, în primă săptămână din decembrie vom ajunge la jumătate de milion de infectări în total, adică dublu față de numărul de la începutul lunii noiembrie. Octavian Jurma a explicat, dând exemplul țărilor care au luat astfel de măsuri, că impunerea unui lockdown este inevitabilă, iar cu cât se amână această decizie, cu atât carantina va dura mai mult.

„La sfârșitul lunii octombrie am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea pedioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo”, a spus Jurma.

Acesta a menționat că Cehia și Belgia au luat măsuri de lockdown dur mai devreme și au coborât foarte rapid în curbă.

„Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2000 de cazuri și am fi ajuns sub 1000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge. Nu am intrat în carantină nici măcar cu Franța și cu țările din al doilea grup. A fost un grup care a așteptat să vadă ce se întâmplă cu primele țări și au decis să intre și ele în lockdown. Franța este cel mai spectaculos exemplu, care a coborât de la numărul uriaș de cazuri pe care îl aveau, peste 50.000, acum au coborât sub 30.000, se îndreaptă spre 20.000 de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă. Ei au cumulat un soft lockdown cu un lockdown mai agresiv”, a explicat medicul.

Octavian Jurma a explicat și faptul că oamenii nu au fost educați în privința carantinei.

„E arătat cu degetul tratamentul cât e de rău, dar nu se prezintă beneficiile. Eu am întrebat pe pagina mea: ce preferați, carantină acum și să avem sărbători mai liniștite sau acum să stăm liniștiți și să fim în carantină de Crăciun? Pentru că este inevitabil că următorul guvern nu are cum să meargă înainte. Este doar o pasare a răspunderii de la acest guvern la următorul. El va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales. Dar această carantină nu este pregătită printr-o campanie de educație, este pregătiră doar printr-o campanie a negaționiștilor. Normal că nu vrei să faci o chimioterapie, dacă medicul nu îți explică beneficiile. (…) Trebuie să înțelegem cât de avantajos este să intrăm într-un lockdown scurt și majoritatea experților spun că, cu cât e mai rapid, cu atât e mai scurt, cu cât e mai tardiv, cu atât e mai lung. Dacă vrem să stăm puțin în carantină, trebuie să intrăm mai repede, așa cum a făcut Slovacia. Slovacia a luat aceste măsuri la 1000 de cazuri. E adevărat că populația ei nu este mare, dar în București sunt 1000 de cazuri, la o populație pe jumătate și nu se intră în carantină. (…) Când vezi că se iau aceste măsuri punctiforme care au un impact cel mult mediocru asupra curbei, crește și mai mult rezistența populației la o carantină națională, pentru că la Sibiu de exemplu vor veni deja după o carantină de 2-3 săptămâni și vor zice ei de ce să mai stea în carantină dacă au stat deja. Și atunci această lipsă de sincronizare va crea și mai mari probleme în privința respectării acestor reguli”, a subliniat Octavian Jurma.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.